Gori - Josef Stalins fødeby, Georgien
Log ind Log ind
Gori - Josef Stalins fødeby

Gori - Josef Stalins fødeby

Rundrejsen i Georgien fortsætter til Gori med besøg i Stalinmuseet og her ses Stalins fødehjem samt hans udstillede togvogn.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Stalinmuseet i Gori

De mange krige i og omkring Georgien i 1700 og 1800-årene fik landet til at søge et protektorat hos den russiske Zar og da den muslimske aggression fra både osmannerne og perserne blev for stor, rykkede russiske tropper ind i Georgien. Denne besættelse førte senere til, at Georgien blev en del af Sovjetunionen indtil unionens opløsning i 1991. Midt i alt dette blev en lille dreng ved navnet Josef Vissariononvich Djugashvili født i byen Gori.

I den nordlige del af Gori ligger Stalin Museet, der har til huse i en voluminøs bygning med søjlegang og klokketårn fra 1957, hvor du ved indgangen ledes op ad en prægtig marmortrappe med rød løber, hvor der er opstillet en stor statue af den sovjetrussiske diktator. På første sal fortæller en lokal guide om Josef Stalins liv. Desværre er kun ganske få af de mange tekstskilte på engelsk! Museet viser gennem malerier, fotografier, artikler og effekter Stalins opvækst og liv, og her bemærkes det, at hans far aldrig omtales, mens her er flere billeder af hans mor. Her ses billeder af partikammerater og folkemøder, ligesom her ses portrætter af Stalin - ung som ældre. Bemærk, at han ofte er afbildet fra venstre side (han var forfængelig og havde et ar på højre kind!) I afdelingen for ”Den Store Patriotiske Krig” hyldes Stalin for sin indsats under 2. verdenskrig mod nazisterne. Her må man - trods Stalins mange kriminelle handlinger - give ham kredit for den sovjetrussiske indsats mod udbredelsen af nazismens rædsler. Museet fortæller dog intet om de 50 millioner eller flere, som Stalin fik elimineret og/eller sendt til Gulag - arbejdslejrene i Sibirien, hvorfra der ingen vej var tilbage.

Stalin Museum har til huse i en pompoes bygning i Gori

Stalin Museum har til huse i en pompoes bygning i Gori

Stalins Fødehjem

Foran Stalinmuseet ses Josef Stalins fødehjem beskyttet for vejr og vind i en pavillon. Der er ikke adgang til selve huset.

Pavillon bygget over Stalins fødehjem

Pavillon bygget over Stalins fødehjem

Josef Stalin blev født i 1879 (der er dog tvivl om fødselsåret ikke var 1878!) og levede til 1953. Hans mor var vaskekone og hans far var en fordrukken skomager, som ikke holdt sig tilbage for at tæske den lille Josef. Knægten var intelligent og klarede sig godt i skolen og kom på seminar i Tbilisi. Som ung, flot og karismatisk mand blev han revolutionær og mellem 1902 og 1913 blev han flere gange fanget og sendt i arbejdslejr i Sibirien, hvorfra det hver gang lykkedes ham at undslippe. Som medlem af kommunistpartiet tog han navneforandring til Stalin - ”Mand af stål”. Efter revolutionen i 1917 blev han medlem af partitoppen og generalsekretær under Lenin. Senere, da Lenin døde i 1924, fik Stalin ryddet alle sine rivaler af vejen for egenhændigt at tilrane sig magten. En sand diktator var født.

Stalin som ung, flot mand

Stalin som ung, flot mand

Stalin var bange for at flyve og benyttede sig i stedet af toget til at komme frem og tilbage. Hans specielt indrettede og pansrede togvogn på 83 tons står ved Stalinmuseet og her ser du hvorledes togvognen er indrettet med soverum, vagtrum, køkken, bad og arbejdsværelse m.m. Efter Stalins død tog Nikita Khrushchev (1894-1971) over og der gik ikke lang tid, før han fordømte Stalin og alle hans kriminelle handlinger, hvilket bl.a. førte til, at de mange opstillede statuer af Stalin (stort set enhver sovjetrussiske by havde en) blev fjernet.

Stalins topsikrede togvogn

Stalins topsikrede togvogn

Sidst på eftermiddagen fortsætter rundrejsen til overnatningsstedet Argo Palace Lali's Guesthouse, der ligger højt med udsigt ud over byen Kutaisi, der både har middelalderkatedral og -kloster. 

Fakta om Georgien

Georgiens hovedstad er Tbilisi med ca. 1,2 mio. indbyggere

Befolkningstal: ca. 6 mio.

Areal: ca. 69.700 km²

Afstand fra Danmark: ca. 2.794 km

Vigtigste turistattraktion: Hovedstaden Tbilisi

Læs mere på:

Rejsebureau: Viktors Farmor

Turistinformation: Georgien