Fantastiske Bali – feriemuligheder i den sydlige del
Log ind Log ind
Fantastiske Bali – feriemuligheder i den sydlige del

Fantastiske Bali – feriemuligheder i den sydlige del

Bali er en lille hinduistisk ø i et stort muslimsk ørige. Balineserne har gennem årene formået at holde et godt tag i deres tro og overalt på øen er den synlig i form af smukke templer. På Bali venter der dig en ferie ud over det sædvanlige.

Anne-Vibeke Isaksen

Anne-Vibeke Isaksen

Vært og rejsejournalist

Tilføj favorit

Relationer til Danmark

På denne rejse er vi to voksne og to børn (seks og ni år) og bor tre forskellige steder. Rejsen varer to uger og der kan man sagtens nå en masse. I udkanten af byen Kuta i den sydlige del af Bali finder man gravstedet og mindestedet for den danske fredsmægler, officer og handlemand Mads Lange, der blev født på Langeland i 1807 og tilbragte 18 år af sit korte liv på Bali. Han døde 13. maj 1856 af forgiftning efter en succesrig karriere som handlemand. I 2007 i forbindelse med 200 året for hans fødsel, blev hans mindested renoveret.

Gudesmukke Tanah Lot

En anbefalelsesværdig udflugt er en tur til templet Tanah Lot, der ligger på en klippe ude i havet. Her kommer de fleste turister ved solnedgang, fordi stedet går for at være et af de smukkeste på hele øen på dette tidspunkt af døgnet. På toppen af de lodrette klipper stimler folk sammen for igen at nyde stilheden og roen. Man fornemmer oprigtigt, at balineserne påskønner livet og at de har fået endnu en god dag foræret.

Pas på bølgerne

Tanah Lot er formentlig Balis mest fotograferede sted og det kan anbefales at komme i god tid for at se hele solnedgangen og få en god plads. Det er et smukt syn uanset om man bliver oppe på klipperne eller går ned til vandet. Går man ned på klipperne ved vandet er det en god ide at holde øje med bølgerne og tidevandet.

Teater på halvøen Bukit Badung

Syd for Denpasar ligger halvøen Bukit Badung, hvor man også finder Mebulu klipperne. Det er en ubeskrivelig kyststrækning hvor klipperne går lodret ned i havet og kun afbrudt af små uberørte sandstrande der gemmer sig inde i kløfterne. Man kan gå en lang tur på selve klippekanten og derfra nyde udsigten. Det er et yndet udflugtsmål om aften, fordi man her kan nyde solnedgangen mod vest. Når mørket falder på opføres et teaterstykke, der starter med at der bedes til guderne i form af små ofringer.

Ilddans med udsigt til havet

Mens solen sidste stråler rammer horisonten stiger stemmerne fra det store mandlige kor, der danner hele lydkulissen i teaterstykket. Hele opførelsen er på mange måder meget anderledes end noget man ser andre steder. Først og fremmest fordi det er balinesisk kunst og den specielle måde at danse og synge på er typisk for øen. Historien handler om den gode prinsesse, der kæmper mod alverdens ondskab. Det afsluttes med en imponerende ilddans.

Svømmetur med delfinen Frida

På Bali kan du selv med mindre børn svømme med delfiner. Det foregår i store bassiner, hvor delfinerne kan komme som de vil, men også svømme ud i åbent hav. Det hele foregår på delfinernes præmisser. Vi svømmer med Frida, der er ekstrem nysgerrig og legesyg, så det bliver en uforglemmelig oplevelse for os alle. Vi skal bare selv have badetøj med, resten fås på stedet sammen med en grundig vejledning i, hvordan man begår sig sammen med delfinerne.

Mere leg end svømning

Selvom vi er i et bassin, er vi også i havvand med strøm. Mie på seks år er rimelig vægtløs og har svært ved at holde sig fast. Vi står på en platform og det er ingen hindring, for Frida er legesyg og nysgerrig. Vi kaster bolde, klapper og griner. Det hele tager 40 minutter, men tiden går hurtig så nyd det. Vi lærer også meget om delfiner og forelsker os endnu mere i de herlige dyr. Denne oplevelse skuffer på ingen måde, selvom vi er i et havbassin. Vi glemmer aldrig Frida.

Waterbom – endnu mere vand

At Bali bestemt også er for børnefamilier er Waterbom et godt eksempel på. Det går for at være Balis bedste badeland. En ting er sikkert – det er både godt og sjovt. Ved indgangen betaler man sin entre samtidigt med at man sætter et depositum ind på sin badenøgle. På den måde slipper man for at tage penge med ind i badelandet. Der er ordnede forhold over alt og både sikkerhed og hygiejne er i top.

Alt for vandhunde

Vi drøner rundt og har det fantastisk sjovt. Der er virkelig noget for alle aldre og temperamenter. Der er hygge rutsjebaner og sindssyg vilde rutsjebaner. Der er 3,8 hektar fyldt med sjov og vaaaand og 17 af vandrutsjebanerne har international klasse. Der er også hvile- og picnicområder, hvor man kan trække sig tilbage, nyde solen og samle kræfter til næste tur.

Ubud – den største by

Ubud er den største by i den centrale del af Bali og her stortrives kulturen. Templerne står side om side om mange af dem er åbne så man kan kigge ind. Konstant er balineserne i gang med at restaurerer, finpudse og klargøre. Enten til næste ceremoni eller næste festlige lejlighed. Dem er der aldrig langt imellem. Fyrsten af Ubud havde sit hovedsæde i Ubud Palace og efterkommere bor her stadig. Man kan gå ind i den inderste gård, hvor der er flotte pavilloner. Damerne i huset er i gang med at flette små kurve til dagens ofringer. 
Ubud er også byen med de mange spisesteder. Der er restauranter i alle prisklasser, små hyggelige lokale cafeer og internationale kæder er der kun få af. Mange bruger også Ubud som udgangspunkt i området, fordi det ligger centralt på øen og fordi man kan bo i alt fra det simple og billige til det mere luksuriøse.

Tal langsomt

På markedet sælges alt mellem himmel og jord og til uhyre lave priser. Det er alt fra souvenirs "made in China" til hjemmestrikkede sokker og balinesisk håndværk. Det sidste er måske det mest interessante, fordi man kan finde meget smukke håndlavede souvenirs til ingen penge. Selvom tingene er billige og man skal se sig for, så er markedet også det sted, hvor man kommer tæt på lokalbefolkningen og får mulighed for en lille snak. Mange af dem taler udmærket engelsk, men pas på med at tale for hurtigt.

Hovedgaden Jalan Raya er fyldt med butikker

Ubud er også kunsternes by. Hele hovedgaden Jalan Raya er fyldt med butikker med nyt og gammelt kunst og der er også en del boghandlere med spændende bøger. Flere steder sidder kunstnerne direkte på gaden og arbejder med deres håndværk. Aktiviteterne er igen imponerende. Med nøjagtighed, sirlighed og utrolig tålmodighed snittes og skæres de smukke træfigurer og håndpudses til mindste detalje er på plads. Balineserne viser meget gerne deres håndværk frem, hvis man vil prøve. Allerede efter få minutter fornemmer man at det kræver tålmodighed og at det er hårdt arbejde at snitte eller pudse dagen lang. Balineserne gør det med glæde og man ser de sætter pris på deres arbejde.

Byen summer af liv fra morgen til aften

Byen summer af liv fra morgen til aften og man bliver næsten forpustet ved det tempo byens befolkning lever i. Alle er på vej til noget eller i gang med noget. Der er ikke grænser for hvad der transporteres på scootere, cykler eller hovedet. Alle er på bemærkelsesværdig vis i gang med et eller andet. Som turist kan man i virkeligheden bare sætte sig til rette på en af de mange caféer og bare betragte det liv, der foregår alle vegne. I Ubud får man et synligt bevis på, hvor arbejdsomme balineserne er fra morgen til aften. Alligevel sker alt sammen efter en form for ro og orden, som man som vesterlænding har svært ved at sætte sig ind i. Man kan se at alle har et mål med deres opgave eller rejse – hvor mon de skal hen?                                                   

Ferie på Bali er også afslapning

Mellem alle oplevelserne nyder vi den afslappede stemning på vores hotel. Vi har base i Sanur, hvor der er masser af overnatningssteder i alle prisklasser. Mange af dem ligger lige ned til stranden, der også er udmærket mad og servicen er i top og så får man rigtig meget for pengene. Du kan både booke direkte, bruge én af de danske rejsebureauer, der har specialiseret sig i Bali eller bruge et incomming bureau.

Videre nord på

Efter ca. en uge på den sydlige og centrale del af øen, er det blevet tid til at rejse mod nord og se denne del af Bali. Vi bliver hentet af vores chauffør, der i øvrigt også har kørt os fra sted til sted de andre dage og hjulpet os omkring. Det koster lidt, men har været guld værd. I sær med to børn i bagagen. Han fortalt os i øvrigt rigtig meget om Bali, som vi ikke ville have hørt ellers. Vi glemmer aldrig vores fantastiske chauffør, der alle dage havde smil fra øre til øre.

Fakta om Indonesien

Indonesien er et ørige med hovedstaden Jakarta på øen Java. Blandt andre populære øer er Bali, Sulawesi og Sumetra samt Flores og Komodo. 

Befolkningstal: Ca. 262 mio.

Areal: Ca. 1.904.569 km². 

Afstand fra Danmark: Ca. 10.856 km. til Jakarta.

Attraktioner: Skønne sandstrande, regnskove med bl.a. orangutanger og andre aber, og blandt dyreliver findes verdens største firben - komodovaraner - på øen Komodo.

Turistinformation: Indonesien