Thomas Sørensen
Rejseskribent
Det er ikke noget normalt skib, vi skal sejle med på Olifants River. Det er en noget speciel tømmerflåde bygget på olietønder og med et "hus" i to etager. Køn er fartøjet langtfra, men praktisk i den lavvandede flod, hvor flodheste og krokodiller udgør den største trafik. Vi venter lidt på, at kaptajnen får fyldt det rigtige brændstof på motoren og sætter så fra land. Fra 1.etage er der et langt bedre overblik.
Specialfartøj til river safari på Olifants River
Prammen sejler vi ned ad floden og når ikke langt, før vi får øje på den første gruppe flodheste. Der er omkring 10-11 i denne gruppe, der langsomt tager os i syne, som vi nærmer os dem. Men vi kommer ikke tæt på, da de er meget sky. Da vi nærmer os dykker de og vi kan lige ane de mørke skygger under vandoverfladen, da vi stille glider forbi. Noget nærbillede af disse kolosser får vi ikke, men kan nyde synet af dem gennem kikkerten. Da prammen har passeret dukker de op igen af det grumsede vand med et prust - og genoptager deres driverttilværelse. Flodhesten er det pattedyr, der er årsag til flest dødsulykker blandt afrikanere.
En gruppe flodheste
Kaptajnen har gode øjne og spotter en lille gruppe afrikanske bøfler inde på flodbrinken. Langsomt vender han prammen og vi kommer helt tæt på flodbredden. Disse fantastiske bøfler gufler det frodige græs i sig og synes næsten ikke at ænse os. En af bøflerne løfter lige hovedet for ligesom at sige, "Nå er det bare dig" - og så følger den de andre videre ind i buskadset.
Afrikansk bøffel på flodbrinken
Længere henne på flodbrinken er folk taget på udflugt og sidder og fisker - faktisk blandt de vilde dyr. Når vi nu ved, at krokodillen er ekstrem hurtig, kan det undre, at de tør sidde helt nede ved vandet og fiske.
Lokale bor langs flodbrinken
Der ligger en kæmpestor krokodille og soler sig. Den ligger bomstille, da vi nærmer os, så vi får tid til at fotografere. Der er en underlig ro over situationen. Tænk, at vi kan komme så tæt på.
Pludselig slår den et slag med halen og vupti er den i vandet - på en brøkdel af et sekund og ganske uventet. Hvor er det dyr dog hurtigt! Krokodillen kan ikke tygge sit bytte, men angriber lynhurtigt og smækker sine kraftige kæber om byttet og låser det fast. Så trækkes byttet ud i vandet, hvor det holdes nede til det drukner. Krokodillen snor sig rundt i vandet, medens den vrider en luns kød af sit bytte og sluger kødet helt. Ofte gemmer krokodillen sit bytte nede på bunden af floden mellem nogle træstammer til det rådner og bliver mørt og lækkert! Nu er der ikke så meget vand i floden. Faktisk har det ikke regnet rigtigt i området i mere end 1½ år. Kaptajnen drejer prammen, så vi kan se andre flodheste og krokodiller. På en lille sandbanke ligger der en anden krokodille. Men nu kommer vi ikke videre. Kaptajnen gasser motoren op. Hvad sker der? Vi er gået på grund. Han slår bak. Frem igen. Og efter et par minutter, hvor tanken om at skulle tilbringe aftenen midt ude på floden blandt disse dyr farer gennem hovedet, får han igen prammen til at glide fremad i vandet.
Krokodillen er lynhurtig i vandet
Nu lægger han kursen op ad floden og på afstand ses giraffer på modsatte side. Igen kommer vi forholdsvis tæt på bredden og kan se forskellige bukke, vortesvin og fugle. Her er andre mærkværdige pramme på floden - tilsyneladende bygget efter samme opskrift. Ikke kønne, men brugbare til at spotte dyrene inde på bredden. Midt i floden driver en større træstamme, hvor nogle af de mange fugle vi ser, har slået sig ned. Solen begynder nu at stå lavere på himmelen og sender sine brændende stråler ind på vores ben. Godt at der her på øverste etage er bygget et soltag, som kan skærme lidt af. Vi nyder den afstressende sejltur, medens vi får lidt koldt at drikke og efter et par timer på floden er vi igen i land.
Blandt dyrene ved Olifants River ses også giraffer
Ikke langt fra Phalaborwa nærmer vi os et snedækket landskab? Eller hvad er alt det hvide på bjerget derhenne? Et kalkbjerg af vældige dimensioner rejser sig foran os og senere passerer vi stedet, hvor der udvindes kemikalier (fosfor/svovl), der med sin gule farve ligger i bunker på jorden. Og vi kan lugte det! Men vi skal op på et helt andet bjerg. Tonsvis af sten fra en af verdens største menneskeskabte huller i jorden er samlet på dette bjerg. Fra toppen har vi et storslået vue over landskabet. Foran os ligger den åbne kobbermine, som vi kan kikke direkte ned i. Diameteren er næsten 2 km. og lastbilerne, der langsomt kører op og ned på hullets sider synes ganske små. Skorstene og bygninger i det fjerne vidner om, at dette er et igangværende industriområde af stor betydning for denne region. Kobberminen sammen med de øvrige industrier har gjort Phalaborwa til en ganske velhavende by med mange flotte bygninger. Faktisk husede byen i en periode de fleste rigmænd - udviklingsfolk, ingeniører, laboranter etc. - i Sydafrika målt i forhold til indbyggerantallet.
Kobberminen i Phalaborwa
Midt i komplekset af minebyens administrationsbygninger står et enligt baobabtræ. Smukt folder det sig ud i det ellers knastørre landskab. Baobabtræer har en tyk stamme og en krone ned små grene, der som rødderne fra et træ stritter i alle retninger. Faktisk ser det ud som om man har vendt et træ på hovedet. Træet her skønnes at være 700 år, men kan blive mere end 2.000 år gammelt. De afrikanske folkesagn fortæller, at træet er beboet af både gode og onde ånder. Stammen kan rumme flere tusinder liter vand og kan faktisk anvendes som vandtank i tørre områder. Baobabtræet kaldes også for abebrødstræet, da træets syrlige frugter kan spises af aber - men også af mennesker.
700-årigt baobabtræ
Opholdet på Balule River Lodge indbefatter også en udflugt til rehabiliteringscentret Moholoholo.
Hovedstaden i Sydafrika er Pretoria. Balule River Lodge er en danskejet lodge tæt på Kruger National Park og med forskellige udflugter bl.a. ad Panoramaruten i Drakensberg-bjergene.
Befolkningstal: Ca. 56 mio.
Areal: Ca. 1.219.912 km²
Afstand fra Danmark: Ca. 9.349 km. til Johannesburg, ca. 10.078 km til Cape Town (Kapstaden)
Mest besøgte attraktioner: Nationalparken Kruger National Park samt Cape Town (Kapstaden) med vinområderne. Både Panoramaruten over Drakensberg-bjergene samt Garden Route langs Sydafrikas sydkyst er populære.
Mere information: