På tur til Panzermuseum East
Log ind Log ind
På tur til Panzermuseum East

På tur til Panzermuseum East

Besøg på krigsmuseet Panzermuseum East, hvor der udstilles Skandinaviens største private samling af koldkrigsperiodens krigsmateriel specielt fra Polen og det tidligere DDR (Østtyskland).

Thomas Sørennsen

Thomas Sørennsen

Tilføj favorit

Den kolde krigs afslutning

Efter Anden Verdenskrig blev Europa i 1947 opdelt i to militære blokke. I vest havde man Den Nordatlantiske Traktats Organisation (Nato) med USA og bl.a. Danmark som var blandt de allierede og i øst havde man Warszawapagten (Wapa) med Sovjetunionen i spidsen. Den kolde krig var begyndt - og man vidste aldrig hvornår østblokken ville angribe Danmark - der ligger strategisk vigtigt ved indsejlingen til Østersøen – og ragnerrok ville begynde. I Warzawapagtens planer var det Polen og DDR der skulle invadere Danmark med støtte fra Tjekkoslovakiet (i dag to selvstændige lande Tjekkiet og Slovakiet). I juni 1987 holdt den amerikanske præsident Ronald Reagan sin berømte tale, hvor han - henvendt til den Sovjetrussiske præsident - sagde: ”Mr. Gorbatsjov, tear down this wall”. Der skulle alligevel gå mere end to år, inden Berlinmuren kunne nedbrydes og den grænse som indespærrede østtyskerne fra den kapitalistiske verden blev ophævet. I 1991 blev Sovjetunionen opløst og det som blev kaldt ”den kolde krig” ophørte.

Panzermuseum East

Panzermuseum East

Panzermuseum East

På Panzermuseum East er der siden den kolde krigs afslutning med Berlinmurens fald den 11/9-1989 samlet krigsmateriel som f.eks. fly, køretøjer med tilbehør og uniformer etc. primært fra Polen og DDR (tidligere Østtyskland). Hvorfor det netop blev udstyr fra disse stater skyldes, at det var sådanne krigsmateriel som kunne være blevet brugt af Warszawapagten ved et eventuelt krigsangreb på Danmark. Museet blev åbnet i 2014 og løbende er der kommet yderligere krigsmateriel til. Det er ikke tilladt at bestige eller røre de udstillede genstande - medmindre andet er anvist, da meget materiel er i kørende stand og noget udstyr kan have skarpe kanter, hvor man kan komme til skade. Alle våbenarter er naturligvis demilitariserede og ubrugbare.

Mandskabsvogn

Mandskabsvogn

Fly på den åbne plads

Ved indgangen til Panzermuseum East ses tanks samt flere helikoptere samt et større fly, som det er muligt at komme op i og se film samt ”lege” pilot.

Helikopter

Helikopter

Haller med køretøjer m.m.

De omkringliggende bygninger er fyldt med militære køretøjer, jeeps, pansrede kampvogne, mandskabsvogne samt et utal af specialkøretøjer som f.eks. felthospitaler, kommandostationer m.m.

Militærkøretøj i udstillingshal

Militærkøretøj i udstillingshal

Missilhaller

Du finder komplette missilsystemer med kæmpestore radar og affyringsramper - alt koncentreret om det udstyr som ville kunne have ramt Danmark, hvis den kolde krig var blevet ”varm”.

Raketter

Raketter

Civilforsvaret

I museet finder du også en stor udstilling om det danske civilforsvar (CF), der blev etableret i april 1949. Her finder du bl.a. udryknings- og redningsudstyr med mobile hospitaler, køkkener etc.

Civilforsvaret

Civilforsvaret

Cafe, butik og picnic-område

I tilknytning til Panzermuseum East finder du Cafe Bomben med kolde og varme drikke m.v. - naturligvis navngivet efter dekorationen med bomber. I Panzer-magasinet, indrettet som en østblok-kaserne, finder du souvenir med alt hvad hjertet begærer af modelfigurer og samlekit - stort og småt i militært legetøj.

I museets 17 hektar store velplejede park/plantageområde er der borde og bænke ved de fem anlagte søer, hvor du f.eks. kan nyde din medbragte picnic. Ellers kan børnene træne på en forhindringsbane (FUT-bane), ligesom her findes et unikt shelteranlæg. I sæsonen er det muligt at få en køretur på motorcykel med sidevogn.

Fakta om Danmark - Slagelse

Panzermuseum East er Danmarks største militærmuseum hvor der udstilles fly, helikoptere og militære køretøjer med bl.a. kampvogne og andre specialkøretøjer. Museet har en stor samling af uniformer og udrustninger m.m. fra Warszawapagtens lande, primært Polen og DDR (det tidligere Østtyskland). I tilslutning til museet findes et stort rekreativt naturområde med søer og picnic-område.

Museum: Panzermuseum East