Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Tema Rejser
Thomas Sørensen
Rejseskribent
Efterhånden som vi nærmere os Bosnien-Hercegovina, der er det næste land på denne rundrejse på Balkan, bliver vejret mere og mere ustadigt, og da vi når byen Trebinje siler regnen ned. I Trebinje, der regnes blandt Bosnien-Hercegovinas smukkeste byer, har vi en times tid til selv at gå på opdagelse byen, der med sin bymidte fra middelalderen, gemt bag en omfangsrig bymur, aspirerer til at blive optaget på UNESCO's verdensarvsliste. Der er dog ikke tid til at bevæge sig langt omkring - og slet ikke i regnvejret, så vi nøjes med at se byen fra floden Trebisnjica, inden vi spadserer ind over markedspladsen, hvor der uanset vejret altid er liv. Der er også tid til et hurtigt kik i byparken, inden vi atter mødes for at fortsætte rejsen mod Mostar.
Trebinje ved floden Trebisnjica
Mostar blev i 1400-årene grundlagt af tyrkerne som en karavanestation, men området var naturligvis beboet lang tid før Det Osmanniske Riges indtog. I 1500-tallet byggede tyrkerne den verdensberømte marmorbro over floden Neretva og forbandt derved de muslimske og kristne bydele. Mostarbroen blev et symbol på sameksistensen for folk med forskellige religioner.
Allerede da vi spadserer fra P-pladsen ved den katolske kirke med den høje campanile (klokketårnet) og forbi franciskanerklostret på vej mod Mostarbroen, kan vi konstatere en orientalsk atmosfære med typisk osmannisk arkitektur med stenhuse omkring smalle, brostensbelagte gader.
Der er altid trængsel på Mostarbroen, der hæver sig i en bue over floden. Under borgerkrigen i det tidligere Jugoslavien, der varede fra 1991-1995, blev marmorbroen smadret af en bombe i 1993. I 2004 blev broen genopbygget i sin oprindelige skikkelse og i 2005 blev den optaget på UNESCO's verdensarvsliste. Mange håber, at den "gamle" bro i Mostar atter vil stå for en fredelig sameksistens. Fra Mostarbroen fortsætter vi gennem den historiske bebyggelse, der også er renoveret, selv om vi hist og her fortsat kan se ar efter borgerkrigen. Det hele er dog noget turistpræget med mange souvenirbutikker og små, tætliggende restauranter.
Over Mostarbroen til den gamle bydel
Vi besøger Koski Mehmed-pasha's moské fra 1617 - helt usædvanligt uden at skulle stille skoene udenfor.
I Koski Mehmed-pasha's Moske
Atter ude på den stenbelagte gade kommer vi gennem trængslen frem til Det Tyrkiske Hus. Biscevic's hus er fra 1635 og indrettet som et museum og viser en typisk herskabsbygning fra osmannertiden. I den lukkede gård stiller vi pænt skoene og ad en trappe kommer vi op på første sal og ser, hvorledes man havde indrettet sig på den tid. Her er flere rum, hvoraf det største med flotte vinduer ligger højt med en vidunderlig udsigt ud over Neretvafloden.
Biscevic's hus et levn fra osmannertiden
Der er ca. 110 km. mellem Mostar og Sarajevo og på en naturskøn vej kører vi langs Neretva-floden og kommer senere gennem et dramatisk bjerglandslab med dybe kløfter og mange tunneller. Undervejs spiser vi frokost i Jablanica på restaurant Zdrava Voda, som betyder "sundt vand". Restauranten er kendt for sit gode køkken og dejlige atmosfære - og så får vi her gode vejkort m.v. uden beregning.
Hen på eftermiddagen er vi fremme i Sarajevo og vores Hotel Bosnia, der ligger meget centralt blot 10 minutters gang fra byens historiske centrum. I Sarajevo har de byzantinske og osmanniske riger fra øst samt de romerske, venetianske- og habsburgske riger fra vest alle efterladt sig tydelige spor. Sarajevo er således en kulturel smeltedigel og et specifikt symbol på universel multikultur.
Denne aften spiser vi sammen på restaurant Inat Kuca, der ligger i den gamle bydel og får serveret en typisk bosnisk middag.
Langs Neretva-floden mod Sarajevo
Det er et par år siden vi sidst var i Sarajevo, så det er dejligt at se, at der fortsat sker udbedring af de krigsskader, der skete under belejringen fra 1992-1995. En spadseretur til Sarajevos historiske og mest interessante steder bringer os forbi bygninger fra forskellige perioder og religiøse steder fra forskellige religioner, der her så og sige lever dør om dør - som de har gjort i århundreder. Helt ejendommeligt er det at stå på et bestemt sted på hovedgaden og se den østrig-ungarnske arkitektoniske dominans i den ene retning og den osmanniske dominans i den anden retning! Vi genser naturligvis også Latinerbroen, hvor den østrigske ærkehertug Franz Ferdinand og hans frue blev myrdet i 1914. Hændelsen der går under betegnelsen "Skuddene i Sarajevo", blev startskuddet til første verdenskrig.
Sarajevo en spændende by med multietnisk befolkning
Også de osmanniske kvarterer, hvor håndværkerne stadig hamrer på kobber og andre ædle metaller, besøges, ligesom vi ser Sebiljfontænen og den gamle basar. Snyd heller ikke dig selv for at spadsere op til det gamle fort, hvorfra der er en flot udsigt ud over Sarajevo. Turen derop er udfordrende, men er alle anstrengelserne værd.
Det centrale torv med Sebiljfontænen
Denne dag spiser vi på egen hånd og efter den guidede tur rundt i byen finder vi ind på restaurant Nostra Cucina blot nogle få meter fra Hotel Bosnia for at spise frokost. Frokosten og betjeningen var så god, at vi også tilbringer aftenen på denne anbefalelsesværdige restaurant.
Ved den evige ild
Næste dag fortsætter rejsen tilbage mod Kroatien ad samme panoramiske rute, som vi tidligere har kørt langs Neretva-floden. Før vi når Mostar rammer vi den lille landsby Citluk, hvor der serveres frokost kombineret med vinsmagning. Vingården Citluk har overraskende gode vine bl.a. fremstillet på den kraftige vranac-drue.
Efter vinsmagningen er der mulighed for at handle vine til aldeles fornuftige priser - og så kan vi forberede os på endnu mere vinsmagning, når vi når frem til Kroatien og halvøen Peljesac med idylliske Orebic.
Mod Kroatien
Hovedstaden i Bosnien-Hercegovina er Sarajevo.
Befolkningstal: Ca. 3,5 mio.
Areal: Ca. 51.129 km²
Afstand fra Danmark: Ca. 1.378 til Sarajevo
Mest besøgte attraktion: Sarajevo og byen Mostar
Mere information: