Den antikke klippeby Uplistsikhe nær Gori, Georgien
Log ind Log ind
Den antikke klippeby Uplistsikhe nær Gori

Den antikke klippeby Uplistsikhe nær Gori

På denne rundrejse i Georgien besøges landets ældste klippehuleby Uplistsikhe.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Uplistsikhe - en by hugget ud af klipperne

De lyse tuf-klipper rejser sig foran dig, når du spadserer ind mod Uplistsikhe - den ældste klippehuleby i Georgien - der i lang tid før vores tidsregning var et blomstrende handelscenter på den store øst-vest-rute af Silkevejen og husede op mod 20.000 indbyggere. Havt fornuftige sko på  og glem alt om højhælede eller sko med fast lædersål, for selv om der i begyndelsen er mere eller mindre eroderede trappetrin, ændrer disse sig hurtigt til blanke, glatte klipper, som leder dig ind på den antikke hovedgade op mellem klippehulerne.

Denne tidligere, driftige by ligger på et højdedrag på nordsiden af floden Mtkvari og var et religiøst center allerede 1.000 år før vores tidsregning. Byen udviklede sig og blev udover handelsstation også et vigtigt politisk og kulturelt center i den hellenistiske og romerske periode, som strakte sig fra det 5. århundrede f.v.t. og frem til det 4. århundrede e.v.t.. Herefter flyttede magten til bl.a. kongebyen Mtskheta. Uplistsikhe blev mere isoleret og omkring 5.000 munke flyttede ind indtil 1200-årene, hvor horder fra Djengis Khans dynasti ødelagde store dele af klippehulerne og slog alt ihjel på deres hærgen mod Europa. Et sted ses et ansigt af en mongol ridset ind i klippesiden. Måske var det et visitkort?

Op mod klippehulerne ved Uplistsikhe

Op mod klippehulerne ved Uplistsikhe

Den lokale guide leder dig op forbi rester af kornmagasiner og ind i det gamle kompleks af beboelseskvarterer. Klipperne har isoleret boligerne godt, så her var lunt i vinterens kulde og køligt i den brændende varme sommer. Rester af et tidligere ildsted ses og røgen har været ledt ud gennem et hul i taget. På væggene er udhuggede hylder, hvorpå man har kunnet anbringe f.eks. levende lys. Enkelte steder ses ældgamle raderinger i væggene.

Øverst i området ligger den yngre Prinsens kirke

Øverst i området ligger den yngre Prinsens kirke

Teatret - et kulturelt samlingspunkt

Byens hovedsti leder dig op til resterne af et teater hugget ud af klipperne i det 2. eller 3. århundrede e.v.t. Det meste er væk, men du kan endnu se rester af siddepladserne i en halvcirkel omkring scenen, hvis tag holdes stabilt af nogle uskønne betonpiller. Det hvælvede loft er yderst smukt dekoreret med sekskantede mønstre. Her er rester af et tidligere bageri samt store vinkar af ler, som alt sammen giver en ide om dagliglivet for indbyggerne i klippebyen.

Klippehuler støttet af betonsøjler

Klippehuler støttet af betonsøjler

Dronning Tamars Hal

Den største hal er den kongelige hal kaldt Dronning Tamas Hal, som måske også har fungeret som et hedensk tempel og senere måske en kirke. Her ses buede hvælvinger støttet af firkantede søjler, ligesom her er et mere enkelt mønster i loftet. Lige under Tamars Hal ses et 8,5 meter dybt fangehul og ved siden af et hedensk tempel med en offerplads med et lille bassin, der kunne samle blodet fra det ofrede dyr.

Dronning Tamas Hal

Dronning Tamas Hal

Har du kræfter til at spadsere helt op på toppen over klippehulerne, kan du besøge et lille kapel fra det 9. århundrede e.v.t. opført i mursten og som af uransalige årsager blev skånet af mongolerne. Her er nogle få fresker at se, men det er den flotte panoramaudsigt ud over Mtkvari-dalen der imponerer.
På tilbagevejen kan du gå ned gennem en 41 meter lang tunnel, der dels har fungeret som en vej, man kunne hente vand op fra floden af - men også fungerede som en hemmelig flugtvej. I dag med stejle, men sikre trappetrin.

Udsigt over området ved Uplistsikhe

Udsigt over området ved Uplistsikhe

Herefter fortsætter rundrejsen i Georgien videre mod vest til byen Gori - Stalins fødeby.

Fakta om Georgien

Georgiens hovedstad er Tbilisi med ca. 1,2 mio. indbyggere

Befolkningstal: ca. 6 mio.

Areal: ca. 69.700 km²

Afstand fra Danmark: ca. 2.794 km

Vigtigste turistattraktion: Hovedstaden Tbilisi

Læs mere på:

Rejsebureau: Viktors Farmor

Turistinformation: Georgien