På tur til San Francisco, Californien, USA
Log ind Log ind
På tur til San Francisco

På tur til San Francisco

Vi har længe haft en drøm om at gense det vestlige USA og da "Den Amerikanske Drøm" kom på programmet - der også indeholder flere nationalparker, som vi ikke tidligere har besøgt - var der ingen tvivl: Vi måtte afsted.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Udsigtspunktet Twin Peaks

Vejret er perfekt, så det er naturligt, at vi umiddelbart efter ankomsten til San Francisco kører til byens absolut bedste udsigtspunkt, Twin Peaks, der er to bakker som rejser sig 281 moh. med udsigt til bl.a. Golden Gate Bridge og skyskraberne i finansdistriktet samt den lange gennemgående gade Market Street, hvor Hotel Whitcomb ligger. Vi kører til hotellet, men værelserne er imidlertid endnu ikke parate, hvorfor vi spadserer en tur i nærområdet.                                                       

Spadseretur omkring Market Street

Der er kun kort afstand til San Franciscos smukke rådhus med verdens femte største kuppel, der har Peterskirken i Rom som forbillede. Den 95 meter høje kuppel er dækket med det pureste guld - vi er jo i "The Golden State". Rådhuset tog alvorlig skade under det store jordskælv i 1906, men blev genopbygget. Også under jordskælvet i 1989 tog rådhuset skade, hvorfor man nu har indbygget 60 jordskælvsstabilisatorer under bygningen. San Francisco ligger som bekendt i en meget aktiv jordskælvszone, så man ved aldrig …
Vi fortsætter forbi Pioner Monument fra 1894, der bl.a. har en statue som skal erindre os om de mange guldgravere, der kom hertil i 1849 for at prøve lykken - de såkaldte 49'ers. Her ses også en statue af de undertrykte indianere, der gang på gang blev tvunget væk fra deres jagtmarker og ind i ufrugtbare reservater i takt med at nybyggere rykkede ind over prærien og jagten på bison eksploderede, så denne dyreart var nær udryddelse.
På den anden side af gaden ved starten af FN-alléen ses en statue af Simon Bolivar, der befriede store dele af Sydamerika fra Spanierne i begyndelsen af 1800-årene. På granitsøjlerne i FN-alléen kan man se hvornår de enkelte lande tilsluttede sig de Forenede Nationer, der blev dannet kort tid efter afslutningen af 2. verdenskrig, da Herry S. Trueman var blevet præsident i USA.
Den lille spadseretur slutter hvor 5. Street og Market Street mødes, for her kan vi se hvordan San Franciscos berømte kabeltrukne sporvogne bliver vendt ved endestationen - ved hjælp af håndkraft.

Noter fra en sightseeing med bus

Næste dag begynder med en bustur rundt i San Francisco, der er kendt som en af USA's smukkeste byer. Her kommer vi bl.a. gennem finansdistriktet og forbi det 260 meter høje, slanke pyramideformede højhus bygget mellem 1969 og 1972, hvor forsikringsselskabet Transamerica har til huse. Den specielle pyramidefacon gør, at bygningen kaster mindst mulig skygge.
Vi kommer gennem Chinatown, et mini-Kina, der blev etableret i 1850'erne i forbindelse med de store guldfund. I dag bor her godt 10.000 kinesere, men mere end 100.000 i selve San Francisco, og overalt ses spændende forretninger og anderledes spisesteder.
Vi passerer også Japantown - en bydel med 12.000 japanere og deres efterkommere. Herefter har vi et ophold ved det gamle blomsterkonservatorie i Golden Gate Park, der er den største menneskeskabte park i USA. Udover åbne græsarealer og mange skønne træer har dette åndehul en botanisk have, en japansk have, videnskabsakademi og flere museer bl.a. det berømte de Young Museum. Men her er også gode cykelstier og sportsbaner samt en sø, hvor man kan leje robåde. Mest overraskende er måske, at her også findes en indhegning med bisonokser.

Over Golden Gate Bridge

Efter også at have set den brede sandstrand ved Stillehavet stopper vi ved San Franciscos mest kendte ikon - Golden Gate Bridge. Broen blev bygget under depressionen og det tog mere end fire år, inden den stod færdig i 1937. Under bygningsarbejdet mistede 11 mænd livet. Broens samlede længde er 2.737 meter og os der har lyst kan spadsere over til den modsatte side ved Marin Headlands og har bl.a. udsigt til skyskraberne i byen samt den tidligere fangeø Alcatraz. Mellem de 228 meter høje pyloner har broen et spænd på 2.180 meter. De to store kabler som går op over pylonerne indeholder mere end 100.000 km stålkabler - nok til at nå tre gange rundt om jorden ved ækvator! 67 meter under os hvirvler en stærk strøm mellem Stillehavet og San Francisco-bugten. Golden Gate Bridge er ofte indhyllet i tågebanker, som driver ind fra Stillehavet, så vi er rigtigt heldige i dag. På vej over broen møder vi nogle af de 23 malere og 13 metalarbejdere, der kontinuerligt vedligeholder den rustrøde bro. 
På den anden side af broen venter bussen og kører os derefter til havnefronten ved Fishermans Wharf, der bl.a. er kendt for sine mange gode fiskerestauranter. Samme aften er der velkomstmiddag på en af disse restauranter - Swiss Louis. Men dagen er endnu ung og ved Pier 39 fortsætter vi på egen hånd rundt mellem pelssæler og papegøjer i San Francisco.

Fakta om USA

Hovedstaden i USA er Washington D.C. og største by er New York.

Befolkningstal: Ca. 325 mio.

Areal: Ca. 9.833.520 km²

Afstand fra Danmark: Til New York City: 6.197 km. Til San Francisco: 8.797 km.

Mest besøgte attraktioner: Storbyer og nationalparker

Mere information:

Rejsebureau: Albatros Travel

Turistinformation: USA