Tbilisi - Georgiens gamle, farverige hovedstad
Log ind Log ind
Tbilisi - Georgiens gamle, farverige hovedstad

Tbilisi - Georgiens gamle, farverige hovedstad

På denne ferie i Georgien tager vi på opdagelse i hovedstaden Tbilisi og ser både den gamle og den moderne bydel.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Den gamle bydel i Tbilisi

Kong Vakhtang Gorgasali tager fra sin hovedstad Mtskheta og er på falkejagt. Han har sendt sin lynhurtige fugl efter en fasan, som den slår ned på og kongen finder falken og byttet dræbt i kogende vand fra naturlige, varme kilder, som springer op af jorden. De varme kilder og det skønne landskab inspirerer kongen til at bygge en ny hovedstad omkring kilderne. Kongen navngiver stedet Tbili, der er det georgiske ord for ”varme”. Vi er i 400-årene e.v.t.

I dag er Georgiens hovedstad Tbilisi en multikulturel og dynamisk by på grænsen mellem Europa og Asien med alle de forskellige påvirkninger som handlen på Silkevejen har givet gennem århundreder. Krige mellem landets forskellige klaner samt senere invasioner af bl.a. mongoler (Djengis Khans horder i 1200-årene), persere, tyrkere (osmannere i 1400-årene) samt russere (bolsjevikkerne fra Sovjet), har også sat sig varige spor. Kristendommen kom til Georgien allerede i 337 og i dag er her både georgiske- og ortodokse kirker samt romersk katolske kirker, ligesom her er en moské og en synagoge. Alle trossamfund lever fredeligt med hinanden, hvilket georgierne er stolte af. 

Fra det centralt beliggende Hotel Sharden går turen gennem Tbilisis tæt befolkede gamle bydel med stejle og smalle gader, der snor sig op ad bjergsiden. Oppe bag hotellet ses beskadige huse der holdes oprejst med stilladser efter seneste jordskælv. Her står traditionelle stenhuse, hvor folk handler i de små butikker eller nyder en forfriskning ved en af de mange beværtninger, og her er huse med mangefarvede træbalkoner. Undervejs passeres flere gamle kirker - nogle af dem er genopbygget efter at perserne rev dem ned. Biltrafikken er intens selv i Tbilisis gamle bydel og manglen på fodgængerfelter, gangbroer og tunneller gør, at vi nærmest må springe mellem bilerne for at komme over gaden.

Tbilisi med Narikala-fæstningen

Tbilisi med Narikala-fæstningen

Metekhi-kirken

På en guidede byvandring krydses floden Mtkvari for at se nærmere på Metekhi-kirken fra det 13. århundrede, der er placeret på en klippe over floden. På samme klippe, der er et af de vigtigste steder i byen, ses Kong Vakhtang Gorgasili (446-502) på sin hest spejde ud over det Tbilisi, som han grundlagde. Fra klippen er der fin udsigt mod Narikala-fæstningen, der ligger højt på bjerget over det gamle Tbilisi, ligesom der er udsigt mod hovedstadens nyere bydele med præsidentboligen samt administrationsbygninger opført i helt moderne arkitektur.

Metekhi kirken ligger højt med fint udsigtspunkt

Metekhi kirken ligger højt med fint udsigtspunkt

Tamada

Tilbage i den gamle bydels smalle stræder ses bl.a. en forstørret statue af en miniaturefigur i bronze af en Tamada (toastmaster) fra det 8. årh. f.v.t. Originalen, der blot er et par cm. stor, findes i Nationalmuseets store antikke samling. Traditionen med at holde taler ved festlige lejligheder holdes fortsat i hævd.

Tamada-statue

Tamada-statue

Sioni katedralen

Sioni katedralen er oprindeligt fra 7. årh., men blev væsentligt udbygget i 12. årh. Katedralen er opkaldt efter Zion-bjerget i Jerusalem og er blandt de helligste steder i Georgien. Her opbevares et helligt kors for St. Nino, den unge kvinde som førte kristendommen til landet i år 337. Katedralen er meget smuk med dekorerede hvælvinger, imponerende kuppel med freskoer og ikke mindst en interessant ikonostas (billedvæg) fra midten af 1800-tallet. 

Sioni katedralen

Sioni katedralen

Narikala-fæstningen med en eminent udsigt

Fredsbroen, der er en gangbro opført i 2010, symboliserer Georgiens overgang fra fortiden til en bedre fremtid. På den anden side af Mtkvari floden ligger den moderne Rikhe Park, der tidligere var hvilested for kamelkaravanerne fra Persien, men som i dag har bølgende fontæne, skulpturer og fine blomsterbede. Rikhe Park domineres af en helt moderne, rørlignende bygning som indeholder et kunstcenter samt administration.

Fredsbroen over Mtkvari floden

Fredsbroen over Mtkvari floden

Fra parken går svævebanen op mod Narikala-fæstningen og krydser over Mtkvari floden, og efter et par minutter er du oppe på bjerget, hvorfra der er en formidabel udsigt ud over hele Tbilisi. På toppen af dette bjerg står Moder Georgien og våger over Tbilisi. Den 20 meter høje aluminiumsstatue af en kvinde i nationaldragt blev rejst i 1958 og har i den ene hånd en skål vin for at hilse på dem, der kommer som venner, og i den anden hånd et sværd som kan bruges mod dem, der kommer som fjender.

Gondol til Narikala-fæstningen

Gondol til Narikala-fæstningen

Når du atter løsriver dig fra udsigten, kan du fortsætte forbi Narikala-fæstningen, der blev opført i mursten omkring 360 e.Kr. af perserne og senere udbygget i 1500-årene. Et jordskælv i 1827 lagde fæstningen i ruiner og i dag ser den fortsat noget beskadiget ud. Der er ikke meget at se inde i selve fæstningen udover et tidligere fangetårn.

Ruinerne af Narikala-fæstningen

Ruinerne af Narikala-fæstningen

Neden for bjerget ligger de tyrkiske svovlbade (hammam-bade) under de gamle buede murstensbygninger fra 1600-årene. Fra de underjordiske kilder springer der hver dag tre millioner liter vand! Netop her ses en statue af jagtfalken der forårsagede, at Tbilisi blev grundlagt.

Jagtfalken ved de tyrkiske hammam-bade

Jagtfalken ved de tyrkiske hammam-bade

Vandfald og spændende arkitektur midt i Tbilisi

Brug eventuelt eftermiddagen med et op til 47 grader varmt hammam dampbad og få en opstrammende, tyrkisk massage. Du kan også spadsere forbi den smukt dekorerede facade med klare blå klinker med to små minareter, der minder om en moské, og ind i den skyggefulde kløft bag den botaniske have og følge floden ind til byens store vandfald - Leghvtakhevi.

I kløften n3den for den botaniske have

I kløften n3den for den botaniske have

Senere følges hovedgaden til Fredspladsen (Freedom Square), der har haft mange forskellige navne bl.a. Lenin Square ind til 1990. Dengang stod her en statue af Lenin, men den er i dag udskiftet med en 35 meter høj søjle, hvorpå der ses en forgyldt statue af Skt. Jørgen og dragen. Monumentet for Frihed og Sejr står midt på pladsen foran byens rådhus fra 1820'erne, der tidligere var en politistation. Det er også her på Fredspladsen, at du finder byens turistinformation, der meget velvilligt udleverer gratis brochurer, bykort etc. 

Søjle med Skt. Jørgen og dragen på Fredens Plads

Søjle med Skt. Jørgen og dragen på Fredens Plads

Følger du en af byens store boulevarder Rustaveli Avenue med smukt klippede træer, hvorunder den intense trafik bevæger sig, finder du eksklusive forretninger, hoteller, operahus, teatre, museer og flotte nyklassiske bygninger - der ser ud som om de var hentet direkte fra Paris. Enkelte steder er der lavet gangtunneller under den travle gade, så du kan komme helskindet over på den anden side af boulevarden. Interesserer du dig for arkitektur/shopping kan denne boulevard anbefales.

På Rose Revolutions Pladsen, opkaldt efter den fredelige Rose Revolution i november 2003. ser du mere spændende arkitektur - både ”tung” russisk og helt moderne højhuse, hvor glas dominerer. Efter Rose Revolutionen blev meget anderledes i Georgien. Korruptionen i politikorpset blev minimeret og politiet har fået nye bygninger med glas, så alle kan se, hvad der foregår. Bureaukratiet, der var udbredt i sovjettiden, er afskaffet og ingen sagsbehandling i kommunalt eller statsligt regi tager mere end ”fem minutter”. Georgien er i dag et effektivt og meget vestligt orienteret land. 

Monument for digteren Shota Rustaveli

Monument for digteren Shota Rustaveli

Tbilisi - den moderne bydel

Der er gået en god uges tid, hvor vi på rundrejsen i Georgien har været på rejse i Svaneti regionen i det nordvestlige Georgien og har undervejs besøgt kirken i den gamle kongeby Mtskheta, grottebyen Uplistsikhe, samt Stalins Gori, katedraler og klostre i Kutaisi, Mestia med de mange enkeltstående forsvarstårne og middelalderbyen Ushguli i Kaukasusbjergene, og nu er vi tilbage i Georgiens farverige hovedstad.

Europapladsen i Tbilisi

Europapladsen i Tbilisi

Nationalmuseet i Tbilisi

Hotel Sharden er fortsat vores basis i byen og denne formiddag besøges Georgiens Nationale Museum, der har den største samling af genstande fra den georgiske kultur. Her findes et overflødighedshorn af smukke guldsmykker og andre fund fra arkæologiske udgravninger samt unikke sølv- og guldsmedearbejder fra den byzantinske periode i form af ikoner, kors og relikviegemmer. Det arkæologisk skatkammer her mere end 600 guldsmedearbejder fra år 800 f.v.t. til det 4. århundrede e.v.t. Her er uvurderlig kunst og kunsthåndværk som også omfatter antikke ting inspireret af samhandlen med Romerriget, der jo fik varer via Silkevejen til Kina. 
I afsnittet "Georgiens Stenalder" kan du følge menneskets udvikling i og uden for Afrika. Tæt på Tbilisi har man fundet kraniet af en 1,8 mio. år gammel homo - det ældste fund af vores forfædre uden for Afrika.
Til museets mere dystre udstilling hører fortællingen om Sovjets besættelse af Georgien. Her ses bl.a. en togvogn som transporterede fanger til Sibirien. Anderledes tænkende blev af bolsjevikkerne dømt til døden eller forvisning. Under Sovjettiden blev omkring 80.000 skudt og ca. 400.000 deporteret, ligesom der under 2. Verdenskrig blev dræbt mere end 400.000 mennesker fra Georgien.

Georgiens National Museum

Georgiens National Museum

Loppemarked ved Mtskhari-floden

Mere fredeligt er det at spadsere rundt på loppemarkedet omkring 9. Marts Pladsen mellem de mange boder og marskandisere som blot har bredt et tæppe ud på fortovet for at sælge deres gamle og ”antikke” ting. Men her findes også kunsthåndværk som f.eks. sølvbeslåede drikkehorn, broderier og filtarbejder, ligesom her er en stor udstilling af malerier.

Loppemarked

Loppemarked

Sameba - Den Hellige Treenigheds Katedral

Spadserer du over Mtkvari floden på Baratashvill Broen, ser du en række bronzefigurer der skal symbolisere kærlighed. Fra broen ses også en af Tbilisis moderne administrationsbygninger åbnet i 2012 med store baldakiner formet som kæmpe paddehatte. På den anden side af floden kommer du op ad Elia-bjerget forbi præsidentpaladset.

Bronzestatuer på Baratashvill Broen

Bronzestatuer på Baratashvill Broen

Du når frem til Sameba Katedralen - Den Hellige Treenigheds Katedral, der blev bygget mellem 1995 og 2004. Den 84 meter høje katedral er verdens tredje største ortodokse katedral og dermed også den største kirke i Georgien på hele 2.380 kvadratmeter, der også er hovedsæde for den georgiske ortodokse kirke. En imponerende marmortrappe fører forbi det luftige, enestående klokketårn, omgivet af blomsterbede og fontæner. 

Sameba Katedralen

Sameba Katedralen

Tbilisi er en storby, som du ikke bliver færdige med på et par dage, men nu skal vi tilbage til rejsen mod Svaneti-regionen og begynder i den gamle kongeby Mtskheta med Svetitskhoveli katedralen.

Fakta om Georgien

Georgiens hovedstad er Tbilisi med ca. 1,2 mio. indbyggere

Befolkningstal: ca. 6 mio.

Areal: ca. 69.700 km²

Afstand fra Danmark: ca. 2.794 km

Vigtigste turistattraktion: Hovedstaden Tbilisi

Læs mere på:

Rejsebureau: Viktors Farmor

Turistinformation: Georgien