Skidestinationerne Ischgl, Galtür og Kappl i Paznaundalen
Skidestinationerne  Ischgl, Galtür og Kappl i Paznaundalen

Skidestinationerne Ischgl, Galtür og Kappl i Paznaundalen

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Østrigs Turistbureau

Vi er i det pulserende Ischgl i Paznaundalen i Tyrol. I centrum går to store kabinelifte, i et stræk 900 meter op til Idalm, 2.320 moh. Her venter perfekt skiløb.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Skribent

Tilføj favorit

Hotel Antony

Det er familien Salner med deres to smukke døtre som driver dette 4-stjernede hotel og vi møder Anton Salner i baren ved restauranten før middagen. Aftenens menu kan vælges mellem tre forskellige hovedretter, hvortil kommer salatbar, suppe, forret samt dessert. Og det er ikke en hvilken som helst middag, vi her får serveret. Det viser sig, at Anton Salner har vundet præmier ved verdensmesterskabet for kokke flere gange i 80’erne, hvilket de mange diplomer på en af restaurationens vægge vidner om, så her ved man noget om tilberedningen af friske råvarer.
Vil man bo i rolige omgivelser, lidt på afstand af det pulserende liv i centrum af Ischgl, og samtidig have muligheden for at få plejet sine ømme muskler i wellness-afdelingen, kan dette hotel anbefales.

Det eksklusive Ischgl

Allerede tidligt på dagen valfarter skientusiaster mod de store lifter i Ischgl, hvoraf to findes i den østlige del af byen og 1 i den vestlige bydel. Leje af skiudstyr går hurtigt og snart er vi på vej op fra den skyggefyldte dal og kommer op i lyset ved Idalp ca. 2.320 moh. Her er der allerede fuld gang i skiløbet. Et utal af lifte giver os masser af muligheder for at udforske de mere end 245 km pister, som findes her i det sammenhængende område. Men inden vi kaster os ud på de mere spektakulære pister, tager vi et par ture til Idjoch og får blødgjort musklerne. For at få set så meget som muligt af dette skiområde i dag, vil vi tage liftene og pisterne, der fører os op ved Palinkopf, 2.864moh, hvorfra vi har et langt glid ned til Samnau i Schweiz.

Samnau-dalen

På Palinkopf har vi den ene flotte panoramaudsigt efterfulgt af den næste mod de sneklædte solbeskinnede alpetoppe, der stikker op overalt hvor vi vender blikket. Vi følger en korridor omkring bjergtoppen og glider ned mod det toldfrie område Samnau. Undervejs gør vi holdt for at få en forfriskning på Schmuggler Alm, et hyggeligt sted, som desværre på denne tid af året ligger i bjergets skygge. Indendørs er her lunt og godt og i kælderetagen kan man få kreditkortene til at gløde, hvis ikke man kan modstå tilbuddene på diverse toldfrie varer. Nede fra Samnau-dalen tager vi liften op mod en saddel og følger så pisten ned til Alp Trida, hvorfra vi kan returnere til Idjoch og ned til Idalp.

Terrænet

Selv opfatter jeg området som bedst for absolut øvede skiløbere og ikke et sted for nybegyndere eller børn. Men har man styr på skiene, er her masser af udfordringer også selv om der på visse tider af året kan være trængsel på pisterne. Her er fortrinsvis røde pister - men også nogle blå og enkelte sorte. De røde er dog noget mere udfordrende - ja, næsten mørkerøde - end de røde pister, vi møder i Norden.
Når skiløbet skal afsluttes, kan man vælge at tage kabineliften tilbage - ned til Ischgl, eller man kan glide hele vejen ned ad pisterne, der ender flere steder helt nede i centrum af byen.

Det venlige Galtür / Wirl

Vi er kørt så langt ind i Paznaundalen, som det er muligt om vinteren – til den lille by Wirl, der ligger tæt på Galtür. Den videre vej ind i dalen er spærret, men om sommeren er det muligt at fortsætte længere ind mod Silvretta Passet og komme over i Montafon-dalen. Galtür/Wirl er et langt mindre sted end Ischgl, men samtidig et langt bedre familieområde med god plads mellem skiløberne. Her er pisterne mere børnevenlige - selv om de fleste pister også her er markeret røde. Hele området kaldes Silvapark og er tilrettelagt bl.a. for børn og legesyge voksne med flere forskellige "parker" som Adventure Land, Kids World, Action Park, Hunters Path etc., hvor man kan prøve kræfter med sig selv og hinanden. Her er det muligt at få foretaget tidsmåling på hvem, der løber hurtigst ned ad racerbanen. Man kan glide ned gennem en udfordrende slalombane i en lille skov, eller man kan glide ned gennem et spor og finde dyr undervejs. Her er naturligvis også en Funpark med hop og glidemuligheder på diverse forhindringer.

Udsigt til Ballunspitze

Den karakteristiske Ballunspitze, rejser sig over området til 2.671moh. og kaster sin skygge ned på pisterne, men store dele ligger alligevel badet i sol det meste af tiden - selv tidligt på året. Fra Ballunspitzbahn er der flere interessante røde pister ned bl.a. mod den opdæmmede sø Kopssee. Tager man korridoren til området bag Kopssee, kan man komme med Breitzspitzbahn op til en flot udsigt ind over de bagved liggende bjerge mod Montafon-dalen. Midt i pisteområdet ligger flere spisesteder bl.a. Restaurant Addis Abeba, hvor vi indtager frokosten.
Helt nede i byen finder vi det afspærrede børneområde, hvor de mindste kan træde deres første skridt med skiene på fødderne. Så her er det ikke nødvendigt at skulle op i terrænet med uerfarne børn, for at de kan komme på skiskole. En ideel beliggenhed.

Alpinarium Galtür

Under et forfærdeligt uvejr i 1999 rev en stor lavine sig løs og væltede ned over Galtür, hvor 11 huse blev knust og endnu flere beskadiget. Flere mennesker omkom og det var ikke muligt at komme til eller fra byen i flere dage pga. uvejret og snemasserne. Til minde om ulykken og for at fortælle omverdenen om hvordan det er at leve sit liv i Alperne, er museet Alpinarium Galtür bygget. Her vises forskellige skiftende udstillinger og her er konferencerum og man kan også få indblik i dyrs og planters levevis i de alpine områder.
På det sted hvor lavinen kom ned, er bygget en 345 meter lang og 19 meter høj mur.

Danskernes foretrukne - Kappl

Kappl er danskernes foretrukne skisted i Paznaundalen - og jeg forstår det. Denne formiddag kommer vi op i et skiområde, der ligger badet i sol fra morgen til aften - altså på den sydvendte bjergskråning. Selv om området ikke er stort - efter østrigske forhold - er her udfordringer nok for enhver. Bergbahnen Kappl løfter hele familien op i solen til et særdeles velegnet børneområde, hvor børn og voksne kan være i fred for mere farthungrende skiløbere. Børneområdet ligger meget betegnende lige omkring Restaurant Sunny Mountain. Det er et lukket område med rullende fortove, der bringer børnene op i bakken. Allerede her har vi en fantastisk udsigt ned over Paznaundalen og de bagved liggende bjergtoppe.

Imponerende udsigter

Vi tager den videre lift - Alblittbahn - op i 2.300 meters højde og glider forbi Fun-parken hen til Albittkopfbahn, der tager os til områdets højeste top - Albittköpfe, 2.730 moh. Udsigten til dalen bag denne top og mod bjergtoppene bagved ved Valluga er imponerende og tager pusten fra én. 
Vi hører om planerne for at etablere et sammenhængende lift og pistesystem, der skal forbinde Kappl med skisportsstedet St. Anton på den anden side af denne smukke dal.
Langt under os ser vi spor af en gruppe, der er gået randoné uden for pisterne. En helt speciel oplevelse i den uberørte natur.
Pisteområdet er særdeles fint med udfordringer på både røde og blå pister – og så er her plads nok til alle. Kappl har vundet bronze-prisen for bedste familie-skidestination i Alperne kåret af ADAC (Den tyske automobilsammenslutning).

Frokost i solen

Tilbage på Restaurant Sunny Mountain finder vi en plads på terrassen og får en let frokost bestående af en østrigsk specialitet - spækbræt med ost og brød - og kan lade os gennemvarme af solens stråler, inden skiløbet fortsætter. 
Man kan også her vælge at tage liften retur til byen, men hvorfor ikke benytte sig af piste nr. 4, der snor sig ned langs bjergsiden mod Paznaun-dalen og få et vidunderligt glid - næsten 700 højdemeter - ned til starten på Bergbahnen Kappl.

Fakta om Østrig

Hovedstaden i Østrig er Wien. 

Befolkningstal: Ca. 8,8 mio.

Areal: Ca. 83.879 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 1.011 km til Wien 

Mest besøgte attraktion: Wien samt landets fjerde største by Salzburg med deres flotte bygningsværker. Sommeren indbyder til vandreture i Alperne og om vinteren er skiløb populært. Men Østrig er også kendt for sin kunst - og ikke mindst sin musik.

Mere information:

Turistinformation: Østrig