Thomas Sørensen
Rejseskribent
Det tager godt en times tid at flyve fra Hanoi til Danang i det centrale Vietnam. Her venter en bus og lokalguide, som skal guide os de næste par dage i de gamle byer Hoi An og Hué. Omkring Danang rejser sig fem marmorbjerge - hvert opkaldt efter et af de fem elementer: ild, jord, luft, mineraler og vand. Og netop Vandbjerget - Thuy Son - er dagens første besøg. En elevator tager os op til den syv etagers pagode, som huser Buddha. Her er templer, hvis tage er smukt dekoreret med fantasifulde drager. Vi ser en lille del af det store kompleks og i flere af bjergets hellige huler står store statuer af Buddha. Meget interessant er det at se de flotte sandstensrelieffer fra 900-årene, som har overlevet tidens vind og vejr og som fortsat dekorerer templet.
Pagode ved Thuy Son vandbjerget
Før vi når det dejlige hotel i Hoi An, besøger vi en silkefabrik og ser hvorledes silken væves. Her er det muligt at få syet tøj efter mål. Fremme ved Hotel Phu Thinh kan vi konstatere, at det er et charmerende sted vi skal bo bl.a. med værelser med balkon vendt ud mod den parklignende have med en stor pool omgivet af høje træer og blomstrende buske. Maden serveres i den åbne restaurant ved en lille sø. Et sindigt system af bambusstænger, klokker og gong-gonger frembringer skønne og beroligende klange, når vandet ledes gennem en kanal og sætter det hele i gang. Kort sagt et skønt sted blot et par kilometer fra centrum af Hoi An.
Phu Thinh Boutique Resort
Efter en fin morgenbuffet i hotellets åbne restaurant er vi parate til at se nærmere på Hoi An. Byen var i 1500 til 1700-årene et vigtigt knudepunkt for handel mellem Østen og Vesten. Ikke alene europæere lagde til her, men også kinesere og japanere. Den store udenrigshandel har givet Hoi An en rig kulturarv, hvorfor byen i 1999 blev medtaget på UNESCO’s verdensarvsliste. Således er Hoi An fortsat en idyllisk lille by med gamle gader og velbevarede historiske huse og her får vi en god fornemmelse af det oprindelige Vietnam. Huset Tan Ky er nok det mest berømte og autentiske hus fra 1700-årene. Huset er traditionelt opført omkring en central gårdsplads og både gulv, vægge og loft er udført i svær tømmer. Huset er dekoreret med meget smukke møbler, vaser, vægtavler og farverige lamper m.v. Hoi An er jævnligt oversvømmet, når Thu Bon floden går over sine bredder og det er flere gange sket, at vandet har stået flere meter over gadeniveau, hvorfor man altid er parate til at flytte boliginventar til husets første sal.
Hoi An
Hoi An er ganske lille og overskuelig, og blot et par gader længere mod vest kommer vi til byens måske mest kendte ikon - Den Japanske Overdækkede Bro - der er en gangbro etableret på et stenfundament over en lille sidekanal til Thu Bon floden. Broen blev konstrueret i 1593 af et japansk handelskompagni for at forbinde den japanske del af byen med den østlige kinesiske bydel. På broen findes et lille tempel.
Kanal ved Den Japanske Overdækkede Bro
I nogle lokaler opføres et ligegyldigt show med vietnamesisk akrobatik og klassisk dans under ledsagelse af musik fremført på vietnamesiske instrumenter, og forestillingen sluttes med melodien An der schönen blauen Donau spillet på disse instrumenter. Ganske skrækkeligt - og måske mest til glæde for amerikanerne!
Teater med dans og akrobatik i Hoi An
Så er det langt mere interessant at besøge Phuc Kien forsamlings sal, der er et farvestrålende tempelkompleks med en indgangsportal i lyserøde sten og et grønt tegltag prydet med dragedekorationer. Templet blev opført i 1644 af kinesere som var flygtet fra Ming Dynastiet. Templet er dedikeret til Havets Gudinde som beskytter søens folk, og gudinden ses ved et overdådigt dekoreret offeralter. De bagerste lokaler er flot dekorerede med farverige drageskulpturer.
Phuc Kien Assenbly Hall
Museet for keramikhandel er også indrettet i et traditionelt købmandshus med balkoner og træpaneler overalt. Museet viser adskillige potteskår, som er fundet rundt omkring i verdenens skibsvrag og fortæller således om den store udenrigshandel, der skete fra Vietnam.
Købmandsgård med museum for keramikhandel
I det centrale marked kan alt købes fra friske grøntsager til fisk og friskslagtede dyr. Og det er her, at det lokale folkeliv udspilles - der handles og der spises ved de mange gadekøkkener. Vi kommer forbi et interessant galleri, hvor det er muligt at se på og købe helt fantastiske fotografier af det vietnamesiske landskab og/eller befolkning.
På marked i Hoi An
Rundrejsen i Vietnam fortsætter i dag mod den gamle kejserby Hué og vi kører over Hai Van passet i Mormorbjergene ca. 30 km. nord for Danang. I 450 moh. stopper vi ved ruinerne af et tidligere forsvarsanlæg og herfra er der en glimrende udsigt ud over Danang-bugten. På den anden side af bjergene er der frokoststop ved en lagune, hvor østersfiskerne ses arbejde.
