Blandt templer og pagoder i Bagan, Myanmar
Log ind Log ind
Blandt templer og pagoder i Bagan

Blandt templer og pagoder i Bagan

På denne rundrejse i Myanmar besøges den gamle kongeby Bagan, der engang i sin storhedstid mellem det 11. og det 13. århundrede var en metropol med op mod 200.000 indbyggere.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Templer og pagoder

I dag er Bagan kendt for sit store arkæologiske område, der endnu har ruiner af omkring 2.000 klostre, templer, pagoder og stupaer. I 1990'erne besluttede juntaen at flytte befolkningen fra det arkæologiske område, der i dag betegnes som Gammel Bagan, til en ny bydel syd herfor - Ny Bagan. Begrundelsen for flytningen var, at det arkæologiske område skulle renoveres og genopbygges, hvilket visse steder er udført så uoriginalt, at UNESCO har afvist at medtage området på verdensarvslisten. Det gør dog ikke oplevelsen ved at besøge de rekonstruerede pagoder i Bagan ringere og selv Marco Polo udtalte, at udsigten ud over Bagan "er en af de fineste på Jorden". Siden 2010 har tusindvis af turister besøgt dette spektakulære område hvert år.

Templer og pagoder i Bagan

Templer og pagoder i Bagan

Bawga Theiddhi Hotel

Det store Bawga Theiddhi Hotel ligger i en dejlig parklignende have i udkanten af byen, og en god nats søvn serveres en omfattende morgenmadsbuffet i hotellets have med elefantstatuer som tilskuere. Over os har vi kvidrende fugle kun forstyrret af gigantiske varmluftsballoner, der svæver hen over den blå himmel for at få hele sceneriet i Bagan fra fugleperspektiv. En ballontur man i øvrigt kan bestille hjemmefra gennem rejsebureauet. 

Bawga Theiddhi Hotel i Bagan

Bawga Theiddhi Hotel i Bagan

Morgenstemning ved Shwe San Daw pagoden

Det er (næsten) det samme vi oplever, da vi denne morgen kører ud og ser solopgangen over Bagan. Langsomt forsvinder mørket og et utal af okkerfarvede templer og pagoder bliver synlige i morgendisen. Vi besøger Shwe San Daw pagoden, der er bygget af Kong Anawrahta i 1057 midt i Bagans naturskønne område. Denne pagode er en af de få, hvor det er tilladt turister at komme op på og ad en meget stejl trappe kan vi fra toppen Se ud over det betagende landskab.

Templer og pagoder i morgendisen

Templer og pagoder i morgendisen

Shwezigon pagoden

Gammel Bagan blev grundlagt allerede i 849 af Kong Pyinbya (817-76) med en forsvarsmur med tolv porte og voldgrav, men det var under Kong Anawrahta og hans søn Kong Kyanzittha i 1000- og 1100-årene at imperiet voksede. Sagnet fortæller, at en af kongens hvide elefanter lagde sig ned på alle fire ben og ikke ville gå længere, hvorfor man besluttede at bygge Den Gyldne Shwezigon pagode netop her. Pagoden, der er 49 meter høj, menes at indeholde relikvier fra Buddha - en knogle og en tand.

Vi kommer ind på pagodens vældige område gennem en lang korridor, hvor lokale tilbyder alverdens souvenir. Et utal af tempelbygninger og mindre stupaer omkranser Shwezigon pagoden, der også er beskyttet af drabeligt udseende gyldne løver. Her er både stående, siddende og liggende buddha-statuer. I et mindre tempel ses et panel med hundredvis af flot udkårne træfigurer med kulørte farver, som fortæller om livet ved hoffet - bl.a. ses nogle af kongens skønne konkubiner danse.

Shwezigon pagode

Shwezigon pagode

Htilominlo templet

Efter at have været på markedet i den lille landsby Nyaung U lidt nord for Gammel Bagan, besøger vi en af Bagans største templer - Htilominlo templet. Det 46 meter høje tempel er bygget i mursten og blandt de senest opførte templer og er rigt udsmykket med udvendige relieffer og fin ornamentering. Inde i templet ses fire store, forgyldte buddhaer, der nærmest følger os med øjnene, uanset hvor vi står. Udenfor ses en masse halvguder - såkaldte Nan-guder. 

Htilominlo Tempel

Htilominlo Tempel

Kunsthåndværk

På tempelområdet ses en vævende kvinde fra Padaung-folket - med metalringe omkring sin lange hals, men her er også andre kunsthåndværkere. Bl.a. ser vi oliemalerier og overværer hvorledes sandmalerier fremstilles.

Kvinde fra Padaung-folket væver

Kvinde fra Padaung-folket væver

Ananda templet

Dagens sidste tempelbesøg er måske det mest imponerende. Det kridthvide Ananda-tempel fra 1105 med et karakteristisk majskolbelignende gyldent tårn på ikke mindre end 52 meter har indvendigt fire kæmpestore buddhastatuer - en i hvert verdenshjørne. Buddhastatuerne, udført i forgyldt træ, har hvert sit karakteristiske udseende. De to i nord og syd er originale, mens de to andre er genopført efter en brand. Her er også en indvendig gang rundt om det allerhelligste med en del kalkmalerier og nicher med mere end 1.000 mindre buddhafigurer.

Ananda Tempel

Ananda Tempel

Solnedgang på Ayeyarwady-floden

Havnen i Bagan ligner til forveksling den vi oplevede i Myanmar med direkte adgang fra strandbredden til båden, der denne aften sejler os ud på Ayeyarwady-floden. Det er en yndet og meget populær aftentur at opleve solnedgangen fra vandsiden, og efter at have sejlet en times tid op ad floden, driver vi langsomt tilbage, mens vi nyder en drik og solen forsvinder i horisonten.

Solnedgang over Ayeyarwady-floden

Solnedgang over Ayeyarwady-floden

Templerne ved Myinkaba

En ny dag gryr i Bagan og umiddelbart efter morgenmaden i haven på Bawga Theiddhi Hotel, kører vi ud til templerne og pagoderne ved landsbyen Myinkaba. Blandt de templer vi besøger er Gubyaukgyi templet bygget i 1113. Her ser vi mange vægmalerier og den såkaldte Myazedi-sten med den ældste overleverede tekst fra middelalderens Bagan. På stenens fire sider ses inskriptioner på forskellige sprog - pali, pyu, mon og burmesisk - og har samme betydning for burmeserne, som Jellingestenen har for os danskere.

Gubyaukgyi tempel

Gubyaukgyi tempel

Også Manuha templet fra 1059 besøges. Her ses en buddha-statue der fylder så meget i bygningen, at man skal helt hen til denne for at se den. I dette tempel ses også en kæmpemæssig liggende Buddha. 

Manuha Tempel

Manuha Tempel

Nogle af de smukkeste relieffer ser vi i Nanpaya templet.

Nanpaya Tempel

Nanpaya Tempel

Lakfabrik og frokost 

Efter et besøg på lakfabrikken U Ba Nyein, hvor vi får demonstreret hele den komplicerede og tidskrævende proces, der ligger forud for de smukke lakarbejder, der ses overalt i Burma, er det blevet frokosttid. På restaurant Starbeam Bistro får vi en udsøgt frokost med en eksemplarisk god betjening, hvorefter vi har et par timer til at slappe af ved hotellets svømmepøl eller gå på egne opdagelser i byen.

Lakfabrikken U Ba Nyein

Lakfabrikken U Ba Nyein

Besøg i landsby Thuhtakan

Først på eftermiddagen kører vi til landsbyen Thuhtakan, hvor vi får lejlighed til at se, hvorledes man lever i et mere primitivt samfund. Det er som at komme flere hundrede år tilbage i tiden. Mange af husene er bygget af træ med vægge af flettet bambus. Vandet hentes af kvinderne fra landsbyens centrale vandpost og bæres hjem i tunge dunke. Svin og høns går mere eller mindre frit omkring. Motorkøretøjer er her få af, men de kan ikke køre! Al transport foregår med kærrer trukket af zebuokser, der styres med en sele trukket gennem dyrets snude. Men de få mennesker vi møder på vejen gennem landsbyen er glade og smilende.

Landsbyen Thuhtakan

Landsbyen Thuhtakan

Solnedgang fra tempel

Før skumringen indtræffer er vi kørt videre til endnu et tempel, som det er tilladt at bestige - og heldigvis er vi kommet i god tid og har lidt at drikke med - for at se solnedgangen over Bagan er et tilløbsstykke. Så vi er ikke alene, da mørket sænker sig og den helt særlige tusmørkestemning lægger sig over Bagans pagoder.

Bagan i skumringstimen

Bagan i skumringstimen

Restaurant Amata med marionetteater og show

Samme aften venter der et flot show på restaurant Amata i Ny Bagan. Under middagen sætter stedets husorkester gang i trommer og andre slagtøjsinstrumenter, hvorefter eminente dukkefører viser os kunsten at håndtere marionetdukker i meget flot dekorerede kostymer. Ikke alene på scenen virker dukkerne levende, de kommer også ned blandt publikum og hilser på os. Flot, flot.

Teater med marionetdukker i Restaurant Amata

Teater med marionetdukker i Restaurant Amata

Showet indeholder naturligvis også dansende, yndefulde kvinder og springende mænd, der med stor akrobatik viser deres kunnen.

Eminent opvisning af marionatteater

Eminent opvisning af marionatteater

Cykeltur i Bagan

Denne dag er vi overladt til egne aktiviteter og lejer derfor cykler på hotellet. Nogle foretrækker de elektriske cykler, men erfaringen siger, at der aldrig er nok strøm på disse - og så er det ærgerligt at skulle træde hjem. Derfor tager vi to ganske almindelige cykler og begiver os på egen hånd mod Gamle Bagan. Vi stiller cyklerne ved den vestlige port til Det Gamle Bagan og spadserer rundt inden for bymuren. Afstandene er kun et par km. på hver led og stierne er visse steder sandede.

Cykeltur i Bagan

Cykeltur i Bagan

Templer og pagoder inden for bymuren

Vi spadserer forbi Bagans Gyldne Palads, der er en rekonstruktion af et tidligere kongepalads, og omkring Pitakat Taik der engang indeholdt kongens bibliotek, til vi kommer til det enorme Thatbyinnyu templet, der med sine 61 meter kan ses på lang afstand. Her er mange andre storslåede templer og pagoder med tusindvis af detaljer, ligesom bymuren er værd at komme op på.

Bagans Gyldne Palads

Bagans Gyldne Palads

Upali Thein Tempel

Tilbage ved cyklerne fortsættes ad landevejen mod Nyaung U og stopper ved det lille tempel Upali Thein, der er dekoreret med elefanter og andre skabninger som skal beskytte de to henslængte buddhaer inde i templet mod onde ånder.

Upali Thein Tempel

Upali Thein Tempel

Udsigtstårnet Nan Myint

Fra landevejen drejer vi ind på en vej mod udsigtstårnet Nan Myint. Efter en km. viser det sig, at retningen mod tårnet er rigtig, men at vi har valgt den forkerte vej forbi golfbanen, da den er meget sandet og vi må trække cyklerne et stykke. Vi ender dog atter på en god, fast grusvej, som leder frem til udsigtstårnet. Entréen til tårnet, der ikke er helt billig, dækker også et glas saft i tårnets eksklusive restaurant og øverst oppe har vi en flot udsigt udover pagoderne til den ene side og hotelområdet Aureum Palace Hotel med bungalower på den anden side.

Nan Myint tårnet

Nan Myint tårnet

Landsbyen Minnathu

Vi fortsætter cykelturen gennem flere tempelkomplekser og stopper ved en café i landsbyen Minnathu. En køn 12-årig pige kommer os i møde og med et perfekt engelsk får hun os placeret ved et af de ledige borde, hvorefter hun kommer springende med et par bestilte kolde øl. Hun forklarer, at hun har sommerferie og nu hjælper til i caféen - for indehaveren kan kun dårligt engelsk. Hun spørger, om hun skal vise os sin landsby, og selv om dette tilbud fra denne intelligente pige er fristende, vil vi hellere selv gå lidt rundt og kigge. Og landsbyen ligner til forveksling den, vi allerede har besøgt med primitive huse, zebuokser, oksekærrer og arbejdende kvinder.

Køn og kvik hjælpende pige på caféen i landsbyen Minnathu

Køn og kvik hjælpende pige på caféen i landsbyen Minnathu

Tilbage til Hotel Bawga Theiddhi

Vi fortsætter ad landevejen forbi den farvestrålende pagode ved klostret Hsu-Taung-Pyi og er snart tilbage ved hotellet - uden punkteringer! Her slapper vi af, indtil vi denne aften nyder hotellets store buffet i den skønne have.

Farvelagt pagode på cykelturen tilbage mod hotellet

Farvelagt pagode på cykelturen tilbage mod hotellet

Under middagen i indstiller vi os på rejsen i morgen til højlandet i landets nordøstlige hjørne ved Pindaya med hellige grotter.

Fakta om Myanmar

Hovedstaden i Myanmar (tidligere Burma) er Naypyidaw (eller Pyinmana)

Befolkningstal: ca. 52 mio.

Areal: ca. 678.500 km²

Afstand fra Danmark: 7.614 km

Mest besøgte attraktioner: Inlesøen, Bagan samt de mange pagoder og helligdomme

Mere information:

Rejsebureau: Viktors Farmor

Turistinformation: Myanmar