Kongebyen Kandy i Sri Lankas centrale højland
Log ind Log ind
Kongebyen Kandy

Kongebyen Kandy

På denne rundrejse i Sri Lanka besøges den tidligere kongeby Kandy med botanisk have og kulturelle oplevelser med bl.a. trommedans og tempelbesøg,

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Den kongelige botaniske have i Kandy

Mens vi kører mod den tidligere kongeby Kandy, kan vi se hvilket betagende landskab vi befinder os i, og efter ca 1,5 time er vi fremme ved Den Kongelige Botaniske Have ca. seks km.r uden for byens centrum. Den store park blev grundlagt allerede i 1371 af den lokale konge, men det var først i 1821 at briterne gjorde den kongelige park til en botanisk have med mere end 10.000 træer og et utal af eksotiske planter, der dog først rigtigt blomstrer i februar og marts. Haven er omkranset af floden Mahaweli Ganga på tre sider og på turen gennem parken ses flyvende hunde i de nøgne træer. Her er også Verdens største kokosnød, bambus og træer der er ved at dø, når kvælerfignen tager over. Udover havens forskellige fugle møder vi også de purpurfarvede makakaber på en bro ved floden.

Indgang til Den Kongelige Botaniske Have i Kandy

Indgang til Den Kongelige Botaniske Have i Kandy

Kunsthåndværk og kultur i Kandy

I Kandy, der ligger på en slette ca. 500 moh. midt mellem de høje bjerge,  besøger vi et træskæreværksted. Her kan naturligvis købes flere former for kunsthåndværk. Senere indkvarteres vi på Hotel Thilanka and resorts. Hotellet ligger centralt i byen højt oppe med udsigt til bjergene, byen og Kandy-søen. De mange makakaber som huserer i området, gør det nødvendigt at holde dørene til værelsets altanen lukket, når vi ikke er der.

Udstilling med træskærerarbejde

Udstilling med træskærerarbejde

Danseteatret Rangahala Kandyan Dance

Først på aftenen besøges et af de ældste danseteatre i byen - Rangahala Kandyan Dance. Her oplever vi traditionelle trommedanse udført af både kvinder og mænd. Mest spektakulært er dog mænd som udfører ildprøver ved at gnide tændte fakler op og ned ad deres nøgne arme samt går gennem brændende ild på bare fødder.

Trommedans ved Rangahala Kandyan Dance

Trommedans ved Rangahala Kandyan Dance

Tandens Tempel

Fra danseteatret er der kun kort afstand til en af indgangene ved Tandens Tempel eller Dalada Maligawa, der er et af de steder i Sri Lanka, som er optaget på UNESCO's verdensarvsliste. Templet er blandt Sri Lankas allerhelligste steder for buddhisterne, for her opbevares et helligt relikvie - en hjørnetand fra selveste Buddha. Tanden blev smuglet til Sri Lanka omkring år 400 af en prinsesse og bragt til kongeriget i Anuradhapura. I 1100-tallet kom relikviet til Kandy og opbevares i dag i en gylden klokke i en af tempelbygningerne og er i dag genstand for en af de største religiøse fester i hele Asien. Det nuværende tempelkompleks er fra 1687, men flere gange udvidet af Kandys konger de efterfølgende 100 år. Templet har dekorative vægge, et gyldent loft og fine træarbejder. Religiøse ceremonier afholdes flere gange dagligt og er ledsaget af traditionel musik og trommespil.

Tandels Tempel

Tandels Tempel

Bytur i Kandy

Næste dag har vi et par timer, hvor vi på egen hånd oplever kongebyen Kandy, der var hovedsæde for et af de mange, små singalesiske kongedømmer, der opstod rundt omkring på øen. 
Det kandyanske kongerige var den del af Sri Lanka som beholdt sin uafhængighed fra kolonimagterne længst, indtil de overgav sig til briterne i 1815. Lad det være sagt med det samme - her er en intens trafik og dieselosen er næsten uudholdelig. Singaleserne kører mildest talt "råddent" - overhaler inden om og uden om og kører ud fra sidegader uden at holde tilbage. Et under, at der ikke sker flere ulykker end der gør!

Trafikken er intens i Kandy

Trafikken er intens i Kandy

Et af åndehullerne i byens hektiske centrum er Kandy-søen, der blev anlagt i 1807 af en af de sidste konger. De mange fisk i søen tiltrækker også mange fugle - bl.a. skarv og hejre. Fra søens fjerneste bred er der et fint vue over mod Tandens Tempel. Der er også tid til at se nærmere på den forvirrende arkitektur og gadernes myldrende handelsliv i bl.a. basaren, inden vi mødes ved det historiske Queen's Hotel - en flot, hvid britisk kolonitidsbygning. Herfra spadserer vi samlet gennem byen til togstationen for at tage toget mod byen Hatton. 

Kandy-søen - et af byens åndehuller for mennesker og fugle

Kandy-søen - et af byens åndehuller for mennesker og fugle

Her venter bussen på at bringe os videre mod et andet helligt pilgrimssted - Adam's Peak. 

Fakta om Sri Lanka

Hovedstaden i Sri Lanka er Colombo. 

Befolkningstal: Ca. 22 mio.

Areal: Ca. 65.610 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 7.981 km

Mest besøgte attraktioner: Klippetemplet Sigiriya, helligdommen Adams Peak samt nationalparken Udawalawe

Mere information:

Rejsebureau: Viktors Farmor

Turistinformation: Sri Lanka