Hai Van Passet
Hen på eftermiddagen når vi frem til området syd for Hué, hvor der ligger adskillige kejsergrave. En af de bedst bevarede er gravpladsen for kejser To Duc (1829-1883). Kejseren var selv med til at planlægge opførelsen af sit gravmonument og 3.000 mand arbejdede i tre år for at opføre dette overdådige mausoleum. Hele området er omkranset af en 1.500 meter lang teglstensmur med flere pompøse indgange og en kunstigt skabt sø, og områdets bakker er alt sammen håndgravet. Det siges, at kejseren blev begravet et hemmeligt sted med en stor og værdifuld skat, hvorfor de som var involveret i hans bisættelse alle efterfølgende blev henrettet!
På denne regnfulde dag, spadserer vi op ad en række trapper til toppen af en blomsterprydet bakke, hvor stenstatuer af vagter og elefanter vogter over mausoleet. På toppen ses en farverig, åben pavillon i hvis midte der er rejst en stenstele - den største i Vietnam - hvori der er hugget en biografi af kejseren. Bag endnu et lotusbassin kommer vi endnu højere op og skjult bag en lille mur dekoreret med drager ses stengraven. På en anden høj i det store anlæg ligger dronninger og konkubiner begravet.
Sø ved indgangen til Tu Ducs Mausoleum
Straks efter at vi er blevet indkvarteret på Muing Thanh Hotel, der ligger i hjertet af Hué tæt ved flodbredden af Den Duftende Flod (Song Huong), spadserer vi en tur i byen. Blot nogle få hundrede meter fra hotellet ligger byens katedral Notre Dame. Denne kirke er en hybrid mellem fransk og vietnamesisk arkitektur med et tre etagers pagodespir. Katedralen betjener en stor skarer kristne i Hué og har daglige messer.
Udsigt fra hotel Muing Thanh
Ved kanalen, som løber gennem den sydlige del af byen, er endnu et stort og farverigt marked med fisk, grøntsager og blomster m.v. På den anden side af kanalen ses en af byens smukke pagoder - Tu Dam Pagoden. Templet og den flotte syv etagers pagode blev grundlagt i 1600-årene. Den vietnamesiske buddhistiske organisation har sit hovedkvarter her og har til opgave at udbrede kendskabet til buddhismen og bekæmpe katolicismen, der bl.a. blev støttet af præsident Diems (1901-1963) upopulære regime.
Kanal i Hue
Tilbage ved Den Duftende Flod findes et dejligt parkanlæg langs bredden og her står et flot mindesmærke for Vietnams kvinder.
Mindesmærke for Vietnams kvinder
Samme aften er der "kejserlig" middag på restaurant Royal Park, hvor det er muligt at iføre sig royale kostumer, hvilket dog ikke tiltrækker danskerne (men måske amerikanerne). Under den flotte middag med fantasifuldt udskårne dekorationer på tallerkenerne, fremfører musikere og billedskønne vietnamesiske kvinder klassiske sange.
Klassisk underholdning under kejserlig middag
Denne regnfulde dag starter med en sejltur i en af dragebådene op ad Den Duftende Flod, der har sit navn efter de mange duftende træer langs bredden, der i blomstringstiden sender en parfumeret duft ud over floden. Båden lægger til ved et af Vietnams mest kendte bygningsværker den 21 meter høje Thien Mu Pagode. Pagoden er i syv etager og fra 1601 og er dermed den ældste bevarede pagode i Hué - og betragtes som et symbol på byen. (Nu ved vi efterhånden, hvor udtrykket ”i den syvende himmel” stammer fra). Relieffer af farverige gejstlige vogter ved indgangen til pagoden.
Udflugt med dragebåd
Med bus fortsættes til det engang så storslåede kejserpalads Citadellet med Den Forbudte Lilla By. Dette enorme bygningsværk fra 1805 har været inspireret af Den Forbudte By i Beijing. Paladset forfaldt under krigene, men er genopbygget, så vi får en god fornemmelse af paladsets tidligere storhed og skønhed. Den kejserlige by blev i 1993 optaget på UNESCO’s verdensarvsliste. Bag lotusdamme og den omkransende voldgrav kommer vi til den kejserlige indgangsportal Ngo Mon med elegant forarbejdede udsigtstårne. Herfra kunne kejseren overvære parader m.v.
Inden for i Den Kejserlige By spadserer vi til den imponerende Mieu port, der leder os ind til den tre etager høje Hein Lam pavillon med altre, der ærer tidligere kejsere. Også Hung Mieu templet er bygget til ære for kejserens forfædre og er kendt for sit flotte dragetag. På gårdspladsen ses ni flot dekorerede bronzeurner fra 1830’erne, der er rejst til minde om Nguyen-dynastiet. Hver af urnerne vejer 2,75 tons. Det er interessant at spadsere rundt i det enorme paladsområde og høre om livet og ritualerne.
Citadellet i Hue
Efter frokost på restaurant Y Thao Garden har vi eftermiddag fri og spadserer ad stålbroen Trang Tien over Den Duftende Flod. Langs flodens nordside findes et af byens største markeder - Dong Ba Markedet - et sandt leben af handlende mennesker. Her findes også et shoppingscenter med alt fra mad og legetøj til tøj og sko. Her kan vi godt få tiden til at gå ved bare at iagttage folkemængden. Markedet er åbent hele dagen.
Frokost på Y Thao Garden
Næste dag flyver vi med Vietnam Airlines til Vietnams største by Ho Chi Minh City - det tidligere Saigon.
Hovedstaden i Vietnam er Hanoi, men landets største by er Ho Chi Minh City (tidl. Saigon)
Befolkningstal: Ca. 96 mio.
Areal: Ca. 331.230 km²
Afstand fra Danmark: Ca. 9.100 km.
Vigtigste turistattraktion: Hanoi og den nærliggende Halongbugt, idylliske Hoi An og kejserbyen Hué samt Ho Chi Minh City og Mekongdeltaet.
Læs mere på: