Juleferie på ski i østrigske Zell am See
Log ind Log ind
Juleferie på ski i østrigske Zell am See

Juleferie på ski i østrigske Zell am See

Normalt holder vi jul i sneen, hvilket medvirker til at højne julestemningen, og normalt plejer vi at tage nordpå. Men i år kører familien sydpå til Østrig - nærmere bestemt til skiområdet ved Zell am See.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Hotel og camping ved Sportscamp Woferlgut

Der er ca. 1.400 km. fra Danmark til den lille by Bruck am Grossglockner, som ligger et par km. fra skilifterne op til Smittenhöh ved Schüttdorf og Zell am See. Da vi har campingvogn med, er vi sent fremme ved Sportscamp Woferlgut, hvor vi dels har lejet en suite på det 4-stjernede hotel, dels kan sætte campingvognen op på den tilhørende campingplads. Suiten er fint indrettet med balkon i solsiden og tilpas stor til, at vi alle kan fejre julen her. Hotellet serverer en overdådig morgenmadsbuffet, som er lidt udover det sædvanlige med alt fra forskelligt brød og pålæg og har en kok til at tilberede æggeretterne, som vi ønsker det. Campinggæster kan også indtage morgenmaden her.

Hotel ved Sportscamp Woferlgut i Bruck

Hotel ved Sportscamp Woferlgut i Bruck

Liftkort og leje af ski er ikke problemfrit

Ved hejsen i Schüttendorf bestiller vi liftkort til voksne og børn, men kassedamen tager betaling for et barn mere end bestilt, muligvis p.g.a. den stressede situation der ofte opstår, når mange mennesker står i kø for at købe billetter. Vi må så bruge tid på at få refunderet beløbet efterfølgende. Så tjek altid betalingen.

Udlejning af skiudstyr

Udlejning af skiudstyr

Lettere at medbringe egne ski

Hos Intersport har vi dagen før lejet ski og støvler, men da de ønskede betaling for samme dag, selv om vi først skal tage skiene i brug dagen efter, aftalte vi, at skiene skulle stå klar til os næste dag. Skiene er der ikke som aftalt og ingen kan tilsyneladende finde dem! Nyt system, der endnu ikke er rigtigt indkørt. Der involveres tre mand og der går nok 30 minutter før skiene er fundet! Desværre viser det sig, at en af skiene ikke er tilrettet den korrekte støvle, hvilket vi først opdager, da vi er kommet op med liften. Heldigvis har Intersport en serviceafdeling ved toppen af liften, hvor vi kan få miseren rettet. Husk derfor altid at prøve skiene ved udleveringen. Eller bedre - tag dine egne ski med!
Når ski og slalomstøvler ikke benyttes, kan de opbevares i en lejet boks ved foden af hejsen, så er du fri for at slæbe udstyret frem og tilbage.

Gondol mod Smittenhöh

Gondol mod Smittenhöh

Pisterne på Smittenhöh

Det tager ca. 15 min. at nå op til toppen med liftsystemet Areitbahn I, II og III, og derfra er der kun kort afstand til toppen af Smittenhöh, 2.000 moh. Udsigten fra toppen er imponerende - selv i et let overskyet vejr som denne dag. Det bliver til flere ture på det første stræk ned til Breiteckalm og retur med Breiteckalmbahn, men her er et utal af forskellige pister med mulighed for både blå, røde og de meget udfordrende sorte pister, hvoraf nogle fører ned til Zell am Zee, andre til Schmittental og naturligvis ned til startstedet ved Schüttendorf.
Når trætheden og/eller sulten melder sig, kan Breiteckalm anbefales. Her er god service og her kan vi få lokale specialiteter. Vi skal naturligvis prøve suppen og til dessert den østrigske specialitet kaiserschmarrn - en slags hakket pandekage med flormelis, der serveres med syltetøj - lige noget for slikmunde.
Eftermiddagen bruges til at udforske de mange pister, inden turen går helt ned i dalbunden ad den røde piste.
Har du ikke selv bil med, kører skibus direkte til hotellet/campingpladsen.

