Thomas Sørensen
Rejseskribent
Safari i Bundala National Park er en helt anden oplevelse, end vi tidligere har oplevet på safari. I dette vådområde, der er hjemsted for mange trækfugle, er vi stort set alene, da vi kører ud for at spotte dyrene. Bundala National Park er en relativ lille nationalpark sammenlignet med f.eks. Yala National Parken, og den høje koncentration af specielt fugle - men også andre dyr - gør parken til et af de bedste steder at iagttage dyrelivet. Ikke mindre end 197 fuglearter er blevet registreret her, hvoraf de 139 er standfugle og 58 er trækfugle. De sidstnævnte kommer i perioden september til marts. For at komme frem til nationalparken, der ligger som en smal stribe land helt ud til sydkysten, kører vi i firehjulstrukne safaribiler gennem et stort vådområde, hvor der bl.a. ses krokodiller og bøfler. Ved nationalparkens informationscenter indskrives vi til besøget og kan imens besøge et lille museum. Der går ikke lang tid før vi møder de første elefanter og makakaber, ser biædere, påfugle, parakitter, isfugle, skader og andre fugle. Men de store mængder trækfugle ser vi imidlertid ikke.
Bundala National Park har store vådområder
Vi kører ud på dæmningerne, der adskiller nogle forskellige kunstigt anlagte søer, hvor der tidligere blev udvundet salt af havvandet - såkaldte saltsøer. Dette bringer os frem til en flot klippekyst med bl.a. blomstrende figenkaktusser ved Det Indiske Ocean, hvorfra der er en vidunderlig udsigt mod nogle fiskerhytter og den bagvedliggende sandstrand, hvor havskildpadderne lægger deres æg. Taunamien i 2004 ødelagde stor dele af området og dyrenes levesteder, men naturen har forbløffende hurtigt genoprettet sig.
Klippekyst ved Det Indiske Ocean
Efter safarien kører vi videre sydpå i egen bus langs kysten og holder ved Emmalaya Rockview for at spise frokost - et rigtigt bounty-sted med fin sandstrand og svajende palmer. Vi fortsætter til Dondra, hvor vi ser fyret fra de yderste sten ved Sri Lankas sydligste punkt - Dondra Head - der ligger blot ca. 580 km. nord for ækvator. Lidt længere sydover - i direkte linie ca. 10.000 km. - driver isbjergene rundt ved Antarktis!
Fyrtårn ved Dondra Head
En af rejsevennerne fra gruppen er engageret i SOS Børnebyerne, hvorfor rejselederen har fået arrangeret et besøg hos en af Sri Lankas Børnebyer, der ligger i nærheden af byen Galle. Vi får en rundvisning i børnebyen, der består af ti familiehuse hver med ti børn i forskellige aldre og en "mor", der er børnenes samlingspunkt. Byen ligger tilbagetrukket fra trafikstøj på en stor parklignende grund, der udover boliger og administration også har en skole. Som bekendt er det forældreløse børn, der her får chancen for starten på et godt liv med sund mad og uddannelse. Alle hjælper til med de daglige gøremål som madlavning, vask og rengøring. Men der er også tid til leg. Det er rart og givtigt at se, hvorledes der tages hånd om børnene, der ellers kunne være endt som gadebørn eller ofre for kriminelle elementer.
SOS Børnebyerne i Galle
I byen Koggala indlogeres vi på Club Koggala Village, med en dejlig beliggenhed helt ud til havet med en fin sandstrand. Midt i bygningskomplekset findes et poolområde og i hovedbygningen en restaurant. Der er tid til at spadsere en tur langs stranden og/eller bade, inden mørket sænker sig over Sti Lanka ved sekstiden. Efter at have nydt solnedgangen kan vi i den kulsorte nat se lynglimt der oplyser nattehimlen fra uvejret langt borte - men kan ikke høre tordenen.
Hotel Club Koggala Village
Vi håber, at uvejret er drevet helt væk, når vi i morgen skal på hvalsafari fra byen Mirissa.
Hovedstaden i Sri Lanka er Colombo.
Befolkningstal: Ca. 22 mio.
Areal: Ca. 65.610 km²
Afstand fra Danmark: Ca. 7.981 km
Mest besøgte attraktioner: Klippetemplet Sigiriya, helligdommen Adams Peak samt nationalparken Udawalawe
Mere information: