Pyin Oo Lwin med højlandets blomster i Myanmar
Log ind Log ind
Pyin Oo Lwin med højlandets blomster

Pyin Oo Lwin med højlandets blomster

Der er kun et par timers kørsel fra Mandalays intense og larmende trafik til den friske, klare luft i bjergene ved Pyin Oo Lwin. Man forstår godt, at kolonitidens englændere i perioder søgte op i disse kølige egne fra lavlandets ulidelige varme.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Kandawgyi Hill Resort i Pyin Oo Lwin

Englænderne kaldte sådanne steder i bjergene for "hill stations" og det er netop i et tidligere kolonitidshus, at hotel Kandsawgyi Hill Resort er indrettet. Vi indlogeres i dobbelte bungalower, som ligger flot i den parklignende have lidt uden for byen.

Kandawgyi botaniske have

Den botaniske have i Pyin Oo Lwin ligger faktisk i gå-afstand fra hotellet, men for at nå frem før lukketid, kører vi med bussen derhen og har derefter en times tid til på egen hånd at opleve Kandawgyi Botaniske Have. Med et udleveret kort er det let at finde rundt i det store anlæg, der minder mere om en park end en egentlig botanisk have. Centralt ligger en stor sø omkranset af smukke staudebede og vi spadserer med uret rundt om søen. Vi kommer forbi ældgamle træer - ja, faktisk har man også her en forstenet skov - og gennem en skov af kæmpemæssige bambus. Her ligner den hjemlige bambus nærmest græs i forhold til disse giganter. Her findes mere end 75 forskellige bambusarter! I en indhegning i parkens sydligste hjørne ser vi et underligt dyr - en såkaldt Takin (en gedeantilope) - der lever vildt i bl.a. det nordligste Myanmar. På vestsiden af søen når vi frem til stedets orkidé-have med ca. 300 forskellige orkidéer i blomst. I samme område har man et museum med en større samling sommerfugle, biller og græshopper fra det meste af verden. I parkens nordvestlige hjørne står et karakteristisk udsigtstårn Nan Myint - og det må vi naturligvis op i for at nyde udsigten. En elevator bringer os hurtigt til toppen - og så kan vi tage den udvendige trappe ned. På vejen tilbage krydser vi søen, hvor sorte svaner holder til, og kommer over på Pagode-øen, naturligvis med en gylden pagode, inden vi efter en times tid atter mødes med vores rejsefæller på stedets café for at slukke tørsten. Den time som var afsat til besøget viser sig at være for lidt - her er faktisk meget at se på.
Denne aftenen spiser vi en fremragende middag på restaurant Lake Front Feel, men stedet er koldt, så husk varmt tøj, hvilket også er nødvendigt om natten - vi er trods alt i 1200 meters højde over havet.

Markedsdag i Pyin Oo Lwin

Vi tager ind til byen og på hovedgaden ses en stor hvid bygning - byens moské - så her er muslimer blandt de mange buddister. Det er i det hele taget en blandet befolkningsgruppe, som har slået sig ned i Pyin Oo Lwin. Her er en broget forsamling af burmesere, indere og nepalesere, der er efterkommere efter de gurkhaer, som i generationer har været en del af den britiske hær, og som valgte at slå sig ned her efter at briterne trak sig ud i 1948. Vi bruger en god times tid på at se byens marked, som ikke skiller sig ud fra andre markeder vi ser. Her er alt hvad man skal bruge i dagligdagen af fødevarer og beklædning og andre forbrugsgoder. Sådanne markeder er farverige og har nogle steder en duft af spændende krydderier, mens der andre steder lugter af tørfisk for ikke at nævne den kvalmende dunst omkring det ferske kød, som ligger fremme på bordene.

Maha Ant Htoo Kan Thar pagoden

Inden vi kører samme vej tilbage mod Mandalay stopper vi ved Maha Ant Htoo Kan Thar pagoden, hvortil der knytter sig en særlig historie: Der var tre store buddha-figurer som skulle transporteres fra Mandalay til Kina, men undervejs faldt den ene af vognen. Trods adskillige forsøg kunne man ikke få denne buddha-figur op på vognen igen, så man besluttede at lade den stå og sende de to på vognen til bestemmelses stedet i Kina. Da den tabte buddha-figur ikke lod sig rokke, var gode råd dyre. En munk satte sig på buddha-figuren og bad og reciterede Buddhas hellige tekster i syv dage. Herefter blev Buddha-figuren let at flytte og man besluttede at bygge et tempel rundt omkring den - hvilket er blevet til Maha Ant Kan Thar pagoden, der ligger smukt på en bjergtop med vid udsigt.

Trængsel omkring god kaffe

På sidste del af turen tilbage mod Mandalay lufthavn gør vi holdt ved en kaffebar for at smage kvalitetskaffe. Det kan næsten ikke undgås, at der opstår kaos, når en god håndfuld vesterlændinge nærmest på ryggen af hinanden på én gang skal have kaffe, og hvor kun en enkelt mand kan betjene kaffemaskinen ad gangen. En anden mand modtager penge og en kone kigger på – alt mens nogen forsøger at oversætte det man vil ha'. Der er ikke andet at gøre end at slå koldt vand i blodet vente på at alle har fået deres kaffe – og så kan vi i ro bestille det vi ønsker. Kaffen var i øvrigt rigtig god! 

Sidst på dagen flyver vi til den gamle kongeby Bagan for i de næste dage at se på flere templer og pagoder.

Fakta om Myanmar

Hovedstaden i Myanmar (tidligere Burma) er Naypyidaw (eller Pyinmana)

Befolkningstal: ca. 52 mio.

Areal: ca. 678.500 km²

Afstand fra Danmark: 7.614 km

Mest besøgte attraktioner: Inlesøen, Bagan samt de mange pagoder og helligdomme

Mere information:

Rejsebureau: Viktors Farmor

Turistinformation: Myanmar