Zell am Zee har mange liftsystemer

Zell am Zee har mange liftsystemer

Langrend mod Kaprun

Ønsker du at kombinere slalom med langrend, er her også mulighed for det. Lige ved Sportscamp Woferlgut er der på begge sider af campingpladsen adgang til 21 km. langrendsløjper, der fører ind i dalen mod Kaprun. Løjperne er meget fint præparerede og helt flade uden stigninger undervejs. Løjpesystemet består af to klassiske spor og et seks meter bredt skøjtespor. En del er anlagt som lysløjpe. Vi følger ruten forbi sportspladsen og går langs den højeste liggende af løjperne mod Kaprun. Fra løjpen er der udsigt til det privatejede slot Fischhorn i Bruck.
Undervejs er skiltningen eksemplarisk god med hele løjpenettet indtegnet og en markering af hvor du er.

Orienteringstavle for langrend

Orienteringstavle for langrend

I Kaprun passeres Kaprun-slottet og vi kan se over til Maiskogel - et rigtigt familiebjerg med overkommelige slalompister. Så glider vi ned mod Tauern Spa og ser dette wellness center, hvor det bl.a. er muligt at bade udendørs i varmt vand med udsigt til sneen. En del af dette løjpeområde går under de store højspændingsledninger som løber gennem hele dalen. Vil du undgå disse og have en større naturoplevelse, kan rundløjpen på golfbanen anbefales. Her kommer du gennem små lunde og forbi mindre søer og turen er blot fem km. lang.
Løjpesystemet er forbundet med den 200 km. lange Pinzga-løjpe.

Kaprun slot

Kaprun slot

Jul på Sportscamp Woferlgut

Først på aftenen samles gæsterne fra hotellet og campingpladsen foran hovedbygningen omkring et tændt bål, hvor der serveres skoldhed glühwein, mens byens blæserensemble spiller julen ind fra en af hotellets balkoner. Vi har bestilt bord i hotellets restaurant til den specielle julemiddag, men serveringen er dræbende langsom - specielt når vi har to børn med som brænder efter at fejre jul og åbne gaver. Efter tre kvarters venten får vi en udmærket kastanjecremesuppe og efter yderligere 30 minutter serveres mellemretten - grillede grøntsager - inden vi må rykke for hovedretten - berberiandebryst med orangesauce - som vi indtager to timer efter at være arriveret! 
Vi opgiver at vente på dessert og aftens øvrige arrangement, men trækker os tilbage til hotelværelset og fejrer julen med gaveudpakning. Først senere får vi oplyst, at østrigerne slet ikke pakker gaver ud juleaften, men venter til 1. juledag, så det var nok derfor, at man på restauranten tog sig ekstra god tid til serveringen!

Jul med glühwein omkring bålet ved Sportscamp Woferlgut

Jul med glühwein omkring bålet ved Sportscamp Woferlgut

Spadseretur til Zell an See

For de som ikke står på ski eller som ønsker en skifri dag, kan man vandre forskellige ture i området. Vi spadserer forbi bondegårde og kommer ud i landlige omgivelser med heste, der venter på at komme ud at trække kanen, og følger en snorlige allé frem mod Zellersee. På vejen passerer vi Pinzgauer Lokalbahn, hvor et gammelt damplokomotiv - med lige så gamle togvogne - lukker kulsort røg ud i æteren. 
Der er ca. fem km. til Zellersee, der er isfri. Vi går en runde i byen Zell am See - hvor de fleste forretninger er lukket p.g.a. julen, hvorefter vi spadserer samme vej tilbage.

Sti mod Zell am Zee løber gennem landlige omgivelser

Sti mod Zell am Zee løber gennem landlige omgivelser