Gori - Josef Stalins fødeby, Georgien
Log ind Log ind
Gori - Josef Stalins fødeby

Gori - Josef Stalins fødeby

Vi besøger Stalinmuseet i Gori, hvor også Stalins fødehjem samt hans togvogn er udstillet.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Stalinmuseet i Gori

I den nordlige del af Gori besøger vi Stalin Museet, der har til huse i en voluminøs bygning med søjlegang og klokketårn fra 1957, hvor vi ved indgangen ledes op ad en prægtig marmortrappe med rød løber, hvor der er opstillet en stor statue af den sovjetrussiske diktator. Vi kommer op på første sal, hvor vores lokale guide viser rundt og fortæller om Josef Stalins liv. Kun ganske få af de mange tekstskilte er på engelsk! Museet viser gennem malerier, fotografier, artikler og effekter hans opvækst og liv, og her bemærkes det, at hans far aldrig omtales, mens her er flere billeder af hans mor. Her ses billeder af partikammerater og folkemøder, ligesom her ses portrætter af Stalin – ung som ældre. Vi bemærker, at han ofte er afbildet fra venstre side (han var forfængelig og havde et ar på højre kind!). I afdelingen for ”Den Store Patriotiske Krig” hyldes Stalin for sin indsats under 2. verdenskrig mod nazisterne. Her må man - trods Stalins mange kriminelle handlinger - give ham kredit for den sovjetrussiske indsats mod udbredelsen af nazismens rædsler. Museet fortæller dog intet om de 50 millioner eller flere, som Stalin fik elimineret og/eller sendt til Gulag - arbejdslejrene i Sibirien, hvorfra der ingen vej var tilbage.

Stalins Fødehjem

Foran Stalinmuseet ses Josef Stalins fødehjem beskyttet for vejr og vind i en pavillon. Der er ikke adgang til selve huset.

Josef Stalin blev født i 1879 (der er dog tvivl om fødselsåret ikke var 1878!) og levede til 1953. Hans mor var vaskekone og hans far var en fordrukken skomager, som ikke holdt sig tilbage for at tæske den lille Josef. Knægten var intelligent og klarede sig godt i skolen og kom på seminar i Tbilisi. Som ung, flot og karismatisk mand blev han revolutionær og mellem 1902 og 1913 blev han flere gange fanget og sendt til arbejdslejr i Sibirien, hvorfra det hver gang lykkedes ham at undslippe. Som medlem af kommunistpartiet tog han navneforandring til Stalin - ”Mand af stål”. Efter revolutionen i 1917 blev han medlem af partitoppen og generalsekretær under Lenin. Senere, da Lenin døde i 1924, fik Stalin ryddet alle sine rivaler af vejen for egenhændigt at tilrane sig magten. En sand diktator var født.

Stalin var bange for at flyve og benyttede sig i stedet af toget til at komme frem og tilbage. Hans specielt indrettede og pansrede togvogn på 83 tons står ved Stalinmuseet og her ser vi hvorledes togvognen er indrettet med soverum, vagtrum, køkken, bad og arbejdsværelse m.m. Efter Stalins død tog Nikita Khrushchev (1894-1971) over og der gik ikke lang tid, før han fordømte Stalin og alle hans kriminelle handlinger, hvilket bl.a. førte til at de mange opstillede statuer af Stalin (stort set enhver sovjetrussiske by havde en) blev fjernet.
Sidst på eftermiddagen fortsætter vi til vores overnatningssted Argo Palace Lali's Guesthouse, der ligger højt med udsigt ud over byen Kutaisi, der både har middelalderkatedral og -kloster.

Fakta om Georgien

Georgiens hovedstad er Tbilisi med ca. 1,2 mio. indbyggere

Befolkningstal: ca. 6 mio.

Areal: ca. 69.700 km²

Afstand fra Danmark: ca. 2.794 km

Vigtigste turistattraktion: Hovedstaden Tbilisi

Læs mere på:

Rejsebureau: Viktors Farmor

Turistinformation: Georgien