Thomas Sørensen
Rejseskribent
Det er efterhånden nogle år siden, at vi sidst var på vinterferie i Høvringen. I mellemtiden har vi fået to dejlige børnebørn, der nu er hhv. 7 og 9 år - og mon ikke det nu er på tide, at vi lærer dem glæden ved at løbe langrend?
- Vil I med til Norge, der hvor jeres far og farbror lærte at stå på ski? – Jaaaa, lyder det i kor.
- Kan I mon enes i en hel uge? Jaaaa, lyder det atter.
- I får ikke mor og far med, men kun os. - Jaaa, det vil vi godt.
Da vi kører ombord på DFDS-Seaways skib i København for at sejle til Oslo fortæller jeg, at vi har bestilt det store kolde bord.
- Jamen farfar, skal vi så ikke ha’ varm mad? kommer det spontant fra den mindste. Jo, der er skam både kolde og varme retter på den store buffet - det var det, jeg mente! Og den ældste supplerer: - Jeg har været her før og jeg ved, hvor vi kan få lige så meget softice, som vi kan spise!
Efter at have fundet den bestilte kahyt kan vi fra soldækket nyde udsejlingen gennem Københavns Havn. Vejret er roligt og klart, men bidende koldt og snart sidder vi i restauranten med alt hvad vi har lyst til. Senere møder vi Jack the Pirate som inviterer alle børn til at "Slå katten af tønden" i et af skibets store lokaler.
Vi slutter aftenen med kulørte drinks i baren. Ferien er godt begyndt.
Møde med Jack the Pirate - børnenes ven
Vi har altid haft Høvringen blandt vores foretrukne skisportssteder for her er garanteret alpinfrit og her er uanede muligheder for at løbe langrend - og alt er som det plejer at være. På Rondane Haukliseter Fjellhotell har næste generation overtaget driften, men "de gamle" er her endnu og gensynsglæden er gensidig. Vi er trods alt kommet her gennem mere end 30 år. Ved Høvringen Skiskole lejer vi ski og støvler til børnene, der er i voksealderen endnu i nogle år, så det kan endnu ikke svarer sig at investere i egne ski og støvler.
Rondane Haukliseter Fjellhotell på Høvringen
Børnebørnene er begge habile alpenister - og som de fleste ved, der har været på ski med små børn, foregår det oftest uden skistave. Men nu kommer øvelsen med at skulle bruge stave - uden at få dem flettet ind mellem benene, med kolbøtte til følge. Den bedste træning fås på en forholdsvis plan strækning og her er turen ud til Putten Seter perfekt og der går da heller ikke mange hundrede meter før rytmen har indfundet sig og brugen af skistave falder helt naturligt.
Ved Putten Seter er cafeteriet åbent og her gør en kop varm chokolade underværker og vi samler kræfter til hjemturen. Den mindste klager over kolde fødder og det viser sig, at skistøvlerne er lidt for små. Men det er ikke noget problem, for hos Høvringen Skiskole byttes de med et smil og næste morgen står et par funklende nye støvler parate til os. Resten af dagen er der afslapning inde og snehulebygning ude. Børn skal have lov til - delvist - selv at bestemme tempoet. Vi skal nok nå det, vi skal i løbet af vinterferien.
Langrend mod Putten Seter er perfekt for uøvede langrendsløbere
Alle har friske ben og mon ikke vi skal tage på heldagsudflugt på denne dejlige vinterdag? Vi bevæger og op over fjeldet mod Smuksjøseter Fjellstue, som ligger ca. fem km. fra Høvringen. Snart indhentes vi af den store præpareringsmaskine som laver de fineste løjper og er der noget skønnere end at være de første i sporet? Straks finder den store på lidt løjer. I stedet for at stå op under nedkørslen lægger han sig på knæ, så de hviler på skiene og suser som en lille mand ned ad bakken, mens vi andre er ved at flække af grin. Knæski, kalder vi det!
På Smuksjøseter Fjellstue har man også et cafeteria og her kan vi spise de medbragte madpakker, når vi samtidig køber en kop varm saft eller chokolade.
Fra Høvringen mod Smuksjøseter Fjellstue
Vi fortsætter gennem dalen og krydser over hvor løjpen går skråt på mod Langmyr. Her er det, at vi for første gang kan vise vores børnebørn den helt enestående udsigt mod Smiubælgen og Tomasholet - Rondanes specielle fjeld.
Det hårde slid op til kanten af Langmyr belønner sig. Ikke blot er udsigten formidabel, men turen tilbage mod Høvringen ned over Langmyr, glider perfekt og går som en leg.
Op mod Langmyr
Vi følger landevejen lidt rundt på Høvringen, kommer forbi Høvbringen Handel og går over broen ved Kvannalådalsåen. Nu er vi i Trollskoven. Her går det lidt op og lidt ned, så vi får øvet både sildeben og sidelæns opstigning. Og så er her i skoven endnu flere dyrespor at kikke efter. Fald kan ikke undgås - og skal ikke undgås. Her har vi gjort det til en "ære" at få tildelt "dagens styrt" og snart er der konkurrence om dagens bedste styrt - aftenens store samtaleemne.
Den gamle Dovrehytta brændte for nogle år siden og er genopstået med en helt ny moderne arkitektur som falder fint ind i naturen. Her kommer vi ind i varmen og kan spise vores medbragte madpakker, mens vi får lidt varmt at drikke.
Over broen ved Kvannalådalsåen
Turen tilbage går op på siden af Vardhøe - atter med en fin udsigt ind mod Rondanes store fjeldtoppe. Det går naturligvis ikke så hurtigt med de små ben, så vi giver os tid til også at nyde en kop eftermiddagssaft, halvvejs tilbage mod Høvringen.
Fra Dovrehytta går det op over Vardhøefjeldet
Det blæser noget i dag, men vi finder den gule løjpe som går op i Æblelunden mellem Veslberget og Haukeberget, hvorfra vi kan se Formokampen og glider ned til Langmyr. En strid vind fejrer hen over Langmyr, men heldigvis har vi den i nakken og vinden kan bære os fremad mellem Skorutberget og Formokampen. Da vi når den tværgående løjpe glider vi lidt i læ af Skorutberget og ned til Peer Gynt Hytta, hvor vi spiser frokosten.
Det blæser på turen over Langmyr
Nu kommer udfordringen! Vi skal op ad bakken til Langmyr og forbi den gamle jagthytte, hvorfra man i gamle dage jagtede rensdyr. Vi har vinden imod os, men det går forbavsende godt, selv om det tærer på kræfterne og benene er blevet lidt mere usikre. Der er overskud til både leg og smil. Og så går det atter jævnt nedad over Langmyr mod Høvringen.
Op mod Langmyr forbi en gammel steinbue
Børnebørnene er ved at være mættet med sne, så i dag tager vi en lille runde rundt om Høvringen helt på børnenes betingelser og følger den gule løjpe. Der skal være tid til pauser, lidt kiks og naturligvis skal der fotograferes. Hvem vil ikke gerne have sine egne billeder med hjem fra sin første langrendsferie? Ski og støvler afleveres på Høvringen Skiskole og den sidste aften på Rondane Haukliseter Fjellhotel bruges til endnu et spil billedlotteri - og så kunne det være, at vi måske allerede næste år kan komme endnu længere ind i Rondanes spændende fjeldverden.
Pause med lidt slik på den gule løjpe
Udsejlingen fra Oslo denne eftermiddag er helt vidunderlig og havde det ikke været for frosten, kunne vi såmænd være blevet på soldækket. Operaen i havnen, udsigten mod Holmenkollen, rådhuset og Aggerhus med kongeskibet i den lavtstående sol. Men ungerne kalder: - Farfar, vi skal ind og have det store kolde bord - med varme retter!
Operaen i Oslo
Hovedstaden i Norge er Oslo.
Befolkningstal: Ca. 5,2 mio.
Areal: Ca. 385.203 km²
Afstand fra Danmark: Ca. 484 km til Oslo.
Mest besøgte attraktion: Norge er kendt for sin natur både sommer og vinter.
Mere information: