Anne-Vibeke Isaksen
Vært og rejsejournalist
Samsøs mest charmerende by er Nordby, der ligger lige før Nordby Bakker. Gadekæret, bindingsværkshusene med stokroser og det lille miniature fyrtårn er spækket med charme og romantik. Især på en varm sommerdage, hvor alle sidder ude og spiser store is eller lækre fiskeretter. Om efteråret kan en stop kop varm kakao anbefales efter en gåtur i Nordby Bakker.
Verdens største labyrint ligger på Samsø og selv om det kan lyde som en aktivitet for børn, så er det en oplevelse for alle aldre. Måden du kommer igennem labyrinten på, er ved at svare på en række spørgsmål, ud fra forskellige temaer, som varierer fra Disney til OL og danske film. Svarer du forkert, går du forkert og kommer dermed ikke i mål. Med andre ord farer du vild, så lidt som i den virkelig verden, har dine valg en konsekvens.
Du kan få lang tid at gå i den store skov, der måler 66.000 m2 og 5,3 kilometer stier. Labyrinten er på alle måder co2 neutral - noget samsingerne sætter pris på.
Så vidt vides er alle gæster kommet ud igen!
Kan bær være en attraktion? Ja Samsø Bær kan! Du bliver med garanti overrasket over at komme med ud i markerne, se produktionen og smage på de gode varer, når guiderne fortæller om deres passion for bær – alle slags bær. Denne oplevelse afhænger meget af årstiden du kommer på, men hvis du kan være der, når det er jordbærsæson, vil du helt sikkert mindes de bedste jordbær fra din barndom. De findes stadig, hvis du kommer de rigtige steder, som her. Højdepunktet på turen er på det tidspunkt, hvor vi slippes løs i markerne og der må guffes løs.
Samsø Naturskole ligger lige ned til den smukke Stavns Fjord, der gemmer på et væld af naturoplevelser. Naturoplevelser der bliver kun endnu bedre af de gode naturvejledere, der er med på turen. Du kan sagtens udforske fjorden på egen hånd og der er masse af gode lette vandrestier, men med naturvejlederne får du bare lige lidt mere at vide. Det er lærerrigt for både børn og voksne. Du skal kun medbringe dit gode humør og måske en lun trøje eller solcreme.
Hvis du gerne vil have endnu mere natur, så er vandretur ud i Nordby Bakker eller Ballebjerg en klar anbefaling. Du bestemmer selv, hvor langt du vil gå og det går mest ned ad i begyndelsen. Når du skal retur til parkeringspladen, går det i den grad op ad igen. På alle årstider og i al slags værd er det her en naturoplevelse, der gør indtryk. Solnedgang ved Ballebjerg er et godt sted at holde hånd.
Vesborg Fyr, på sydspidsen af Samsø, er både omgivet af et stykke smukt natur, men også hel igennem anderledes feriebolig. Du kan leje den tidligere fyrbøderbolig som feriebolig og den er særdeles smagfuldt indrettet.
Dykker du ned i historien emmer dette sted af både middelalder og nutid. Fra toppen af det 19 meter høje fyrtårn, kan du se til både Jylland, Fyn og Sjælland.
Det er ikke uden grund at store musiknavne kommer til Samsø for at give koncerter, for Samsø festival er noget helt særligt. Det er er god blanding af hygge og fest og hele familien kan være med. Ihærdige festivalgæster bor på festivalpladsen eller Ballen Camping, men du kan også sagtens indlogerer dig på en af øens andre campingpladser, hoteller eller B&B. Området omkring Ballen er fyldt med folk i uge 29, når festivallen afvikles. På resten af øen mærker du det ikke.
En af de mest specielle måder at opleve Samsø på, er med din egen hestevogn. Ja, du læste rigtigt. Tempoet er roligt og de godmodige Nordbakker kender næsten vejen selv. Du har alt med i hestevognen og sover også i den på forudbestemte pladser. Der er grundig instruktion før afgang, så du behøver ikke have erfaringer med heste.
Økomuseum Samsø består af hele 10 forskellige besøgssteder, men Frydensdal er en rejse tilbage i tiden. Husmandsstedet viser en hel særlig epoke i dansk historie. Børnene vil elske dette sted, fordi der både er heste, grise, køer og får og masser af unger. Forældre vil tænke tilbage på bedsteforældrene og bedsteforældre vil tænke tilbage til barndommen. Her er noget for hele familien. Uden for pløjes der med hest foran ploven, mens der inden for brygges kaffe på gammeldags maner.
Feriecenter Samsø er både en campingplads, et feriecenter og et aktivitetscenter. Campingpladsen har meget simple faciliteter, mens ferieboligerne er bedre. Det bedste på det her sted er uden tvivl alle aktiviteter, der for børn og voksne. Der er alt fra pool, til hoppepuder og fodboldgolf. Restauranten serverer rigtig fin morgenmad, frokost og aftensmad. Flere gange om ugen er der lækker buffet, hvor man kan sidde ude, mens børnene boltrer sig i haven.
Lad det bare være sagt. Du spiser eminent på Samsø, og det er uanset, om du vælger en lille cafe eller køber sæsonråvarer ved de små boder langs vejen.
Søren Ørum, som er på billedet herunder, er kok på Samsø - måske kender du ham allerede fra Restauranten ved Kæret i Nordby, der desværre er lukket. Nu kan du smage Sørens vidunderlige mad på Strandlyst Hotel i Ballen i højsæsonen.
Samsø ligger lunt midt mellem Jylland og Sjælland i Kattegat og har i de senere år haft landets fleste solskinstimer, hvilket gør den lokale frugt og grøntsagerne til noget helt specielt.
Befolkningstal: Ca. 3.700
Areal: Ca. 114 km²
Mest besøgte attraktion: Naturen med bl.a. Nordby Bakker og skønne strande samt øens museer.
Færgeoverfart:
Du kan sejle fra Kalundborg til Ballen med Samsølinjen
Du kan sejle fra Hou til Sælvig med Samsø Rederi
Campingpladser: 4 stk.
Hvis du er medlem af DCU kan du opnå rabat.
Mere information: