Hajsafari og Taffelbjerget i Cape Town, Sydafrika
Log ind Log ind
Hajsafari og Taffelbjerget i Cape Town, Sydafrika

Hajsafari og Taffelbjerget i Cape Town, Sydafrika

På denne rundrejse i Sydafrika er vi i Cape Town og skal på hajsafari og senere bestige Taffelbjerget - Table Mountain.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Hvidhajsafari i False Bay

I en lille, overfyldt og åben fiskerbåd uden lukaf/salon, hvor vi kan gå i læ for vinden, sejler vi meget tidligt ud i det oprørte vand mod Seal Island i False Bay. Om morgenen er de hvide hajer  mest aktive, så chancen for at se disse kæmper er store. Seal Island er hjemsted for tusinder af pelssæler, der netop hører til blandt hvidhajernes byttedyr. Båden anker op tæt på øen og der smides madding ud for at lokke hajerne til. På krogen sidder f.eks. et tunhoved. Lokkemaden tiltrækker naturligvis måger og stormsvaler. Et stort jernbur hejses ned på bådens side og spændes fast. De som vil helt tæt på hajen, skifter til våddragt, forsynes med dykkerbriller og kommer ned i buret. Når hajen viser sig, bukker man sig og får "sit livs chok".

Det varer lidt før den første haj viser sig, men så går det hurtigt. Det er et kæmpedyr på omkring fem meter i længden og med en ryg, der måler en meter i bredden. Mens vi får en kop kaffe og en sandwich og venter på at hajen måske kommer igen, springer den pludselig, lynhurtigt og helt uventet op af havet og har taget maddingen. Med et vældigt plask lige ved siden af båden forsvinder den atter i dybet, før vi når at reagere. Vi ser hajen et par gange mere og efter fire timer - hvor de fleste af os har fået kulden indenbords og enkelte er blevet søsyge i det oprørte vand - sejler vi tilbage mod land.
Det kan anbefales at tage sit regntøj på - incl. regnbukser, som kan læ for vinden. Husk også varm hue, tørklæde og handsker. Det kan være en kold omgang!

På hajsafari i False Bay

På hajsafari i False Bay

På Taffelbjerget

Vejret er perfekt og netop i dag er Table Mountain - som Taffelbjerget hedder - fri af de skyer som ofte lægger sig på toppen af bjerget. Taffelbjerget er blandt de ældste bjerge i verden og er medtaget blandt naturens syv nye vidundere. Der er flere selskaber som guider folk på en vandretur op til toppen af Taffelbjerget, der udgør den nordlige ende af Table Mountain National Park, men så skal du være i god fysisk form og afsætte en hel dag til det. Lettere er det at tage bjergbanen op til toppen 1.068 moh. Undervejs op drejer gondolen 360 grader rundt, så alle får mulighed for at se udsigten ændre sig. Oppe fås en fantastisk udsigt ud over Cape Town og Robben Island ude i havet, hvor Mandela sad fængslet i mange år. Men også til den anden side mod Kaphalvøen er udsigten enestående. På Taffelbjergets flade top er anlagt flere vandreruter som er let gået, da her stort set ingen højdeforskel er. Vi følger den længste af ruterne rundt og den tager blot omkring 30 minutter at gå. Her er en enestående natur med mange sjældne plantearter, der skyldes det specielle mikroklima med stor luftfugtighed.

Gondol på vej op mod Taffelbjerget. I baggrunden ses Lions Head

Gondol på vej op mod Taffelbjerget. I baggrunden ses Lions Head

Sidste dag i Cape Town

På den sidste dag af rundrejsen i Western Cape arrangeres en udflugt til en af Cape Towns townships - et ghettoagtigt slumkvarter, hvor sorte bor på godt og ondt i skure bygget af forhåndenværende materialer. Det er meget vanskeligt for myndighederne at få folk til at flytte fra townships, da det er her man har sin sociale omgangskreds. I de senere år er der sket små forbedringer - bl.a. har man fået elektricitet. Men man skal fortsat have en nøgle for at benytte de fælles toiletter. Nelson Mandela opsatte en målsætning om at bygge ordentlige huse i områderne - de såkaldte Mandelahuse. Så kunne folk, som var interesseret i at få et sådan hus, skrive sig på en liste. Det fortælles, at folk som har fået tildelt et sådan hus, udlejer det til andre for at få lidt penge - skriver sig op på listen igen og fortsætter med at bo i de usle skure.

Eksotisk plante

Eksotisk plante

Ud til Sea Point

Selv spadserer vi langs kysten ud mod Sea Point og oplever tidevandet og de kraftige bølger. Undervejs passerer vi Cape Town Stadion, der blev bygget til VM i fodbold 2010. Men fodbold er på ingen måde en nationalsport i Sydafrika og da stadionet ikke kan benyttes til de mere populære sportsgrene, står det for det meste tomt! Ved Green Point passerer vi det gamle fyr, der har fungeret siden 1824, og dermed er det ældste fyr i Sydafrika. Ud mod Sea Point ligger eksklusive boliger under den karakteristiske bjergtop Lion's Head. Man kan godt sige, at kontrasterne omkring boligforholdene i Sydafrika er enorme - og en kæmpe udfordring for regeringen. Ved Sea Point Pavillon og det store saltvands svømmebad, vender vi om og spadsere tilbage for at spise frokost på restaurant Harbour House på V&A Waterfront, inden vi mødes med vores rejsefæller for at rejse tilbage mod Danmark.

Sea Point med Lions Head

Sea Point med Lions Head

Fakta om Sydafrika

Hovedstaden i Sydafrika er Pretoria. 

Befolkningstal: Ca. 56 mio.

Areal: Ca. 1.219.912 km²

Afstand fra Danmark:  Ca. 9.349 km til Johannesburg, ca. 10.078 km til Cape Town (Kapstaden)

Mest besøgte attraktioner: Nationalparken Kruger National Park samt Cape Town (Kapstaden) med vinområderne. Både Panoramaruten over Drakensberg-bjergene samt Garden Route langs Sydafrikas sydkyst er populære.

Mere information:

Rejsebureau: Bravo Tours

Turistinformation: Sydafrika