Thomas Sørensen
Rejseskribent
Langt de fleste turister som kommer til Mongoliet, begynder deres rundrejse i Ulan Bator, der er landets økonomiske og politiske centrum. Ulan Bator blev grundlagt allerede i 1778 og byen bestod dengang af tusindvis af ger (filttele), hvor de handlende kom langvejs fra med deres kamelkaravaner for at handle. De første stenhuse blev først bygget så sent som i 1837. I slutningen af 1900-årene havde byen mindre end 50.000 indbyggere og stort set ingen høje huse. Men efter år 2000 er der skudt nye bygninger, hoteller, restauranter og supermarkeder op – som følge af de rigdomme, som den store eksport af bl.a. kul og kobber til Kina har medført. Mongoliet har verdens største kobbermine.
Udviklingen er gået ekstrem hurtigt og i dag bor ca. halvdelen af Mongoliets befolkning på 3.4 mio. i hovedstaden, mens den øvrige befolkning bor spredt i mindre byer samt i de vidtstrakte sletteområder som nomader, akkurat som man har gjort i årtusinder. Mongoliet er ca. tre gange større end f.eks. Frankrig og er således verdens næst tyndest befolkede land (efter Grønland).
På denne rundrejse sker indkvarteringen på det store, populære og centralt beliggende Bayangol Hotel med udsigt til den travle gade Chinggis Avenue. Neden for hotellet ses en rytterstatue af Djengis Khan - storkhanen som skabte verdens største sammenhængende imperium.
Normalt vil du kunne få et gratis bykort i hotellets reception i en engelsk udgave - og det er nødvendigt med et godt kort, da Ulan Bator ikke er helt let at finde rundt i, da her stort set ingen gadeskilte er. Spadserer du en tur op ad Chinggis Avenue, kommer du forbi Nationalteatret og vil uundgåeligt se flere byggerier under opførelse mellem tidligere tiders sovjetrussiske bygninger. Her skyder nyt op hele tiden - bl.a. ser du det moderne og karakteristiske Blue Sky Hotel og Tower (der i øvrigt er et godt pejlemærke).
Bayangol Hotel i Utan Bator
Et af Mongoliets mest betydningsfulde klostre er Gandan Kloster, som Dalai Lama næsten årligt aflægger besøg. Klosterkomplekset består af flere bygninger bl.a. med det Mongolske Buddhist Universitet. Flere af bygningerne er opført i 2. halvdel af 1800-årene og begyndelsen af 1900-årene. Før 1924-revolutionen var det normalt for familier at sende en søn hertil for at studere buddhisme. I 1930’ernes sovjetpåvirkning, hvor det kun var kommunismen der var den rette tro, blev de fleste klostre i Mongoliet ødelagt, men Gandan slap mirakuløst.
Ud over store højttalere høres munkenes monotone messe og flere hundrede munke er placeret under en baldakin foran det store tempel. Fra indgangen til klostret kommer du ind i Vajradara Templet opført i 1841, hvor enkelte munke messer. I templerne går du altid venstre omkring. I hovedtemplet Megjid Janraiseg fra 1912 ses en 23 meter høj statue af guden Avalokiteshvara.
Tempel- og klosterkomplekset Gandan
Indtil 2013 hed Djengis Khan Plads Sukhbaatar Plads, men det tager tid at ændre navne, så på bykortet har pladsen endnu sit tidligere navn. Du spadserer ad Chinggis Avenue og krydser Peace Avenue og træder ind på denne store, centrale plads. Pladsens nordlige side domineres af Det Mongolske Parlament. Midt i bygningen troner Djengis Khan med to af sine mest trofaste generaler til hest foran sig Tusbodai og Jebe. På fløjene langs parlamentsbygningen ses andre af de store personligheder fra khandynastiet. Ögedai Khan var Djengis Khans tredje søn og efterfølger som storkhan, samt Djengis barnebarn Kublai Khan søn af Tolui, den fjerde af Djengis sønner.
Djengis Khan Plads tidl. Sukhbaatar Plads
Fra pladsens sydlige ende ser du The Blue Sky Hotel og Tower samt en stor fontæne med varierende vandsøjler. Et dejligt, køligt samlingspunkt. Pladsen er omgivet af flere kulturinstitutioner, banker og officielle bygninger.
The Blue Sky Hotel and Tower set fra Djengis Khan Plads
Midt på pladsen ses en blomsteromkranset rytterstatue af Sukhbaatar (1893-1923), som pladsen blev navngiver efter. Han var mongolsk kommunistisk revolutionær og med til at stifte ”Folkets Parti” og var leder af den mongolske partisanhær mod det kinesiske overherredømme. Det var her på pladsen at den fredelige revolution tog sin start og sikrede Mongoliets uafhængighed i 1990.
Rytterstatue af Sukhbaatar på Djengis Khan Plads
Ved siden af parlamentet ligger nationalmuseet, som er et ”must”, når du vil lære mere om Mongoliets historie. Her bliver du klogere på Mongoliets etniske befolkning fra præhistorisk tid, over middelalderen og helt op til revolutionerne i 1900-årene. Du ser hvorledes nomaderne med deres kameler, heste samt får- og gedeflokke i århundreder har flyttet sig fra sted til sted, så dyrene hele tiden kunne få frisk græs. Her præsenteres mongolernes traditionelle ger og deres indretning – og ikke mindst de forskellige etniske gruppers beklædningsstykker og smykker. Fotografering på museet er ikke tilladt.
Måske er den store omtale af Djengis Khan-klanens enestående erobringer, det mest interessante. I 1200-årene skabte Det Mongolske Dynasti verdens største sammenhængende rige fra Kina i øst til Donau i vest - langt større end hvad Alexander den Store eller Romerriget skabte.
Nationalmuseet ved siden af parlamentet
Klanlederen Yesugei (1131-1174) der var gift med Hoelun (ca. 1140-1206) fik deres anden søn omkring 1162 (årstallet er usikkert) og kaldte ham Temüdjin. Iflg. legenden blev han født med en klump blod i den ene hånd! Da Temüdjin var 11 år gammel døde Yesugei efter at være blevet forgiftet af en rivaliserende stamme. Den nye klanleder bortviste Hoelun med sine børn - sikkert for at undgå at sønnerne efter Yesugei skulle gøre krav på lederposten, og det var forventeligt at den udstødte familie ville omkomme af sult og kulde i det barske og iskolde vinterklima. Men Hoelun var dygtig til at finde spiselige rødder og løg og fange ferskvandsfisk. Med bue og pil kunne de nedlægge murmeldyr og overlevede mirakuløst. Temudjins ældste bror Bekter var imidlertid grådig og delte ikke de sparsomme madrationer med de øvrige i familien, men beholdt mad for sig selv. Temüdjin blev rasende og sammen med en mindre bror dræbte de Bekter med pileskud.
Over tid lykkedes det Temüdjin at overbevise øvrige stammer om, at de sammen kunne stå stærkere mod den evige fjende kineserne. Med sine enestående organisatoriske evner blev flere og flere af stammeklanerne samlet og i 1186 udnævnte han sig som Djengis Khan - Verdens Hersker. Du vil sikkert støde på ordene ”Djengis Khan” stavet forskelligt. Der findes flere end 20 forskellige måder at stave navnet på!
I 1206 proklamerede han sig som den store khan over alle mongoler. Han blev kendt for sin ualmindelige råhed og dræbte millioner af fjender som ikke tilsluttede sig hans hær. Allerede da Temüdjin var ti år gammel blev hans kommende hustru udpeget i et arrangeret ægteskab fra en anden klan. Hun hed Börte og blev den første af Djengis Khans flere hustruer. Blandt deres børn var bl.a. Jochi, Chagatai, Ögedai og Tolou.
Djengis anerkendte ikke Jochi som sin ægte søn, og han var den eneste som gjorde oprør mod sin far. Han blev ryddet af vejen, inden Djengis udpegede sin tredje søn Ögedai som sin efterfølger. Ôgedai opførte Karakorum i 1235 som blev hovedstad i Det Mongolske Imperium.
Djengis Khan (1162-1227) - grundlæggeren af Det Mongolske Dynasti
Under Ögedai blev store dele af euroasiatiske steppeområder erobret - Kina, Persien, Mellemøsten, Rusland og helt ind i Europa. På tærsklen til at angribe Wien kom meddelelsen om, at Ögedei Khan var død og den mongolske horde vendte tilbage til Mongoliet for at vælge en ny khan.
En af Tolous sønner var Kuiblai Khan og han erobrede store dele af Kina og flyttede rigets hovedstad til Peking i 1264, og grundlagde det kinesiske Yang-dynasti, hvorefter Karakorum mistede sin betydning. I 1380 blev Karakorum jævnet med jorden af kinesiske soldater fra Ming imperiet. Da var der allerede opstået uenigheder mellem klanmedlemmerne og med Yang-dynastiets sammenbrud i 1368 blev Det Mongolske Kejserdømme endeligt opløst. Mange vendte tilbage til det traditionelle liv på de uendelige sletter.
AnneVibekeRejser anbefaler, at du læser englænderen Conn Igguldens historiske romanserie på fem bind om Djengis Khan - historiens største erobrer. Bøgerne fås på dansk.
Djengis Khans krigere - den vilde horde
Vi har været i Gobi-ørkenen og er midlertidigt tilbage i Ulan Bator. En af rejsegruppens deltagere er både fysisk og psykisk ikke i stand til at klare sig selv. Vedkommende har tilsyneladende ikke læst og forstået de krav, som rejsebureauerne stiller til deltagerne på grupperejser. Som deltager skal du kunne klare dig selv, kunne gå fem km. og selv bære din bagage. Desværre måtte rejselederen træffe det svære valg, at vedkommende ikke kunne fortsætte deltagelse på denne grupperejse. Så mens alt det praktiske blev ordnet, besøgte vi området omkring Zaisanpladsen nogle km. syd for centrum. Faktisk skulle der have været en udflugt til udsigtspunktet ved Zaisan Monumentet, men stedet er denne dag under renovering.
I stedet krydses torvet og vi besøger Burhan Buddha Memorial i en smuk blomsterdekoreret lille park, inden rundrejsen fortsætter vest for hovedstaden.
Indkøbscenter ved Zaisan Square
Tilbage i hovedstaden efter besøget ved Ugii Søen er dagen til egen disposition. Vil du besøge Naturhistorisk Museum går du fra Bayangol Hotel ad Peace Avenue og op ad West Selbe Street til Dinosaurusmuseet.
Trafik på Peace Avenue
Her kan du blive klogere på Jordens skabelse, geologi og fortidens dinosaurer med fossiler og skeletter, ligesom her ses en stor udstilling af forskellige dyr. Mongoliet er kendt for at her er fundet flere velbevarede dinosaurusskeletter og forstenede dinosaurusreder med æg. Det er tankevækkende at få oplyst, at dinosaurusserne på en tidsskala har levet på jorden i fem timer sammenholdt med menneskets eksistens i tre sekunder!
Hall med Jordklodens skabelse
På hjørnet af Peace Avenue og West Selbe Streer finder du det aldeles velassorterede stormagasin State Department Store. Fordelt på flere etager kan du her købe ”alt”. Måske er det tredje etages store udvalg af kashmir uldtrøjer der har størst interesse og som kan købes til rimelige priser!
Stormagsainet State Department Store på Peace Avenue
Få meter fra Bayangol Hotel finder du The National and Recreation Park Nayramdal. Her kan du komme lidt væk fra gadens larm og finde skygge under et træ. Børnene har en stor legeplads og i parkens sydlige del er anlagt en række kunstige søer.
The National and Recreation Park - Nayramdal Park
Dagen sluttes med en koncert i kulturcentret lige over for Bayangol Hotel. Da det svage lys på scenen tændes, ses en enkelt herre i traditionel mongolsk dragt stå helt alene. Fra hans strube lyder de mørkeste toner som langsomt brydes med højere og højere toner, hvor han på et tidspunkt er i stand til at frembringe tre forskellige toner på én gang. Imponerende.
Et klassisk tostrenget strygeinstrument giver først et solonummer, hvorefter musikken suppleres med et par kvindestemmer. Så kommer der flere dansenumre efterfulgt af et ensemble med klassiske instrumenter som giver prøver på traditionelle mongolske melodier, men også vestlig musik. Showet afsluttes med et par slangepiger som viser hvad balance og kontrol over krop vil sige.
Koncert i Kulturcentret
Bag kulturcentret passerer du det smukke Choijin Lama Tempelmuseum fra begyndelsen af 1900-årne som i dag ligger omgivet af højhuse. Du når frem til restaurant Silk Road, hvor afskedsmiddagen serveres. Et spisested som varmt kan anbefales.
Forbi Choijin Lama Museum
De foregående dage har rundrejsen i Mongoliet gået til Gobi-ørkenens uendelige sletter og de hellige steder.
Mongoliet er verdens højeste beliggende land og hovedstaden er Ulan Bator (Ulaanbaatar) med ca. 1,4 mio. indbyggere.
Befolkningstal: ca. 3,4 mio.
Areal: ca. 1.564.120 km² - Verdens 19. største land
Afstand fra Danmark: ca. 6.100 km.
Vigtigste turistattraktion: Hovedstaden Ulan Bator samt nationalparker med græsstepper, majestætiske bjerge og den uendelige Gobiørken. I 1200-årene skabte den store mongolske kriger Djengis Khan og hans efterfølgere et kæmperige som strakte sig fra Kina til Europa.
Læs mere på: