Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Den Israelske Stats Turistinformation
Thomas Sørensen
Rejseskribent
Trækket sker naturligvis to gange om året - forår og efterår - så der er rig lejlighed for ornitologer og andre fugleinteresserede til at besøge landet for at studere fugle. Over halvdelen af Israels areal er dækket af ørken, som umiddelbart virker død og forladt. Men tag ikke fejl, her findes flere interessante steder at besøge, hvor fugle, dyr og mennesker kan komme til fornyede kræfter. Jeg kalder det Israels åndehuller. Vi er nogle fugleinteresserede, som dette forår besøger nogle af disse åndehuller og ser nærmere på det liv, som findes her.
Levantbulbul
Helt i syd ligger feriebyen Eilat ud til Det Røde Hav. Da de første bosættere rykkede ind i området i begyndelsen af 50’erne, havde man ikke tanke for fuglelivet og tørlagde et stort sumpområde i den sydlige del af Arava-dalen for at kunne bygge på området. Fuglene på træk havde ikke længere et sted, hvor de kunne tanke op og komme til kræfter før det sidste stykke over Sinai-ørkenen mod Afrika, og mange fugle døde undervejs. Som bekendt er det ikke klogt at gribe ind i naturens orden og man konstaterede den skade, man havde forvoldt og har nu genoprettet dele af det naturlige miljø for fuglene i Eilat. "The International Birdwatching Center" i Eilat er i dag anerkendt blandt fugleinteresserede som et af verdens bedste fugleobservationssteder.
Ornitologen fra The International Birdwatching Center i Eilat fortæller om genoprettet vådområde til gavn for fuglene på deres årlige træk mellem Europa/Asien og Afrika
Midt i den tørre Negevørken ligger det store "hul i jorden", Makhtesh Ramon, der måler ca. 40x12 km. og er skabt gennem årtusinders erosion. Her tager en ornitolog fra Wilderness Tours os med i sin firhjulstrækker de 400 meter ned i den ekstreme varme på bunden af Makhtesh Ramon . Her kan det ikke anbefales at tage afsted uden en stedkendt guide. Fra hovedvejen følges mindre sand- og grusveje der er markeret, for at undgå at folk forvilder sig ud i området og forårsager mere erosion eller forstyrre det sarte dyreliv. Blandt de større dyr som lever vildt her, er vildæsler og gazeller samt ibex (bjergged), ligesom her findes rovfugle som ådselgribbe, egyptiske gribbe, falke m.fl. For at holde liv i bestanden af rovfugle har det dette år været nødvendigt at udlægge kadaver f.eks. fra en slagtet ko - en gang om ugen. Foderet placeres forskellige steder i området, så fuglene ikke venner sig til at få "maden serveret samme sted". Vi stopper godt 100 meter fra kadaveret og kan gennem vores linser iagttage disse store rovfugle og andre ådselædere.
Makhtesh Ramon ved Mitzpe Ramon
I de lavest liggende områder ses udtørrede flodlejer - såkaldte Wadier - og her er endnu tilstrækkeligt med væde i undergrunden til at et par buske hist og pist kan holde sig i live. Og her er fuglene bl.a. ørkenstenprikker.
Vi kører op på en bakketop midt i Makhtesh Ramon og har 360 graders udsyn. Kikkerter kommer frem og vi spejder efter fugle. Langt borte - man kan dårligt skimte det med det blotte øje - ses en lysegrå sky på himmelen. Gennem linsen kan vi se, at det er en kæmpemæssig flok af hvide storke, der i store cirkler langsomt trækker nordpå. Måske tæller trækket mere end 1000 storke. Imponerende. På stedet ses nogle forstenede søsnegle og muslinger som bevis på, at hele dette ørkenområde engang lå under havet!
I byen Mitzpe Ramon indlogeres vi i Club Ramon Inn der er et godt udgangspunkt for udflugter til Makhtesh Ramon, hvor der på kanten der også findes et besøgscenter, som oplyser om kraterets tilblivelse, dyreliv og udflugtsmuligheder.
Mt. Marpek og Mt. Katum er to flade toppe i Makhtesh Ramon
Længere nordpå - stadig midt i Negevørkenen lidt syd for universitetsbyen Sde Boker - findes et andet åndehul Ein Avdat National Park. I en dyb kløft mellem hvide limstensklipper ligger en fredet oase med kolde kilder og naturlige bassiner på hvis bred, der vokser tæt buskads og høje græsarter. På klippesiderne er her også mærker efter varme kilder, der ikke længere springer. Et ideelt sted for dyr og fugle - og et yndet udflugtssted for mennesker. På vandreturen gennem kløften ser vi bl.a. ibex og fugle som Palæstina solfugl, rørsanger, bulbul, due og ravn. Kløften er så smal, at vi ikke kan gå vild og inderst stoppes vi af et højt vandfald, der sender vand fra kilden oven over i en kaskade ned ad den forvitrede limstensvæg.
