Afslapning ved Zambezi-floden, Zambia
Log ind Log ind
Afslapning ved Zambezi-floden

Afslapning ved Zambezi-floden

På denne rundrejse i det sydlige Afrika er vi kommet til Zambia, hvor vi slapper af på hotellet inden en flodsejlads på Zambezi-floden.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

The Zambezi Waterfront

Lastbilerne holder i kilometerlange køer og må ofte vente i fire til fem dage på at blive færget fra Botswana over Zambezifloden til Zambia. Vi er noget mere heldigt stillet for, vore busser fra Karibu Safari kører uden om alle busserne og direkte ned til færgelejet og kan efter kort tid køre ombord på den lille færge, som kun tager to til tre biler ad gangen. Er vi frække eller er der betalt noget under bordet, så vi kan springe alle andre over? Vi ved det ikke, men korruption er ikke et ukendt fænomen i disse egne af verden. Turen over Zambezifloden tager kun ti minutter, men noget længere tid med grænseproceduren, hvor vi skal betale for indrejsevisum, der også gælder for dagens senere ud/indrejse til Zimbabwe, hvor vi også skal besøge Victoria Falls National Park.

Med færge over Zambezifloden

Med færge over Zambezifloden

Men først kører vi direkte til campingpladsen ved The Zambezi Waterfront ca. tre km. uden for byen Livingstone. Lodge og campingplads ligger helt ned til Zambezi-floden, og da vi i dag spiser frokost og middag for egen regning, er det dejligt, at stedets restaurant ligger højt ved vandet med udsigt til vandsøjlerne fra Viktoria Falls ca. fire km væk. Og så er både mad og drikkevarer meget billigt og serveret med et bredt afrikansk smil.

Zambezi Waterfront i Livingstone

Zambezi Waterfront i Livingstone

Frække - men søde marekatte

Også pladsen og faciliteterne ved The Zambezi Waterfronter er helt i orden. Midt i den store park findes en svømmepøl, men du skal passe på dine sager, når du bader, for marekattene er her og der og alle vegne, og passer du ikke på, er ur, solbriller etc. hurtigt væk. Nogle af rejsefællerne havde ikke fået lukket teltet ordentligt med det resultat, at aberne havde været inde og rode teltet igennem. Frække er de – men også søde at iagttage, så sociale de er mod hinanden.

Marekatte er nysgerrige

Marekatte er nysgerrige

Besøg i Livingstone

Nogle har i dag valgt at prøve Microlight Flips - dvs. to personers minifly - over Victoria Falls og få den fantastiske udsigt oppefra. Vi er et par stykker som i stedet beslutter os for at spadsere de få kilometer ind til Livingstone. Vi stoppes imidlertid ved portvagten, som advarer os mod af vandre derind. The Zambezi Waterfront ligger i nationalparken Mose-ao-Tunya, hvor det hænder, at både elefanter, næsehorn eller bøfler krydser vejen. Men det er ikke den eneste grund til, at vi advares mod at gå. Her er sket flere røveriske overfald langs vejen, får vi forklaret, så det anbefales at bestille en taxa og blive kørt derind. Og det gør vi. Det tager 15 minutter at køre til byen, hvor vi ser markedet for kunsthåndværk med træskærerarbejde, kurve og masker etc.

Der handles vandmelon

Der handles vandmelon

Herefter besøger vi The Livingstone Museum fra 1950, der har flere interessante afsnit - etnografisk afdeling og naturhistorisk afdeling m.v. samt et Livingstone galleri med nogle hans møbler og rekvisitter - og ikke mindst hans originale dagbøger. Vi slutter byturen på det farvestrålende marked, hvor der handles med stort set alt fra tøj, blyanter og drikkevarer til frugt og grønt.

