Thomas Sørensen
Rejseskribent
Denne dag tager rejsegruppen med den danske rejseleder til nærmeste metrostation Diamon, hvor du introduceres til det selvbetjente billetsystem. Det er ikke svært at finde ned i metroen og opdage, at der under jorden er et mylder af mennesker på vej til og fra. Her er små kiosker og madsteder - ja, faktisk en helt lille by under byen. Problemerne kan opstå, når du skal op fra dette underjordiske gangsystem, så gælder det om at finde den rigtige opgang, hvilket ikke altid er lige nemt. Metroen i Tokyo er intens og de fleste af os har et billede i vores hoveder af fyldte tog, hvor togpersonalet på perronen skubber de sidste passagerer ind i de allerede overfyldte togvogne! Helt så slemt opleves det dog ikke, men her er mange mennesker. Den travleste station Shibua betjener omkring tre millioner mennesker - om dagen!
Turen går til bydelen Asakusa og på en store oversigtstavle finder du stationen, hvorpå prisen for en billet er markeret. Det pågældende beløb trykkes på billetmaskinen, hvorefter antallet af billetter bestilles og det beløb der skal betales, vises. Har du ikke lige penge, får du naturligvis vekselpenge tilbage. Og ud kommer en lille billet, der køres gennem maskineriet og klippes ved indgangen til toget. Let og enkelt. I toget kan du følge med på displayet, ligesom der over højttaleranlægget gøres opmærksom på, hvor toget er (også på engelsk) og efter nogle stationer på den gule linie - her er 13 forskelligt farvede linier - er du fremme på Asakusa metrostation.
Trængsel på stationen ved Senso-ji
I den nordøstlige del af Tokyo besøges Senso-ji templet - også kaldt Asakusa Kannon Templet - der er er Tokyos ældste tempel. Allerede i 500-årene kom buddhismen til Japan og udviklede sig sideløbende med Japans oprindelige religion Shinto. Legenden fortæller, at to fiskere i 628 fiskede en lille guldstatue af buddha-gudinden for bamhjertelighed, Kannon, op af den nærliggende Sumida-flod. Deres herremand byggede derfor en helligt sted for statuen, der senere i 645 blev udbygget med et tempel som gennem tiden blev meget populært. I 1600-årene tilførte shugon Tokugawa leyasu mere land til helligdommen. Desværre gik templet tabt under et jordskælv i 1923, så de bygninger du ser i dag, er af nyere dato - men fortsat bygget i den såkaldte klassiske Edo-stil.
For at komme ind i området spadserer du gennem Kaminarimon-porten - Tordenporten - der på hver side bevogtes af shinto-guder. Du kommer ind i en lang smal tempelgade, Nakamise-dori, flankeret med et utal af souvenirboder og små madsteder pyntet med dekorative røde rispapirlamper og kunstige kirsebærtræsblomster. Tempelgaden fører op til endnu en port - Hozo-men fra 1964 - indgangen til selve den buddhistiske helligdom. I et stort røgelseskar foran hovedtemplet (opført i 1958) brænder røgelsespinde, hvor folk vifter røgen mod sig forskellige steder på kroppen, da det skulle have en helbredende virkning. Inde i selve hovedtemplet - foran det blomstersmykkede og guldbelagte alter - kaster de bedende mønter i en beholder og tænder levende lys i respekt for Buddha.
Senso-ji Templet
I tilknytning til tempelkomplekset findes en japanske have Denbou-in, der menes anlagt i begyndelsen af 1600-årene og var oprindeligt kun åben for adelen og de gejstlige. De japanske haver er inspireret af kærligheden til naturen og ønsket om at skabe et buddhistisk paradis på jorden, og er dekoreret med sten, vand, broer og naturligvis træer, buske og blomster. Ved at spadsere rundt om havens anlagte sø, får du et godt indtryk af den skønhed, en japansk have kan udvise.
Denbou-in haven
Til højre for hovedtemplet ligger en smuk, men mindre helligdom Askusa Jinja fra 1649, som er dedikeret til de to fiskere, som fandt Kannon-statuen.
Askusa Jinja Templet
Efter fælles frokost, hvor alle sidder ved lave borde med plads til benene i en fordybning under bordet og selv griller maden, fortsætter nogle af de medrejsende rundt i Tokyo på egen hånd eller tager med den lokale guide tilbage til hotellet for at slappe af.
Restaurant med plads til benene under bordet
Flere følger med rejselederen til nye oplevelser i området omkring Omote Sando og Meiji Jingu helligdommen, hvortil du kommer med metroen. Nu kender du systemet.
Hovedstaden i Japan er Tokyo.
Befolkningstal: ca. 127 mio.
Areal: ca. 377.962 km²
Afstand fra Danmark: ca. 8.591 km
Vigtigste turistattraktion: Tokyo med både en helt moderne by, men også med ældgamle templer. Det hellige bjerg Fuji.
Læs mere på: