Serengeti Nationalpark - Tanzanias endeløse slette
Log ind Log ind
Serengeti Nationalpark - Tanzanias endeløse slette

Serengeti Nationalpark - Tanzanias endeløse slette

Serengeti Nationalpark er en af de største safarioplevelser i verden. Her kan du opleve alle Afrikas vilde dyr i et varieret smukt landskab uanset om du bor i primitiv telt eller på luksuslodge.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Serengeti Nationalpark i Tanzania - uforglemmelig safarioplevelse

Over Ngorongoro - en tidligere vulkan

Fra landsbyen Karatu går det fra lavlandet op ad den tidligere kæmpevulkans kraterside til 2.400 moh. hvor vejen løber på toppen af den smalle kraterkant. Hele vulkanen er dækket af tæt regnskov og i dag er den sydlige del af vulkanen indhyllet i tætte tågeskyer, hvor sigtbarheden nogle steder er helt nede på 30 meter. Først på den nordvestlige kraterside letter skydækket med mulighed for at se ned i krateret, som vi om et par dage skal besøge.

Indkørsel til Ngorongoro-området

Indkørsel til Ngorongoro-området

Forbi Olduvai-monumentet

Så går det ned ad den nordvestlige kraterside forbi flere masailandsbyer og ud på den langstrakte græssavanne. Ved skillevejen mod Olduvai Gorge ses monumentet for nogle af de første menneskevæsener, som blev fundet af Mary og Louis Leakey netop her i Tanzania. To kæmpemæssige kranier forestiller tidlige menneskestadier, hvor pladsen til hjernen i den ældste af kranierne kun var en tredjedel af det nuværende menneskes. Kraniet til højre forestiller et senere menneskestadie - Homo Habilis - et menneske som skønnes at være 1,9 mio. gammelt og med en større hjerne – ca. halvt så stort som det moderne menneskes - og som kunne benytte værktøj. I Olduvai findes et museum, som fortæller mere om de tidligere menneskestadier.

Olduvai-monumentet

Olduvai-monumentet

Ind i Serengeti National Park

Hovedvejen løber nærmest snorlige flere kilometer gennem fuldstændigt fladt og afgnavet savanne, hvor masaierne lader deres kvæg græsse. Nu venter man på, at regntiden kommer fra november og et par måneder frem og giver nyt, frisk græs. En stor portal på vejen viser hvor indgangen til Serengeti nationalparks 14.763 km² store vildtområde begynder og her har masaierne ikke lov til at lade kvæget græsse, men er forbeholdt vilde dyr. Der går da heller ikke længe, før vi ser de første store flokke af både Grants gazeller og Thomsons gazeller.

Gate til Serengeti National Park

Gate til Serengeti National Park

Endnu en gate ved Naabi Hill ligger ved en af de granitklippeøer, som ses spredt ud over dele af Serengeti NP, der er mere end dobbelt så stor som Sjælland og blev etableret i 1951 som Tanzanias første nationalpark. Her er der tid til at spadsere op på bakketoppen og få et vue udover den flade og uendelige store slette, der blev optaget på UNESCO’s verdensarvsliste i 1981.

Op på Naabi Hill

Op på Naabi Hill

Safarien begynder

Den støvede hovedvej fortsætter gennem den flade savanne kun med enkelte spredte klippeøer, såkaldte kopjes, som rager op i landskabet. En hyæne lunter på tværs af vejen – på evig udkig efter et ådsel. Safarien er begyndt. Og det varer da heller ikke længe før vi ser topi og andre dyr. Vi finder et fredeligt sted at spise vores medbragte picnic, inden vi atter er på farten. I skyggen af en tornet busk har en løvefamilie slået sig ned i middagsheden. De har opspilede maver, hvilket tyder på, at det ikke er længe siden de har spist og nu hviler ud til næste nats jagt.

Klippeø på savannen

Klippeø på savannen

Enestående geparder

Græssavannen har mange tuer efter termitter og ofte ses geparder sidde på toppen af en sådan tue og spejde ud over terrænet. Men tuerne er ganske tomme – lige indtil vi opdager en tue med en lille bevoksning, som kan give skygge til en gepardfamilie. Helt usædvanligt er her flere geparder samlet på ét sted. Og hvor er de smukke med deres tegning fra øjnene og ned ad kinderne langs snuden.Vi betragter dyrene som ikke lader sig forstyrre af vores nærhed og vi har svært ved at løsrive os fra disse smukke rovdyr.

Gepard

Gepard

Elefanter - næsten lydløse dyr

Blandt savannens dyr støder vi på en stor gruppe elefanter som er på vej direkte mod os. Safaribilen stopper og motoren slås fra. Nærmest lydløst går elefanterne - nogle af dem med enorme stødtænder - tæt forbi os. Her ses flere generationer anført af den gamle hun (matriarken), flere hunner og deres unger. Disse store dyr går fuldstændigt lydløst og det eneste vi hører, er en svag dyb brummen – en af måderne elefanterne kommunikerer på.

Elefanter i flok

Elefanter i flok

Doven leopard

I et skyggefuldt træ ligger en leopard, som er vanskelig at se. En kikkert er en nødvendighed. Leoparden ligger på maven og falder næsten i ét med den gren den ligger på. Det mest genkendelige er de fire ben og halen som hænger slapt ned fra grenen.

Leopard i træ

Leopard i træ

Den listige sjakal og de dovne flodheste

På vejen mod vores lodge løber en sjakal inde i græsset og vi drejer ned til en mindre sø, hvor en flok flodheste flader ud i det kølige vand.

Sjakal

Sjakal

Løvefamilie - lige om hjørnet

Blot få hundrede meter fra lodgen støder vi på en gruppe løvinder sammen med en stor hanløve. Dyrenes konge ligger majestætisk, mens et par hunløver kæler med hinanden. Det vil han være med til og går over til dem for at deltage i samhørigheden.

Dyrenes konge

Dyrenes konge

Serengeti Sopa Lodge

I nationalparkens sydvestlige del ligger Serengeti Sopa Lodge smukt på Nyaroboro bakkekam med en vidunderlig udsigt ud over den endeløse slette nedenfor. Her bor vi eksklusivt de næste to nætter. Værelserne har altan, som vender direkte ud til savannen med dyrene gående lige nedenfor. Her er bar og stor terrasse med udsigt og pool. Først på aftenen serveres der med udsøgt service en dejlig fire retters middag, hvor vi kan vælge mellem flere forskellige retter. Og efter en behagelig søvn er vi næste morgen parate til nye eventyr i Serengeti NP – denne gang i et andet område.

Serengeti Sopa Lodge

Serengeti Sopa Lodge

Safari i den friske morgenluft

Løverne, som vi så tæt på lodgen i går, er her endnu – og vi hørte dem brøle i nat. Men det er de store flokke af gnuer og zebraer fra den store migration, vi gerne vil se. Men her må vi spejde forgæves, for de store dyreflokke der tæller op mod 1,5 mio. gnuer og 0,5 mio. zebraer er på vandring i Masai Mare i Kenya og først i løbet af november, når regntiden kommer, vender de tilbage til Serengeti. Men her er alligevel mange gnuer og zebraer og flere af Afrikas andre dyr - bl.a. giraffer.

Morgen på savannen

Morgen på savannen

Leopard - måske dagens højdepunkt

I den tidlige morgen er vi alene på hjulsporet, da vi spotter en leopard godt 100 meter inde i terrænet. Leoparden ligger på stammen i et akacietræ fuldt belyst i morgensolen. Dette er et fantastisk syn, som man bare skal give sig tid til at nyde. Leoparden rejser sig, går roligt hen ad stammen og springer ned i græsset for at spadsere væk. På en safari ved man aldrig hvad som sker og måske er dette kvarter med leoparden dagens højdepunkt?

Leopard i træ

Leopard i træ

På en kopje - granitø på savannen

I dette område af Serengeti ligger flere spredte granitøer og en af disse kan besøges. Disse kopjes er kommet til syne efter millioner af års erodering af det omkringliggende materiale og har frigjort det hårde klippemateriale. En stentrappe fører op til klippens top, hvor der dels er en kæmpesten (som lige skal løftes på plads!) samt en ejendommelig sten som klinger, når man slår på den med en sten. En af savannens stationære musikinstrumenter?

Klippeformation

Klippeformation

Krokodillefest og flodheste

På den videre safari kommer vi forbi en helt udtørret saltsø, der i regntiden fyldes med vand og tiltrækker mange fugle – bl.a. flamingoer. Så er der mere liv i næste vandhul, hvor flodhestene ligger dovent henslængt sammen med mere livlige krokodiller. En flodhest er død og ligger på siden med opsvulmet kadaver - og det er guf for krokodillerne, som river kødlunser af flodhesten. Men også krokodillerne kæmper indbyrdes om at få del i godbidderne. De øvrige flodheste lader sig tilsyneladende ikke forstyrre af virakken.

Udtørret saltsø

Udtørret saltsø

Hippo Pool - flodhestenes eget bassin

Flere flodheste ses i søen Hippo Pool, der her i oktober er så lavvandet, at trængslen er enorm. Her er det tilladt at stå ud af bilerne og komme tæt på flodhestene, som nærmest ligger dovent oven på hinanden i deres eget møg. Med halerne svinger de mere møg rundt i luften og op på kroppen, hvilket sikkert virker afkølende - men noget ulækkert for os. Når regnen sætter ind i næste måned, fyldes bassinet med frisk vand og flodhestene får igen mere plads.

Flodheste i Hippo Pool

Flodheste i Hippo Pool

Det store ædegilde

Safari er uforudsigelig. Ved et andet vandløb er vi heldige at støde på en gruppe løver som har nedlagt en ung bøffel og hvor løvinderne og deres unger har det store ædegilde. At se en hel løvefamilie deles om et større bytte er en af safariens helt store oplevelser. Løverne er nået langt i deres ædegilde og kadaveret er gnavet helt ind til ribbenene. En unge har tilranet sig bøflens ene fod og lusker væk med den. En anden løfter resten af kroppen til en bedre placering, mens flere af løverne begynder at trække længere væk langs vandløbet med ungerne i hælene. Atter en formidabel oplevelse.

Løveflok ved bytte

Løveflok ved bytte

Middag i bålets skær

Vi er tids nok tilbage på Serengeti Sopa Lodge til at kunne nyde eftermiddagen i poolen og i baren med udsigt ud over savannen inden middagen, der denne aften serveres på plænen neden for lodgen i bålets skær. Igen en udsøgt service og fremragende mad midt under stjernehimlen.

Middag under stjernerne

Middag under stjernerne

Safari på tilbageturen mod Ngorongoro

Næste morgen skal vi forlade Serengeti NP, men benytter køreturen til mere safari og kommer forbi flere flodheste, som denne gang er ret livlige – ja, faktisk får vi oplevet, at et par af dem er ganske uenige og slås ved at åbne de vældige gab efter hinanden.

Flodheste i kamp

Flodheste i kamp

Samme formiddag forlader vi nationalparken og kører mod safari i Ngorongoro-krateret, hvor vi på vejen besøger en masailandsby.

Fakta om Tanzania

Hovedstaden i Tanzania er Dodoma, men største by er Dar es Salaam.

Areal: Ca. 945.087 km²

Befolkningstal: Ca. 57 mio.

Afstand fra Danmark:  Ca. 7.208 km.

Mest besøgte attraktioner: Det rige og vilde dyreliv i nationalparkerne Serengeti, Lake Manyara og Tarangire ligesom i Ngorongoro kraterets naturreservat. Også øen Zanzibar er en populær badedestination. Er man til aktiv ferie er bestigningen af Afrikas højeste bjerg Kilimanjaro blandt højdepunkterne.

Sådan kommer du rundt: For at komme til Serengeti National Park følges hovedvejen B144 der løber mellem Arusha og Victoriasøen og op over Ngorongoro naturreservat. Undervej kan du stoppe i Manyara. Tarangire ligger ca. en times fra lufthavenen i Arusha.

Mere information:

Rejsebureau: Africa Tours

Turistinformation: Tanzania