Livingstone Museum

Livingstone Museum

Med African Queen på Zambezi-floden

På naboejendommen har aktivitetsfirmaet Livingstones Adventure afgang med skibet African Queen denne eftermiddag og de fleste af os har købt dette to timers flodcruise på Zambezi-floden.
Prisen er måske i overkanten, men så er der i turen inkluderet frie drinks, snaks samt kanapéer - og ikke mindst udsigten til dyrene på flodbredden og i vandet. African Queen sejler opstrøms oven for Victoria Falls og undervejs ses en del fugle - specielt den farvestrålende europæiske biæder, som graver sin rede i flodens brink. Her er også flodheste, men de dykker ofte, når båden nærmere sig. En enkelt krokodille glider forbi. I skumringen kommer den hellige ibis flyvende i store flokke og sætter sig til hvile for natten i de store træer. Da solen er ved at gå ned spreder den sit røde skær ud over Zambezi-floden og vi er tilbage ved udgangspunktet.

Mens vi bor i Livingstone besøger vi verdens største vandfald - og måske et af de allersmukkeste - så hen på eftermiddagen køres vi til grænseovergangen til Zimbabwe (se nedenfor).

Flodsafari med African Queen på Zambezifloden

Flodsafari med African Queen på Zambezifloden

Et afrikansk marked

I dag skal vi atter flytte os og under morgenmaden regner det kraftigt. Campboys og chauffører arbejder hurtigt og professionelt med at pakke lejren sammen i regnvejret, og snart er vi på vej mod Zambias hovedstad Lusaka. Dagens første stop er igen et sted, hvor der kan fyldes benzin på busserne og hvor vi kan købe nye forsyninger. Flere har efterlyst at se et rigtigt afrikansk grønsagsmarked, så næste stop er i en landsby, hvor vi får set et rigtigt farverigt afrikansk marked - og ikke mindst betragte de mange mennesker som handler her.

På lokalt afrikansk marked

På lokalt afrikansk marked

Hovedstaden Lusaka

Det er tidskrævende at køre gennem den meget tætte trafik i hovedstaden Lusaka, hvor Karibu Safari har valgt, at handle i et af den indre bys supermarkeder. Mens nogle ser supermarkedet, spadserer andre en tur på den brede hovedgade Cairo Road for at mærke bare lidt af byens travle puls. Men noget specielt ser vi ikke, og som den danske rejseleder senere bekræfter: "Der er intet at komme efter i Lusaka".

 

Jernbanen ved Lusaka

Jernbanen ved Lusaka

Med 100 km. i timen mod Chipata

Sent på aftenen er vi fremme ved Pioneer Campsite & Chalets, hvor vi overnatter denne nat. Hele natten har det igen regnet og tordnet kraftigt. De som ikke fik lukket teltet, har fået vand på gulvet og det er også gået ud over rejsetasker og tøj. Så er det praktisk at have det hele pakket i plastikposer.

Tid til tørring af udstyr

Vi skal atter på farten. Udover toiletbesøg og frokost byder dagen ikke på mange stop. Vi følger i hast hovedvejen, da vi skal tilbagelægge flere hundrede kilometer i dag. Den store Luangwa-flod passeres og så foregår resten af dagens program med 100 km. i timen gennem det smukke landskab i Zambia mod de vestlige provinser. 

På landevej gennem Zambia

Mama Rula's Bed and Breakfast

Hen under aftenen når vi frem til Mama Rula's Bed and Breakfast en simpel plads to km. fra landsbyen, hvor vi igen slår teltene op i buldrende mørke. Og mens vi hænger det våde tøj op under taget og håber på, at det kan tørre lidt i løbet af natten, forbereder guiden aftens måltid, som vi indtager i læ for regnen under stedets stråtækte halvtag.

Mama Rula's Bed and Breakfast

I morgen fortsætter rundrejsen i det sydlige Afrika til Malawi.

Fakta om Zambia

Hovedstaden i Zambia er Lusaka. 

Befolkningstal: ca. 17 mio.

Areal: ca. 752.618 km²

Afstand fra Danmark:  ca. 7.794 km

Mest besøgte attraktioner: Victoria Falls, Lake Kariba samt South Luangwa National Park

Mere information:

Rejsebureau: Bravo Tours

Turistinformation: Zambia