Kutna Hora med kongerigets sølvskatte, Tjekkiet
Log ind Log ind
Kutna Hora med kongerigets sølvskatte

Kutna Hora med kongerigets sølvskatte

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Czech Tourism

På denne ferie i Tjekkiet besøges byen Kutna Hora der blev kaldt "det bøhmiske kongeriges sølvskat" takket være stedets mange sølvminer, der blev opdaget i 1300-tallet.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Byen Kutna Hora

Det var datidens konger, der havde retten til landets underjordiske værdier, og sølvmønter præget i Kutna Hora blev dengang benyttet over hele Europa og byen blev landets næst vigtigste by efter Prag. Sporene efter den tidligere rigdom kan ses overalt i byen. I selve Kutna Hora er det ikke blot den berømte sengotiske Skt. Barbaras Katedral med de tre teltlignende spir, der gør indtryk, men også de imponerende bygninger, som engang tilhørte de fornemme slægter. Fra de ca. 2.000 sølvminer, der gik helt ned til 500 meter under jorden, udvandt man mellem 1300- og 1500-tallet omkring fem - seks tons rent sølv hvert år, hvilket gjorde kongen til en af Centraleuropas rigeste regenter.

Kutna Hora

Kutna Hora

Knoglekapellet i Sedlec

Lidt uden for for centrum i Sedlec ligger Alle Helgernes Kirke med et noget usædvanligt knoglekapel. Kapellets dekorering består hovedsageligt af menneskeknogler og kranier fra op mod 40.000 skeletter. Man havde simpelthen ikke plads til flere grave på den lille kirkegård og besluttede at grave det hele op, og i 1870 indrettede man dette historiske og noget specielle benkapel. Tusindvis af kranier er stablet i pyramider, knogler er sammensat som kandelabre, og et våbenskjold ses konstrueret så samtlige menneskelige knogler er anvendt. Selv alteret er skabt af menneskeknogler. Ideen med denne unikke dekoration er ikke at chokere eller skræmme de besøgende, men at minde os om det forbigående, korte liv vi har her på jorden.

Benkapellet i Sedlec

Benkapellet i Sedlec

Skt. Barbaras Katedral

Bag katedralen er der en enestående udsigt ud over byen med dens mange tårne og dalen nedenfor, hvorunder minegangene til sølvminerne endnu kan besøges. Katedralen, som er dedikeret til Skt. Barbara den hellige beskytter af minerne, blev påbegyndt opført i 1380, men stod først færdig i slutningen af 1800-tallet. Inde i det enorme kirkerum ses våbenskjolde fra forskellige fyrster oppe under hvælvingerne og i et sidekapel ses fresker i loftet af forskellige helgener. En væg der dekoreret med kalkmalerier, der gengiver møntfremstillingen - grundlaget for bygningen af katedralen. Alteret viser den sidste nadver og Skt. Barbara ses som en af figurerne, der danner rammen om alteret. I kirken er vist en statue af en minearbejder med værktøj og olielampe.

Skt. Barbaras Katedral og Jesuitterkollegiet med udsigtspunkt over Kutna Hora

Skt. Barbaras Katedral og Jesuitterkollegiet med udsigtspunkt over Kutna Hora

Den gamle by Kutna Hora

På en spadseretur ind mod centrum kommer du langs de mange skulpturer foran Jesuit-kollegiet og er snart fremme ved byens toppede brosten, de snævre middelaldergader og Skt. James kirke. Byen havde i den sene middelalder et ønske om at være lige så fin som Prag. En del af rigdommene kan ses på byens sølvmuseum. Fra et udsigtspunkt kan du skue over dalen mod katedralen og Jesuit-kollegiet. Kutna Hora er på UNESCO’s verdens kulturarvsliste.

Bytur i Kutna Hora

Bytur i Kutna Hora

Restaurant Dacicky

Restauranten Dacicky er en traditionel tjekkisk kro som er opkaldt efter en rigmandssøn, der ikke bedrev andet end druk og hor. Efter en duel, hvor han dræbte sin rival, måtte han tre år i fængsel. Herefter rejste han ud i verden og besøgte bl.a. England, hvor han lærte tobakken at kende. Efter faderens død vendte han hjem og er i dag kendt for at være Tjekkiets første tobaksryger. Tobaksimport eller lignende blev det ikke til, men en udmærket øl bærer hans navn og passer fint til den serverede middagsret.

Restaurant Dacicky i Kutna Hora

Restaurant Dacicky i Kutna Hora

Fakta om Tjekkiet

Hovedstaden i Tjekkiet er Prag.

Befolkningstal: Ca. 10,6 mio. 

Areal: Ca. 78.866 km² 

Afstand fra Danmark: Ca. 636 km til Prag

Mest besøgte attraktion: Prag er spækket med oplevelser og kan deles op i fem bydele. Den Gamle By (Stare Mesto), Den Nye By (Nove Mesto), Den Lille By (Malá Strana), Det Jødiske Kvarter (Josefov) og slotsklippen (Hradcany).

Mere information:

Turistinformation: Tjekkiet

Busrejse til Prag:

Busrejse med Riis Rejser til Prag

Busrejse med Ans Rejser til Prag