Julemarkeder i hjembyen for Glade Jul, dejlige Jul - skønne Salzburg
Log ind Log ind
Julemarkeder i hjembyen for Glade Jul, dejlige Jul - skønne Salzburg

Julemarkeder i hjembyen for Glade Jul, dejlige Jul - skønne Salzburg

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: SalzburgerLand Tourismus

Østrigs fjerde største by Salzburg er nok mest kendt som musikkens by med det traditionsrige Salzberg Festival, men også for de mange fine bygninger. Det var her i byen at komponisten Mozart blev født, ligesom byen har fostret andre knapt så kendte komponister.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Verdens mest kendte julesang

En af disse komponister har skrevet en lille, enkel melodi som synges overalt i verden ved juletid og slår i popularitet alt hvad andre har skrevet. Denne komponist hed Frans Xaver Gruber og blev født i 1787 lidt uden for den gamle byport i Steingasse på nordsiden af floden Salzach. Han uddannede sig imidlertid til skolelærer og mødte i 1817 præsten Joseph Mohr, der havde forfattet et digt og bad sin ven Gruber om at sætte musik til. Juleaften 1818 hørte menigheden for første gang ”Stille Nacht, Heiligen Nacht” som i dag er oversat til mere end 320 forskellige sprog og som i Danmark kendes som ”Glade Jul, Dejlige Jul”. I de engelsktalende lande hedder sangen ”Silent Night, Holy Night.

Frans Gruber blev født i Salzburg

Frans Gruber blev født i Salzburg

Prægtige bygninger under den gamle borg

Syd for floden Salzach - Saltfloden - ligger den gamle bydel neden for den højtliggende borg – Festung Hohensalzburg fra 1100-årene. Salzburg er en barok juvel med mange fine palæer, kirker og andre bygninger, opført gennem middelalderen efter italiensk forbillede, hvor Salzburg blev enorm rig på salg af salt, der blev transporteret ned ad Saltfloden. Dengang var salt mere værd end guld!

Festung Hohensalzburg ligger højt over Salzburg

Festung Hohensalzburg ligger højt over Salzburg

Julemarkeder omkring domkirken

De store pladser omkring Salzburgs Domkirke er fra november og året ud fyldt med de traditionsrige julemarkeder, hvor du til duften af glüwein, stegte pølser og brændte mandler finder boder med østrigsk træskærerarbejde af høj kvalitet ved siden af mere gængs julepynt og fint dekorerede glaskugler. Her er strikvarer, slik og keramik - kort sagt alt hvad du kan finde på et traditionelt østrigsk julemarked. Foran domkirkens barokke facade, der er prydet med fire store statuer, står boderne tæt rundt på hele Domkirkepladsen og tæller omkring 100 forskellige handlende.

Salzburg Domkirke

Salzburg Domkirke

Salzburg Domkirke

Det er nærliggende at stikke hovedet inden for i den enorme domkirke, der stod færdig i 1628, og hvis kuppel er 71 meter høj. Nyd den fine udsmykning. Tæt ved udgangen står den gamle døbefont, hvor lille Wolfgang Amadeus Mozart blev døbt - og sandsynligvis også Frans Xaver Gruber.

Statuer ved indgangen til Salzburg Domkirke

Statuer ved indgangen til Salzburg Domkirke

Residensgalleriet i Residenspaladset

Når du har set dig mæt på juleudsmykningen, kan det anbefales at spadsere op ad den fornemme trappe i rødt marmor i Residenspaladset og på 2. sal gå ud på balkonen og nyde udsigten ud over julemarkederne på Resicensplatz på den ene side og på Domplatz på den anden side. Residenspaladset blev påbegyndt opført i 1500-årene og var bolig for Salzburgs forskellige herskere indtil Napoleonskrigene. I Residensgalleriet er udstillet pragtfuld, europæisk kunst fra 1500- til 1900-tallet samlet gennem tiderne af forskellige fyrsteærkebiskopper. Fra udsigtsbalkonen er der adgang til domkirkens øverste etage, hvor du kan gå rundt og skue ud over kirkerummet. Herfra kan du komme videre ind i Dommuseet, der udstiller en del af kirkens religiøse skatte.

Hesteskulptur ved Residenspaladset

Hesteskulptur ved Residenspaladset

Stiftskeller St. Peter

Slut eventuelt julemarkedet med en middag i Stiftskeller St. Peter - Europas ældste restaurant - der siden 803 har serveret mad. St. Peter Kulinarium ligger lidt skjult i et hjørne af torvet. Her kommer du ind i en hyggelig gyde med mere udsmykning og flere handlende. Der er adgang til flere restauranter på hver side af gyden - nogle indrettet i en grotte, andre i særdeles eksklusive lokaler - men alle pyntet til julens festligheder.

Indgang til St. Peter Stiftskeller

Indgang til St. Peter Stiftskeller

Fakta om Østrig - Salzburgerland

Hovedstaden i Østrig er Wien. Salzburg er hovedbyen i delstaten Salzburgerland.

Befolkningstal: Ca. 150.000 ud af Østrigs 8,8 mio.

Areal: Ca. 65 km² ud af Østrigs 83.879 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 877 km til Salzburg 

Mest besøgte attraktion: Salzburg med de flotte, barokke bygningsværker og borgen Festung Hohensalzburg. Sommeren indbyder til vandreture i Alperne og om vinteren er skiløb populært i Salzburgerland. Men Salzburg er også kendt for sin kunst - og ikke mindst sin musik (Mozart blev født i Salzburg) og har hvert år Salzburger Festspiele.

Mere information:

Turistinformation: Salzburgerland

Turistinformation: Østrig