Oplev de sjældne gravpladser syd for Cairo, Egypten
Log ind Log ind
Oplev de sjældne gravpladser syd for Cairo

Oplev de sjældne gravpladser syd for Cairo

En gravplads med 53 gravkamre udhugget i sten er blevet opdaget af egyptiske arkæologer nær Illahun pyramidekomplekset i Faiyum-regionen 130 kilometer sydvest for Cairo.

Rasmus Schønning

Rasmus Schønning

Fotograf

Tilføj favorit

Gravpladsen har fungeret i flere tusinde år.

Gravpladsen har fungeret i flere tusinde år. De ældste af gravkamrene er næsten 5.000 år gamle og stammer fra tiden under det Mellemste Rige, der var ved magten ca. 2061-1786 fvt. Der er også gravkamre fra Det Nye Rige ca. 1569-1081 fvt. og helt frem til det 22. Dynasti ca. 931-725 fvt.
Opdagelsen er offentliggjort af den egyptiske kulturminister Farouk Hosni. Han fortæller, at gravkamrene er meget forskellige. Nogle har en enkelt begravelsesskakt, mens andre har en skakt, der fører til et øvre kammer, hvorfra endnu en skakt fører videre til et andet, mindre kammer. 
Udgravningen er støttet af SCA, Egypt's Supreme Council of Antiquities. Generalsekretær Zahi Hawass, SCA, fortæller, at udgravninger inde i gravkamrene har afsløret trækister indeholdende mumier indpakket i lag af bomuldslinned og papyrus. Dekorationer og påskrifter på mumierne er velbevarede.                                                                                     

Der er også fundet et begravelseskapel fra det Mellemste Rige

Der er også fundet et begravelseskapel fra det Mellemste Rige, bl.a. med en kalender for ofringstidspunkter og ligkister af ler og bronze. Desuden er fundet kobbersmykker og en samling af godt konserverede amuletter fremstillet af fajance. Kapellet er genbrugt i senere perioder, måske så sent som i den romerske periode fra år 30 til 337 efter vores tidsregning.
Videre er fundet forkullede rester af flere kister, der formentlig brændt under den koptiske periode fra 3. til 6. århundrede. Blandt disse kister, er fundet 15 malede masker sammen med amuletter og lerpotter.

Fakta om Egypten

Hovedstaden i Egypten er Kairo.

Befolkningstal: Ca. 109 mio.

Areal: Ca. 1.002.000 km2

Afstand fra Danmark: Ca. 3.700 km.

Største turistattraktioner: Kairo med Det Egyptiske Museum samt pyramiderne i Giza. Luxor med Kongernes Dal samt templerne langs Nilen. Badestrandene ved Sharm el-Sheikh og Hurghada.

Mere information:

Turistinformation: Egypten