Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Landal Green Parks
Anne-Vibeke Isaksen
Vært og rejsejournalist
Mange ser dét at tage til udlandet som den eneste rigtige måde at holde ferie, men du behøver slet ikke tage så langt væk, for at få de gode ferieoplevelser. Danmark byder nemlig på et utal af muligheder for skønne ferier, hvad enten du er til natur, kultur, historie eller bare afslapning. Vesthimmerland har med sine lange strande ud til Limfjorden et spændende istidslandskab, vigtige historiske områder og ikke mindst en lang række entusiastiske ildsjæle. Et helt oplagt valg til Danmarksferien.
Limfjorden er aldrig langt væk, når du er i Vesthimmerland - og smuk er den.
Løgstør blev første gang nævnt som fiskerleje i 1514 og i løbet af 1500-tallet udviklede byen sig hurtigt til en vigtig told- og handelsby med god adgang til Limfjorden. De gamle brostensbelagte gader med de gamle fiskerhuse er utroligt charmerende og stemningen i byen er meget afslappet. Den gode adgang til Limfjorden giver dig masser af muligheder for både strandture, vandsport, fisketure og ikke mindst bade- og vandreture langs de lange strande, der er dækket af et tykt lag muslinge- og østersskaller. Limfjorden er fuld af liv og noget af det byen er mest kendt for, er de mange muslinger der kan smages på praktisk talt alle restauranter i byen. Muslingenes betydning ses også rundt omkring i Løgstørs gader, hvor store muslingeskulpturer er en vigtig del af gadebilledet.
Muslinge har betydet utrolig meget for byen Løgstørs udvikling.
Rønbjerg havn er blot et af de mange hyggelige steder i byen.
En af de største attraktioner i Løgstør er Limfjordsmuseet, der formidler ikke bare byens og skibsfartens historie, men samtidig er med til at give et godt indblik i dyrelivet i og omkring Limfjorden. På det Maritime Oplevelsescenter kan du dykke ned i historien om skibsfarten på Limfjorden ligesom du kan se et stort udvalg af fjordens dyreliv i de mange akvarier. For de mindste er det også stort at opleve klappe-bassinerne, hvor det f.eks. er muligt at gi' pote til en krabbe. Du kan også komme med en af museets naturvejledere ud på en af de mange udendørs aktiviteter, som de meget populære waders-ture. Her går turen ud i Limfjorden iført waders og med et net i hånden. Der fanges bl.a. rejer og krabber - og det meste af det du fanger bliver tilberedt over åben ild. Et herligt og lækkert måltid. Sidst men ikke mindst arrangerer museet også sejlads op langs den 4,4 km. lange og op til 25 meter brede Frederik d. VII's kanal, der gennem 1800-tallet fungerede som sejlrende mellem Limfjorden og Løgstør havn.
Hele familien kan være med til waders-tur på Limfjordsmuseet.
Limfjordsmuseet arrangerer sejlture på Frederik VII's kanal.
I sommermånederne kan du hver onsdag aften opleve Løgstør Købstads Vægterkorps, der patruljerer Løgstør gader, med morgenstjerne og vægteruniform. Turen går gennem byens gamle gader, hvor vægterne fortæller historier om de forskellige steder der passeres, samt afsynger de gamle vægtersange. Mødestedet, hvor vægternes tur begynder, er selvfølgelig intet mindre end Vægtergade 25.
Vægterne vandrer hver onsdag gennem byen og fortæller historier og synger lystigt de gamle vægtersange.
Ca. seks km. fra Løgstør finder du den 450 hektar store sø Vilsted Sø, der er Nordjyllands næststørste sø. Rundt om søen er der anlagt en 22 km. lang sti der er beregnet for både gående, cyklister og ridende. Områderne omkring Vilsted Sø har et rigt fugle- og dyreliv, så det er oplagt, at du tager fiskestangen eller kikkerten med til søen. Her er også anlagt et større fugletårn, hvilket giver gode muligheder for at du kan opleve de mange fugle, der holder til i området.
Områderne omkring Vilsted Sø byder på gode muligheder for både vandreture, rideture, cykelture, fiskeri og fuglekiggeri.
På den nordlige side af Limfjorden - lige overfor Løgstør - finder du udgravningen af Danmarks største vikingeborg, ringborgen Aggersborg. Borgen menes at være anlagt omkring år 980 under Harald Blåtand eller Svend Tveskæg. Borganlægget har en indre diameter på 240 meter og langs voldgravens yderkant er diameteren 288 meter, hvilket gør borgen næsten dobbelt så stor som nogen af de andre samtidige ringborge. Arkæologerne mener at de 48 langhuse, hvoraf kun stolpehullerne er tilbage i dag, har kunne huse en hær på omkring 5.000 mand. Når du kommer til Aggersborg kan det måske være lidt svært at forestille dig hvordan borgen har set ud i sin storhedstid og det kan måske endda være svært at se, at stedet er en af de vigtigste arkæologiske udgravninger fra vikingetiden. Derfor har Vesthimmerlands Museum lavet en app til mobiltelefon og tablets, der er med til at bringe hele stedet til live igen. Læs mere om ringborgen Aggersborg her.
Umiddelbart er der ikke meget tilbage at se af Aggersborg – voldene er en rekonstruktion.
