Vandretur på Zomba-plateauet, Malawi
Log ind Log ind
Vandretur på Zomba-plateauet

Vandretur på Zomba-plateauet

På denne safari i Malawi besøges markedet i byen Zomba, hvorefter vi vandrer nogle timer oppe på Zomba-plateauet, hvorfra der er vid udsigt ud over lavlandet.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Marked i Zomba

Byen Zomba var Malawis hovedstad fra 1881 til 1975 og var sæde for parlamentet indtil 1994. Markedet er bygget op inden for fire større gader og består af et række smalle gyder, hvor de handlende har deres små boder, hvorfra der tilbydes tørret fisk, fersk kød, grøntsager og krydderier etc.

Markedet i Zomba

Markedet i Zomba

Sunbird Kuchwe Hotel - en botanisk have

Bag byen rejser Zomba-plateauet sig brat fra det omkringliggende lavland og har en gennemsnitshøjde på 1.830 moh. med højeste bjergtop Malumbe Peak på 2.085 moh. På en idyllisk skråning ligger det femstjernede Sunbird Kuchwe Hotel med rækkehuse i en bue omkring en hesteskoformet have med flotte blomster og træer i forskelle niveauer med terrasser - og med en fantastisk udsigt ud over lavlandet og de bagvedliggende bjergtoppe. Hotellet anses for det bedste på Zomba-plateauet. Vi nyder eftermiddagen med et glas vin på en af husets terrasser i den friske luft fjernt fra lavlandets hede og byens hørm. Dog skal vi ikke have spiselige ting med os ud, ligesom vi skal være varsomme med at lade terrassedøren være åben, for bavianerne, der vandrer frit rundt i haven, er lynhurtige til at gribe, hvad der måtte have deres interesse.

Haven ved Sunbird Kuchwe Hotel

Haven ved Sunbird Kuchwe Hotel

Vandfald og støv på vejene

Det smukke Zomba-plateau er gennemskåret af Mulunguzi River og har flere bakkedrag hvorfra der er flotte udsigter udover lavlandet. Det er ikke noget nyt at vandre på Zomba-plateauet. Både Livingstone og John Kirk besteg Zomba Mountain i 1859 under deres Zambezi-ekspedition mellem 1851 og 1864. De som ikke ønsker at deltage på dagens lange vandretur (ca. fem timer) i den sydøstlige del af plateauet har mulighed for at slappe af på hotellet eller spadsere en kortere tur i området. Anført af en lokal guide vandrer vi ned til den opdæmmede sø Mulunguzi Dam og ser Mandala Falls, hvor Mulunguzi River løber ud i søen og føder den med frisk bjergvand. Vi følger vandløbet på en smal sti gennem den tætte skov op til en bjergvej og kommer frem til endnu et vandfald Williams Fall.

Mulunguzi Dam

Mulunguzi Dam

Træfældning - et stort problem

På de meget støvede bjergveje møder vi en lind strøm af både mænd og kvinder, der slæber brænde og tømmer - som de bærer på hovedet - ned ad bjerget til Zomba. Det oplyses, at det er kinesiske bagmænd, som har organiseret træfældningen på Zomba-plateauet og det går voldsomt for sig, for store området bliver ryddet på kort tid. Selv om reglerne for fældning af træer i Zomba Nature Reserve kræver, at de skovede området skal tilplantes med nyt, sker det langtfra. Også her spiller den omfattende bestikkelse ind, så tilsynsmyndighederne lukker øjnene - mod betaling! Der hvor skoven ikke genplantes, er der intet til at holde på jorden, som eroderes med jordskred til følge. Men også i denne del af Afrika tænkes der kortsigtet - man skal tjene penge her og nu, så man kan købe mad og brændsel. 

Skovet område på Zomba-plateauet

Skovet område på Zomba-plateauet

Emperor's View og Queens View

Efter at have passeret flere af skovrydningsområderne, hvor skovarbejderne bor i små, interimistiske telte med plastikdug, åbner landskabet sig foran os og vi kommer til Emperors View opkaldt efter den etiopiske kejser Haile Selassies besøg i 1962. Den lille, men store kejser, blev dog kørt hertil. Vi går helt frem til kanten af plateauet, hvorfra der er en flot udsigt ned over lavlandet og byen Zomba - også selv om varmedisen forstyrrer billedet lidt. Efter at have spist den medbragte frokostpakke er der ikke langt at vandre til Queens View opkaldt efter den engelske dronning Elizabeth Bowes-Lyon gift med Kong George VI, da hun besøgte Malawi i 1957.

Udsigtspunkt på Zomba-plateauet

Udsigtspunkt på Zomba-plateauet

Ned ad klipper og rullesten

Gennem dagen er vi steget omkring 500 højdemeter og skal fra et højdepunkt med klipper atter ned til  Mulunguzi Dam. Det er nok rutens vanskeligste del, da den smalle sti tillige er stejl. 
Nede ved den opdæmmede sø går vi over dæmningen og atter ind i skoven, hvor endnu en støvet skovvej leder os tilbage til Sunbird Kuchwe Hotel, hvor en velfortjent øl nydes på udsigtsbalkonen ved restauranten. Efter en udmærket aftenbuffet trækker vi os tilbage til rækkehusene og får en god, velfortjent søvn, inden vi i morgen fortsætter nordpå til Liwonde National Park, der domineres af den mægtige Shire-flod.

Din rejseskribent med udsigt til Mulunguzi Dam

Din rejseskribent med udsigt til Mulunguzi Dam

Fakta om Malawi

I Malawi er hovedstaden Lilongwe.  

Befolkningstal: ca. 18 mio.

Areal: 118.484  km²

Afstand fra Danmark: 7.940 km

Mest besøgte attraktion: Lake Malawi

Mere information:

Rejsebureau: Viktors Farmor

Turistinformation: Malawi