Pelikaner og pelssæler i Walvis Bay, Namibia
Log ind Log ind
Pelikaner og pelssæler i Walvis Bay

Pelikaner og pelssæler i Walvis Bay

På denne rundrejse i Namibia er vi her til morgen kørt tilbage til Walvis Bay, hvor vi går ombord i to mindre motorbåde fra Levo Tours for at tage på havnecruise i bugten.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Sultne pelikaner

Et par pelikaner følger efter båden, for de ved, at skipper har hele fisk med til dem. Vi får lejlighed til at komme helt tæt på disse store fugle og ser hvorledes de vender de tildelte fisk i næbbet, så de altid glider ned med hovedet først for at undgå de modstridende finner.

På havnen ved Walvis Bay

På havnen ved Walvis Bay

At have en sæl på skødet

Længere ude i havnebassinet får vi pludselig besøg af en pelssæl, som helt uventet springer op i båden. Vi er naturligvis noget forundret over denne adfærd, men får oplyst, at her er fem-seks sæler, som er dresserede til dette show. Faktisk er sælerne så tamme, at vi får lov til at få dem på skødet. Til gengæld får sælen sin belønning i form af fisk. Efter forestillingen klapper sælen farvel, men helt let er den nu ikke at slippe af med, for pludselig er den ombord igen og vil have flere fisk. Skipper kaster flere fisk i vandet og sælen springer ud for at få dem, samtidig med at båden speedes op og vi kommer væk fra sælen.

Pelssæl på skødet

Pelssæl på skødet

Også delfiner

Ude i bugten ser vi de store østersfarme, som er en vigtig industri her. Små østers på størrelse med en fingernegl importeres fra Chile og udsættes i ruser her i det næringsrige vand for at vokse sig store. Hver måned tages de op og renses for alger og efter ni måneder er de spiseklare. Så møder vi delfinerne - en gruppe, der er ude at fouragere - og følger sagte efter dem. De to både lægger sig parallelt på hver side af delfinerne og speeder langsomt op. Nu er bådene i stor fart og skaber en bølge, som delfinerne elsker at lege i. I rasende fart springer delfinerne frem i bølgen og lader sig massere af vandmasserne. Så forsvinder de og senere ser vi dem igen jage fisk længere fremme.

Møde med delfiner

Møde med delfiner

Skarvkoloni på vandet og sælkolonier på stranden

Midt i bugten har ornitologer skabt en kunstig ø af svære bjælker, hvor skarverne har etableret en koloni. Vi sejler ind mod fyret, som da det blev etableret stod yderst på sandrevlen, men sandaflejringer har gennem årene gjort tangen længere, så fyret nu nærmest står midt på sandtangen. Til gengæld har flere kolonier af pelssæler indtaget sandtangen længere ude - og her er rigtigt mange dyr. Også de trives godt af de mange fisk som findes i Walvis Bay.

Koloni af pelssæler

Koloni af pelssæler

Østers i lange baner

Skipper har sejlet båden ind på mere stille vand og trækker et par flasker mousserende vin op og anretter en let frokost til os bestående af små snitter og naturligvis med helt friske østers, som han er specialist i at åbne.

Frokost med østers fra Walvis Bay

Frokost med østers fra Walvis Bay

Fiskeindustri

Før vi er tilbage i havnen kommer vi tæt forbi et af flere meget store industriskibe, som ligger for anker ude i bugten. Det oplyses, at der er mange penge at spare ved ikke at lægge til inde i havnen - vi taler om 100.000-vis af kroner. I stedet transporteres arbejderne, der arbejder i skiftehold, ud til skibet, hvor fiskefabrikken er. 

Fiskeindustri på skib i Walvis Bay

Fiskeindustri på skib i Walvis Bay

Atter med fast grund under fødderne ser vi hvorledes østers fra østersbankerne renses for alger og sorteres af arbejderne, inden vi igen sidder i busserne på vej nordover mod Brandberg.

Fakta om Namibia

Hovedstaden i Namibia er Windhoek. 

Befolkningstal: ca. 2,5 mio.

Areal: ca. 825.418 km2

Afstand fra Danmark: ca. 8.774 km

Største turistattraktion: De store sandklitter i ørkenen Sossusvlei samt Etosha National Park med mange af Afrikas vilde dyr.

Mere information:

Rejsebureau: Bravo Tours

Portal: Sossusvlei, Namibia

Portal: Etosha National Park, Namibia

Turistinformation: Namibia