Normalt er vinproduktion noget de fleste forbinder med varmere lande, men ca. tre km. fra Rønbjerg Havn finder du vingården Glenholm, der siden 1993 har dyrket vinstokke og produceret sin egen vin. Vinproduktionen kan lade sig gøre pga. det meget sollys, der reflekteres fra Limfjorden, samtidig med at vinstokkene er tilpasset et klima der er noget koldere end det de fleste forbinder med vin. Du kan få en rundvisning på hele vingården og se hvordan produktionen fungerer. Du kan købe eller smage de mange forskellige vine eller du kan spise en lækker frokost i vingårdens store have. Er temperaturen i den lave ende, kan du også nyde frokosten i det store drivhus, hvor vinstokkene dækker både vægge og loft.
Glenholm byder både på vin, mad og afslappende hænder.
Lige udenfor den lille by Ertebølle finder du vel nok Danmarks ældste køkkenmødding, som hovedsageligt består af muslinge- og østersskaller. Køkkenmøddingen er ophobet af jæger og samlerne - Ertebøllefolket - over en 1.000 år lang periode i slutningen af jægerstenalderen. Stenaldercenter Ertebølle har både en indendørs udstilling samt et levende museum der skildrer både livet og naturen i Ertebølle, som det så ud for mellem 6.000 og 7.000 år siden. Stenaldercentret ligger smukt i de gamle istidslandskaber og det er selvfølgelig helt gratis at udforske strandene og naturområderne omkring museet. Du har gode muligheder for at finde fossiler og efterladenskaber som f.eks. pilespidser og flintøkser i området. Hvis du finder noget interessant vil museet meget gerne se det, så de kan vurdere om det er noget, der kan kaste nyt lys over historien. Derudover er personalet på museet også flinke til at hjælpe dig med at finde ud af lige præcis hvad det er, du har fundet.
Fra Rønbjerg havn kan du mellem april og oktober flere gange daglig tage færgen til den 320 hektar store ø Livø. Livø har haft en blandet historie og er vel mest af alt kendt for De Kellerske Anstalter der i 1911 og 50 år frem, drev øen som fangeø for såkaldt ”moralsk åndssvage” og småkriminelle mænd. I dag bliver øen, der hører under Miljøministeriet, anvendt til undervisning og fritidsformål som lejrskoleophold og ferieophold, ligesom der drives økologisk forsøgslandbrug. Den lille by på Livø består af en gade med spredte huse fra De Kellerske Anstalters tid, samt købmandsbutikken og øens lille kro. Det meste af øen består af mere eller mindre vild natur, med hedelandskaber, troldeskove, mose og strand. Af hensyn til naturen og dyrelivet er det ikke tilladt at medbringe hverken bil eller hunde til Livø, men du kan sagtens komme rundt på hele øen til fods. Det tager ca. to-tre timer at gå øen rundt. Færgeturen til Livø tager ca. 20 minutter, men husk at holde styr på tiden, så du ikke misser den sidste færge til fastlandet.
Livøfærgen arrangerer sælsafari til sandrevlen Blindrøn hver onsdag aften.
Når dagens sidste færge fra Livø er ankommet til Rønbjerg Havn, arrangeres der hver onsdag i højsæsonen, en to timers sælsafari ud til sandrevlen Blinderøn. Blinderøn er sælreservat og det er den største sælkoloni i Limfjorden, så her er nærmest altid garanti for, at du kan opleve sælerne der hygger sig på sandrevlen. Sælsafarien er f.eks. en helt perfekt måde at afslutte et dagsbesøg på Livø.
I den sydvestlige del af Vesthimmerland kommune finder du Lovns halvø der mod vest grænser op til Hvalpsund og mod syd og øst er omgivet af Louns Bredning. Halvøen har et smukt gammelt morænelandskab der blev dannet under istiden med store jævne bakker og dybe dale, men også store flade arealer samt den store Louns Sø. Ved Melbjerg Hoved bliver den store klint holdt åben af havets erosion og her er det muligt at se alle de mange geologiske lag, der fortæller om halvøens opbygning. Store dele af Lovns Halvøen er fredet, men her er anlagt omkring 20 km. velafmærkede offentlige stier og vandreruter gennem det smukke og uspoleret landskab. Det er også på Lovns Halvøen at du finder den gamle hovedgård Hessel fra 1600- og 1700-tallet. Det menes at Hessel oprindeligt har været tilholdssted for sørøvere som hærgede på Limfjorden. I dag er Hessel indrettet som landbrugsmuseum.
Lovns halvøen byder på skønne landskaber til vandreture i morænelandskabet.
Destination Limfjorden dækker de tre kommuner Skive, Struer og Morsø og dermed også mange af de skønne øer i denne del af Limfjorden - nemlig Morsø, Fur, Venø, Jegindø m.fl.
Attraktioner: Spøttrup Borg, Jesperhus Blomsterpark, Fossil- og Molermuseet, Limfjordens Østersbar - Danish Oyster bar, Jeppe Aakjærs Kunstnerhjem Jenle, Thise Mejeri, Fur Bryghus, Stuer Museum - B&O Museum og meget mere.
Naturoplevelser: Limfjorden, Stendalgraven, den ikoniske klippe Bispehatten og Hanklit.
Mere information:
Vores nyhedsbrev er fyldt med gratis inspiration til din næste rejse, Anne-Vibekes bedste rejsetips, gode tilbud, men også nyt fra KLUB Anne Vibeke Rejser, hvor du kan se tv-programmer i fuld længde, deltage i foredrag mm.