Bruxelles mange bydele har alle noget at byde på
Log ind Log ind
Bruxelles mange bydele har alle noget at byde på

Bruxelles mange bydele har alle noget at byde på

Belgiens interessante hovedstad ligger tæt på Danmark. Det mest spændende ved Bruxelles er i virkeligheden, at der er så mange forskellige bydele. Her får du et overblik og vores bedste rejsetips til Bruxelles.

Anne-Vibeke Isaksen

Anne-Vibeke Isaksen

Vært og rejsejournalist

Tilføj favorit

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

Det er en by med mange mindre bydele, som ligger i et stort virvar med hver sin atmosfære og stilarter. Fælles for dem alle, er at der ingen afstande er og man kommer hurtigt fra det ene sted til det andet.                                                                                                                                         

Grand Place og den gamle bydel

Inde i centrum finder man den gamle bydel med den elegante Grand Place som det centrale punkt. Her kommer alle og med god grund. Rådhuset er fra 1400 tallet og den eneste bygning, der ikke blev synderbombet i 1695 af den franske solkonge Ludvig d. 14. De omkringliggende smukke lavhuse er overdådigt udsmykket. De mange håndværkerlaug i byen konkurrerede om at bygge de mest imponerende og dekorerede huse. Grand Place er på alle årstider stemningsfyldt og danner ofte kulisse til overdådige markeder og teaterspil.

Bruxelles spraglede image

Mange forbinder Bruxelles med EU og de store kontorkomplekser hele den bydel, der hedder EU kvarteret. 1/3 del af byens én mio. indbyggere kommer fra udlandet og mange af dem arbejder i internationale organisationer. De mange udlændinge er i den grad med til at sætte sit præg på det nuancerede og spraglede image byen har.
Det mærker man med det samme som besøgende og man bliver revet med af den pulserende stemning, der samtidigt er med til at det er muligt at finde små smalle gader, hvor der emmer af ro på de små gadecafeer.

Mannekin Pis og Janneken Pis

Fra byens centrale plads kan man vælge at gå i alle retninger. Enten et smut ned forbi den lille tissende Mannekin Pis, der egentlig hedder lille Julian, der har opnået sin status, fordi historien fortæller, at han slukkede en truende ildebrand i byen og dermed reddede den. Statuen er over 500 år gammel. Ikke langt derfra i en lukket gyde findes hans modstykke – en lille tissende pige med navnet Janneken Pis.
På en gåtur i den gamle bydel kan man med fordel også gå forbi den imponerende Skt. Michael og Skt. Gudule kirke, der ligger højt hævet over Grand Place. Domkirken er fra år 1000 og opkaldt efter Bruxelles skytsengel Skt. Gudule.

Bruxelles – en spændende shoppingby

Shopping foregår for de flestes vedkommende på gaderne omkring Rue Neuve, men det kan også anbefales at besøge de smukke gallerier som f.eks. Galeries Royal Saint Hubert, der er en 213 m elegant bygning med mondæne butikker og eksklusive cafeer. Den stammer fra 1847, hvor der virkelig blev sat skub i det luksuriøse handelsliv i byen. Flere byer i f.eks. Italien og Rusland har ladet sig inspirere af denne byggestil.

Slagtergaderne – turisternes restauranter

Slagergaderne er små smalle stræder med restauranter side om side få minutters gang fra Grand Place. Her er der utrolig stemningsfyldt, når dagen går på hæld. Priserne er yderst fornuftige, fordi konkurrencen er så hård. Man får god mad, men det gør man mange steder, så gå gerne på opdagelse. Du bliver skuffet. F.eks. kan jeg anbefale Jaloa, hvis du virkelig vil forkæles. Se link nedenfor.

Atomium – et af byens vartegn

Hvis man har et par timer til overs kan det anbefales at tage metroen til Atomium, der er et af byens vartegn.
Atomet er forstørret 165 mia. gange og er en kopi af et jernmolekyle. Den blev bygget i forbindelse med verdensudstillingen i 1958. For at komme til toppen i det 102 meter høje monument, skal man med elevatoren, der på sin tid var verdens hurtigste. Fra den øverste kuppel er der en fantastisk udsigt ud over hele området – selv på en gråvejrsdag.

Laeken området – et stort rekreations- og forlystelsesområde

Herfra kan man også se at man kan bruge utrolig lang tid i Laeken området, der i dag består af Belgiens største messeområde og en masse forlystelser så som BruPark med Europa i miniature og et vandland. I området finder man også den store sportsarena Stade Roi Baudouin og kendt som Heysel stadion. Det gamle station blev revet ned efter katastrofen i 1985, hvor 39 døde under en fodboldkamp mellem Juventus og Liverpool.
For at komme gennem de forskellige atomer fortsætter man enten af meget stejle og lange rulletrapper eller almindelige trapper.

Mød Tintin, Smølferne, Lucky Luke m.m. i Europas tegneseriecentrum

Bruxelles er Europas tegneseriecentrum og tegnemuseet er en herlig attraktion for store som små. Der er meget at se i Tegneseriemuseet og man får genopfriske mange af de herlige figurer som Tintin, Lucky Luke, Smølferne, Spirillen, Vaks og Viggo. Museet ligger i øvrigt i en af Bruxelles smukke Art Nouveau bygninger.

Tegneserier i gaderne

Tintin og mange af de andre herlige figurerer findes også i Bruxelles gadebillede. I starten af 1990´erne flyttede mange af de kendte personligheder ud på byen gavle og facader i form af store malerier. I dag kan man bruge dem som tema for en byrundtur – der er ca. 30 af slagsen. Turistkontoret udleverer oversigtskort, så man kan følge ruten.

Øl som tema for hele rejsen

Belgien er indbegrebet af god øl og man kan sagtens bruge en hel ferie alene på at udforske de gyldne dråber. Cantillon er Bruxelles ældste familiebryggeri og kan besøges hele året. Straks finder man ud af at belgierne er meget passionerede omkring øl og ølbrygning. Der dufter af humle i gangen, selvom brygningen på denne årstid står stille. Ved at besøge Cantillon får man også en god bid af historien, der går langt tilbage og personalet viser gerne rundt og svarer på spørgsmål.

Moeder Lambic med 42 tappehaner

Selvfølgelig kan man smage øl mange steder i byen – det giver sig selv i en by som Bruxelles, men der er et sted, hvor øl nærmest er religion – det er hos Moeder Lambic, der ligger få minutters gang fra Grand Place.Moeder Lambic drives af ølenthusiasten Jean Hummler og stedet har formentlig verdens mest imponerende fadølsanlæg, der består af 42 tappehaner og baren er bygget lige oven på et stort køleskab, hvor alle de forskellige øl står på køl. Som dansker lyder fadøl måske ikke specielt eksotisk, men de øl som stedet vælger at servere, er ikke helt almindelige øl. De er alle udvalgt ud fra deres specielle karakteristika og mange af dem kan man ikke smage ret mange steder i verden. Og selvfølgelig skal der smages.                                 

Delirium Cafe – verdensrekord i udvalg af øl

I Slagtergaderne lige over for Janneken Pis ligger Delirium Cafe. Stedet er optaget i Guiness Rekordbog for at have den største samling af øl. Der er åbent døgnet rundt. Der er ingen tvivl om man på Deliruim kan få sig en ordentlig en på opleveren og festerne fortsætter ofte til den lyse morgen. Men man kan også bare nyde en enkelt og få oplevelse af stedet, der er dekoreret fra gulv til loft med alverdens ølting.

- om meget mere ...

Bruxelles har utrolig meget mere at byde på og meget mere end man lige tror. Byen er fyldt med alt fra spændende historie, humoristisk kunst, interessante seværdigheder for både børn og voksne og ikke mindst en masse gode smagsoplevelser både i form af god mad, chokolade og øl.
Chokolade er en historie for sig. Vi anbefaler at besøge Laurant Gerbaud, der er en af de nye og innovative indenfor faget.

Gode råd til ferie i Bruxelles

Metro, sporvogne og busser fungerer utrolig godt. Man kan leje cykler men pas på. Bilisterne er ikke vant til cykler på vejene.
Man spiser godt og til rimelige priser, så vær frisk og prøv noget nyt.
Man kan sagtens bruge en uge i Bruxelles, selv om de fleste kun er der to-tre dage.
Bo f.eks. på Hotel Welcome, hvor alle værelser er indrettet som forskellige lande.

Fakta om Belgien

Hovedstaden i Belgien er Bruxelles. Den nordlige del af Belgien er Flandern, mens den sydlige del af landet er Vallonien.

Befolkningstal: Ca. 11,4 mio.

Areal: Ca. 30.528 km²

Afstand fra Danmark: Ca. 766 km til Bruxelles

Mest besøgte attraktion: Bruxelles med Grand Place, Manneken Pis og Atomium.

Mere information:

Turistinformation: Flandern

Turistinformation: Vallonien

Turistinformation: Belgien

Oplev Antwerpen på et flodkrydstogt med Riis Rejser