Slottet i Matsumoto og bjergbyen Takayama, Japan
Log ind Log ind
Slottet i Matsumoto og bjergbyen Takayama

Slottet i Matsumoto og bjergbyen Takayama

Vi er på vej mod De Japanske Alper - Hida-bjergene - for at komme frem til bjergbyen Takayama og stopper på vejen dertil ved en af Japans mange nationalskatte - slottet i Matsumoto.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Matsumoto-slottet - en japansk nationalskat

Slottet med de originale voldgrave og forsvarsmure er oprindeligt bygget under perioden med borgerkrig som et almindeligt fort i 1504, men blev af lensherren udvidet i 1593-94 til det imponerende slot vi ser i dag med landets ældste fem-etagers borgtårn. Vi træder over voldgravens bro og kommer ind gennem portbygningen til det åbne haveanlæg, hvor vi modtages af en samurai i fuld krigsudrustning.
Det er naturligvis det meget velbevarede borgtårn, som påkalder sig opmærksomhed og uden sko kan vi betræde tårnet, hvortil vi kommer ad stejle og smalle trappetrin - alt udført i massivt træ. Vi kommer gennem mørke rum kun oplyst af enkelte vinduer og opdager hurtigt, at dette sted er velbesøgt og ikke helt let at komme op i, for der opstår hurtigt en kø på den anviste rute. Enkelte steder er der lavt til bjælkerne over vores hoveder - men det går at komme helt op på øverste etage, hvor højden til loftet er imponerende 4,54 meter. Herfra er der er udsyn til alle sider. På flere af etagerne er der er skydehuller og herfra kunne man også kaste sten m.m. ned på eventuelle angribende fjender. Borgtårnet er uden møbler, men har enkelte montre med våbenudstilling - sværd og skydevåben samt rustninger. Ved siden af borgtårnet ligger et mindre tårn tilføjet i 1630'erne, hvorfra lensherren kunne slappe af og se på måne og stjerner. Slottet i Matsumoto blev udnævnt som japansk nationalskat i 1952. I det nærliggende moderne Matsumoto City Museum ses udstillede genstande fra forskellige tidsaldre på de tre etager.

Snedækkede Hilda-bjerge

Turen fortsætter gennem de vilde Hida-bjerge, der rejser sig op til 3.000 moh. Nysneen pryder fortsat bjergene og vejret skifter fra dal til dal. Fra én overskyet dal kører vi gennem lange tunneller ind i næste dal, hvor solen skinner. Vejret skifter konstant.

Bjergbyen Takayama

Da vi når den velbevarede bjergby Takayama er det tørt, men gråt og køligt. Byen havde ingen strategisk betydning under 2. verdenskrig og blev derfor skånet for amerikanernes bombning - og det kan vi være glade for i dag, for her finder vi noget af den gamle, traditionelle japanske arkitektur med huse opført i træ. Takayama er også kendt for sine sake-bryggerier og fra P-pladsen ledes vi til det nærmeste bryggeri for at smage på et større udvalg af sake, der er en risvin på omkring 18 procent alkohol. Herefter har vi tid til på egen hånd at finde rundt i de tre små, parallelle gader, der består af beboelseshuse fra den sene middelalder pyntet med blomsterkummer, men også af souvenirbutikker, delikatesseforretninger og små madsteder.
Takayama har flere gange om året forskellige festivaler, som trækker folk til fra nær og fjern.

Hotel Takayama Ouan

Det er et noget anderledes hotel vi ankommer til, for vi skal - på ganske traditionel vis - have skoene af, før vi forlader receptionen for at tage elevatoren op på etagerne. Her er værelserne indrettet i traditionelt japansk stil med måtter og madrasser på gulvet og med skydedøre i let træ ud mod gang og badeværelse - let og elegant og med alle moderne faciliteter. På en af etagerne er det muligt at få sig et 41 grader varmt bad - også på traditionel vis - med en indledende afvaskning og efterfølgende nøgenbadning - dog mænd og kvinder hver for sig! 
Aftensmaden - en såkaldt hobayaki-middag - indtager vi sammen på den nærliggende Bandai-restaurant. Denne hobayaki-middag består af tyndt skåret oksekød på en bund af forskellige grøntsager, der ligger på tykke magnoliablade som grilles ved bordet. Spændende og velsmagende. Hertil serveres den sædvanlige skålfuld ris.

Morgenmarkedet i Takayama

Vi benytter morgenen til at spadsere ned til Miyagawa-floden for at besøge det berømte morgenmarked. Men det skuffer, for ved de ganske få opstillede boder er der ingen lokale handlende og i de stationære forretninger kan vi købe akkurat det samme, som vi så i går - fødevarer, souvenir og tingel-tangel. I stedet burde morgenmarkedet bugne med lokale landmænd, der kommer for at sælge deres produkter til lokalbefolkningen, men det sker måske på andre dage.
Efter besøget kører vi mod den tidligere kejserby Kyoto, hvor der venter helt anderledes oplevelser.

Fakta om Japan

Hovedstaden i Japan er Tokyo.

Befolkningstal: ca. 127 mio.

Areal: ca. 377.962 km²

Afstand fra Danmark: ca. 8.591 km

Vigtigste turistattraktion: Tokyo med både en helt moderne by, men også med ældgamle templer. Det hellige bjerg Fuji.

Læs mere på:

Rejsebureau: Vitus Rejser

Turistinformation: Japan