Ein Avdat National Park i Negevørkenen
På en af de gamle handelsruter gennem Negevørkenen blev den tidligere nabatæiske by Mampsis bygget i det 1. århundrede f.v.t. som handelsstation mellem Petra og Gaza. Den renoverede handelsby giver fine eksempler på nabatærernes byggestil med forskellige bolighuse, buer, stalde, kirker og velbevarede mosaikgulve. Udgravninger af Mamshit startede i begyndelsen af 1800-årene og her er bl.a. fundet en skat på 72 kg. med 10.500 sølvmønter.
Mamshit National Park i Negevørkenen
Vi kører østpå til Det Døde Hav og indlogeres på Daniel Hotel, der har privat strand på den anden side af vejen ned til Det Døde Hav. Den helsebringende dukkert i Dødehavets ekstreme salte vand, behøver næsten ikke omtale. Men det rige fugleliv langs Det Døde Hav skyldes hverken fisk eller insekter, der lever i eller af havet. Havet er ganske dødt. Nej, fuglelivet skyldes de mange grønne områder, som knytter sig til hotellerne, hvor græsplæner, blomsterbede, buske og træer plejes. Det nyder insekter og dermed fuglene godt af..
En tidlig aftendukkert i Det Døde Hav
Bjergene rejser sig bag hotellerne langs Det Døde hav og bag dem Judæas ørken og det er her vi kommer til Nahal Davis, Ein Gedi National Park. Måske et af de frodigste åndehuller i Israels ørkener med et dyreliv, der omfatter hyæne, ulv, ræv, ibex. Ja, her ses af og til spor efter leopard! Også fuglelivet er rigt repræsenteret. Allerede efter få skridt ind i nationalparken, hvor vi følger Wadi David, ser vi de første dyr - den haleløse klippegrævling - hyrax. Her er flere af dem også med små unger og nogle ligger foran deres huler og lader sig ikke forstyrre.
Ein Gedi National Park
Vi følger stien op forbi mindre vandfald, hvor folk slapper af i vandet under faldene. Vi bevæger os op i terrænet og kan se Dødehavet langt under os. Fra buske og træer lyder fuglenes fløjt og står vi stille et øjeblik, ser vi dem også. Dette er et paradis i Judæas ørken. Det var også i disse tragter, at David i flg. overleveringerne gemte sig fra Kong Saul, i en hule. Saul kom tilfældigvis til samme hule og overnattede der, uvidende om at David også var i hulen. I løbet af natten sneg David sig ind til Saul og skar et stykke af kongens klæde, som bevis på at han havde været der og kunne have dræbt sin fjende. Det ender med en forsoning og David bliver israelitternes konge.
Inderst i Nationalparken ligger et større vandfald - Davids vandfald. Over os ser vi igen en stor flok hvide storke, der kredser rundt i vindens opdrift, og undervejs frem og tilbage i wadien ses mange andre fugle. Desværre er der ikke tid til også at besøge den anden wadi - Wadi Arugot - som løber parallelt med Wadi David, blot lidt sydligere.
Vandfald i Ein Gedi National Park
Vi er fortsat nordpå langs Jordanfloden og er fremme i den sydlige del af Galilæa og kommer til et åndehul, der på ingen måde ligner de øvrige, vi allerede har besøgt. I Gan HaShlosha National Park findes flere større søer med op til 28 grader varmt kildevand, og kunstige vandfald, hvor de ferierende bader blandt de hurtige fisk. Livet nydes med picnic under de skyggefulde palmer og forårsblomstrende træer, der står spredt omkring i det parklignende område. Det hele er omkranset af skov med et rigt fugleliv og her ser vi for første gang papegøjer og isfugle. Vi går naturligvis "på opdagelse" langs floden og finder flere fugle.
Gan HaShlosha National Park
Helt oppe i det nordlige Israel i Golanhøjderne er her alt andet end ørken. Her findes en overdådig frodighed og vi indlogeres på hotel i Kibbutz HaGoshrim. Det er et dejligt sted, som kan anbefales, med en stor park med et utal af eksotiske blomster og buske. Ved den nærliggende skov, på den anden side af en flod, holder papegøjerne til. De kan både høres og ses, når skræppende flokke flyver jagende forbi for at søge skygge i calypsotræerne. Fra de nærliggende markerede naturstier, kan jeg se Israels højeste bjerg Hermonbjerget (Mt. Hermon), 2.224moh. Og papegøjerne finder jeg da også.
Parkanlæg ved kibbutz HaGoshrim
Ganske få kilometre fra hotellet ligger et stort vådområde - Tel Dan Natur Reservat - hvor vandet fra Hermonbjerget samler sig i Dan-floden, der senere bliver til Jordanfloden. Voldsomme vandmasser presser sig gennem området. En slående kontrast til Negevørkenens knastørre ørkenlandskab nogle få hundrede km - blot nogle timers bilkørsel - mod syd. I dag bliver der kun tid til en lille vandretur og det er synd, for naturreservatet rummer både antikke ruiner, byzantinske tunneller, romerske fontæner og et utal af naturfænomener gemt blandt ege-, aske- og laurbærtræer. Så muligheden for at se fugle er bestemt også til stede.
Dan floden i Tel Dan Natur Reservat
Allerede på vej ned fra Golanhøjderne kan vi skue ud over det store Hula Natur Reservat med dets søer, der i dag giver plads til 10.000-vis af fugle. Sådan har det ikke altid været. Allerede i 1948, da staten Israel blev oprettet, besluttede regeringen, at dette store vådområde skulle tørlægges, så den frugtbare jord kunne udnyttes til landbrugsjord. Det gigantiske projekt med at tørlægge området begyndte i 1951, men naturforkæmpere protesterede og protesterne blev delvist hørt, så der i 1964 blev fredet et lille område - Israels første nationalpark. I dag, mange års kampe efter, er området genoprettet og det har fugleinteresserede nu stor glæde af.
Fra P-pladsen under de skyggefulde eukalyptustræer, vandrer vi ud i naturreservatet og op på en lille høj, hvorfra vi kan skue ud over hele sivskoven og søområdet. På flot anlagte spadserestier bevæger vi os ud i søområdet og ser både kæmpemaller og sumpskildpadder i vandet. På den anden side af vandet - i sikker afstand fra de besøgende - går vandbøfler frit omkring. I vandkanten ses silkehejre, stor regnspove og stylteløber. Mellem sivene boltrer bæverne sig og tophejre står musestille for på et splitsekund efter at snuppe en fisk eller en frø.
Anlagte gangstier i Hula Natur Reservat
Udsigten fra et fugletårn giver også mulighed for at betragte dyrelivet. En lang gangbro fører gennem sivskoven og helt ud i åbent vand, hvor en ø er rammen for vadefugle og måger. Ved Agamon-søen findes flere vandreruter, cykelruter og andre måder at komme rundt på med eller uden guide. Vi kryber i skjul og iagttager en intetanende tophejre under dens fouragering. På en mark i nærheden er en flok på ca. 50 storke lige landet for at "trække vejret" inden næste etape nordpå.
Udsigtstårn i Hula Natur Reservat
Denne rundrejse til Israels åndehuller fortsætter langs grænsen til Libanon og helt vest på til den lukkede grænseovergang ved Rosh HaNikra. Grænsen er lukket, da der endnu ikke er sluttet officiel fred mellem de to lande. Stedet ligger højt over havet med en særdeles pragtfuld udsigt mod syd langs Middelhavskysten.
Kyststrækning
En kabelbane fører ned til klippegrotterne som havet gennem tiderne har udhulet. Men også mennesket har gravet i grotterne, der i sin tid havde en jernbane til Beirut. Israels kystlinie er naturligvis landets største åndehul. Her nyder israelitterne at bade, lege og spille bold på stranden. Fuglelivet tæt på kysten er naturligvis påvirket af, at der på næsten hver meter af landets strande er mennesker som forstyrrer.
Kabelbane ned til grotterne ved Rosa HaNikra
Længere sydpå kommer vi til havnebyen Akko (Acre) med sin mere end 5000-årige historie. I det 12. og 13. århundrede var byen en vigtig post for korstogtsridderne og blev deres sidste bastion mod Middelhavet. Der har været mange historiske slag omkring Akko. I slutningen af 1200-årene blev byen ødelagt af mamlukkerne og lå i de efterfølgende århundreder hen som en stille fiskerlandsby.
Tempelriddernes borg i Akko
Senere nås den store havneby Haifa, Israels 3. største by, hvor vi indlogeres højt oppe på en udløber af Carmel-bjerget på Hotel Dan Panorama. Hotellets navn har sin berettigelse, for på 17. etage har vi en svimlende udsigt til store dele af Haifa langt under os.
Haifa set fra Dan Panorama Hotel
Dagen efter tager vi til Mount Carmel National Park blot 20 km. syd for Haifa. Et kæmpemæssigt klippeområde dækket med Israels eneste naturlige skov. Igen en kontrast til både det tørre ørkenland mod syd og det fugtige og frugtbare land mod nord. Vi kan på ingen måde nå at gennemtrave dette store rekreative område, men vælger at bevæge os gennem det blomstrende buskads til et udsigtspunkt, hvor chancen for at se fugle er størst. Det er dog ikke fugle vi ser flest af i dag, men gekkoer og andre smådyr, der skjuler sig mellem sten og i klippesprækker.
Mount Carmel National Park
I denne rejseartikel er omtalt nogle få af Israels mange nationalparker og naturreservater, men i Israel er nationalparker ikke blot naturområder, som vi i Norden traditionelt opfatter dem. Her er forskellige historiske steder - som f.eks. bjergtoppen Masada, nabatæernes handelsby Avdat eller Kong Herodes havneby Caesarea - også nationalparker.
Hovedstaden i Israel er Jerusalem. Tel Aviv er labdets største by.
Befolkningstal: Ca. 8,5 mio.
Areal: Ca. 20.770 km²
Afstand fra Danmark: Ca. 3.146 til Tel Aviv
Mest besøgte attraktioner: Jerusalem, Masada, Det Døde Hav samt Eilat.
Mere information: