Øferie på vidunderlige Anholt - Danmarks mest isolerede ø
Log ind Log ind
Øferie på vidunderlige Anholt - Danmarks mest isolerede ø

Øferie på vidunderlige Anholt - Danmarks mest isolerede ø

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Oase Outdoors

Tre timer fra Grenå ligger Anholt, midt i Kattegat og venter på sine gæster - ingen rejser derfra uden at Anholt har gjort indtryk. Det er Danmark, når Danmarks er dejligst.

Rasmus Schønning

Rasmus Schønning

Fotograf

Tilføj favorit

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

Ankomst til Anholt

Havneområdet på Anholt er de første de fleste ser, når de ankommer til øen. Nogle fordi de selv sejler hertil, men ellers er der også en lille lufthavn inden midt på øen. Havnen er næsten altid fuld af liv. Enten når kutterne kommer ind med fisk og friske hummerhaler eller når færgen kommer fra fastlandet, så fragtes der varer og folk glædes over gensyn eller krammer farvel. På havneområdet er der cafeer, restauranter og barer, så du kan sagtens sættes dig til rette og nyde det liv, der er.

Der holder også ofte en taxa - altså Anholts eneste taxa, men tro det eller ej, så er det en travl taxa, fordi mange med god grund kommer til Anholt uden bil, der er dyrt på færgen, fordi færgen er lille, og så har Anholt ikke mange veje, så lad den blive hjemme, hvis du kan. Tag i stedet cyklen med. Der er under en km til campingpladsen og ca. tre til Anholt by, hvor der er vandrehjem og hotel.

Havnen på Anholt er altid fuld af liv. Når færgen kommer ind, sker der endnu mere.

Havnen på Anholt er altid fuld af liv. Når færgen kommer ind, sker der endnu mere.

Byen Anholt har det hele

Anholt by ligger godt tre km inde på øen, og her finder du både supermarked, spisesteder, skole og mindesteder fra krigen. På havnen ligger der også en lille købmand, spisesteder og et turistkontor.

Tanternes Hus er bare et af flere overnatningssteder på Anholt.

Tanternes Hus er bare et af flere overnatningssteder på Anholt.

Naturen på Anholt er noget helt særligt

Anholt er på kortet blot en lille plet på 22 km2 ude midt i Kattegat – næsten midt i mellem næsespidsen på Djursland og den svenske vestkyst. Den er 11 km lang og 6 km bred og har ca. 150 faste øboer. Dens tørste attraktion på Anholt er naturen. Der er hav, klitter, klinter med lyng og enge med græssende køer, så selvom Anholt ikke er en stor ø, er naturen overraskende varieret.

Anholt er ikke bare Danmarks mest isolerede ø, men den har også Nordeuropas største lavhede den såkaldte Ørken med både sjældne planter og et rigt fugleliv. Fra både Nordbjerg og Sønderbjerg kan du næsten se hele øen.

Anholt har helt sikkert nogle af Danmarks bedste og mest øde strande – selv i højsæsonen kan du får store områder helt for dig selv. Nordstrand er populær hos børnefamilier, mens du i Pakhusbugten og ved Sønderstrand skal passe mere på, fordi der hurtigt bliver dybt. Ved Vesterstrand er der mange sandrevler, mens det østligste punkt ved Totten og Anholt Fyr er et reservat for sæler.

Udsigten fra det 39 meter høje Nordbjerg er enestående.

Udsigten fra det 39 meter høje Nordbjerg er enestående.

Danmarks flotteste fyr

En oplevelse ud over det sædvanlige er en vandretur ud til Anholts Fyr. Der er flere vandreruter til fyret – du kan gå langs stranden eller ind over Anholt ørken – hele turen er tager 2-3 timer hver vej, men til gengæld står der et flot fyr og venter på dig. Naturen omkring fyret er en naturoplevelse i sig selv, så husk også at afsætte tid til at være ude ved selve fyret, der rejser sig 42 meter over havet. Totten, som er Anholts nordøstligste punkt, er en sælkoloni, som du kan se med det blotte øje. Fra Fyret kan du også spotte sælerne i vandet. De er ofte ret nysgerrige.

Toppen af Anholts imponerende fyr, der stadig er i brug.

Toppen af Anholts imponerende fyr, der stadig er i brug.

Campingferie på Anholt

Vi har ikke allemandsret i Danmark, men det behøver vi heller ikke, når vi har campingpladsen som her på Anholt, for du bor ude i naturen og tæt på naturen. Faciliteterne dækker kun lige det mest basale. Naturen er alt på campingpladsen, hvorfor den også er helt perfekt til teltcamping.

Tips til campingferie på Anholt

Hvis du er til teltferie og har mulighed for at have det hele på cyklen, så er det absolut det bedste. Mange af de campingvogne, der står på pladsen er faste gæster, der bruger campingvognene som sommerhuse. Campingpladsen har også hytter. Jeg tog bilen med, fordi jeg havde så meget udstyr med, men jeg brugte stort set ikke bilen, men jeg var på øen.

Fakta om Danmark - Anholt

Anholt er blot en lille plet på kortet ude midt i Kattegat – næsten midt i mellem næsespidsen på Djursland og den svenske vestkyst. Anholt er 11 km lang og 6 km bred.

Befolkningstal: Ca. 150

Areal: Ca. 22 km²    

Mest besøgte attraktion: Anholt havn, Anholt by, naturområdet Ørken, Totten og Anholt Fyr, Sønderbjerg og Nordbjerg og et væld af skønne strande.

Mere information:

Turistinformation: Anholt

Færge til Anholt

Turistinformation: Danmark