Alt dette skal du opleve på din ferie til skønne Fanø
Log ind Log ind
Alt dette skal du opleve på din ferie til skønne Fanø

Alt dette skal du opleve på din ferie til skønne Fanø

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Camp-let og Subaru

Kun 12 min. fra Esbjerg ligger skønne Fanø midt i Nationalpark Vadehavet med natur, uendelige strande, solnedgange, øster og øl og masser af attraktioner mm. Her har vi samlet rejsetips til din næste ferie på Fanø.

Anne-Vibeke Isaksen

Anne-Vibeke Isaksen

Vært og rejsejournalist

Tilføj favorit

Begynd i maritime Nordby

Når du ankommer fra Esbjerg med færgen til Nordby, så kan du snildt begynde med at boltre dig med masser af skønne oplevelser. Det maritime ses overalt i Nordby, der i dag har knap 3.000 indbyggere. De gamle charmerende skipperhuse, de maritime vejnavnene og museerne Fanø Skibsfart- & Dragtsamling samt Fanø Museum er ikke mindre end geniale, hvis du vil have historien helt ind under huden. Ellers er Nordby og en lille moderne by med shopping og kulturelle aktiviteter på Fanø. Vandrehjemmet ligger også her, men Fanøs otte campingpladser ligger fordelt på øen.

De gamle smukke stråtækte huse er med til at skabe den hyggelige stemning i hovedbyen Nordby.

De gamle smukke stråtækte huse er med til at skabe den hyggelige stemning i hovedbyen Nordby.

Suveræn spisested med lokale råvarer i Nordby

Fanø er kendt viden om for sine lokale delikatesser og hos Rudbecks Ost og Deli kan du købe et stort udvalg af Vadehavets færdige produkter, herunder oste, pålæg og honning - for blot at nævne lidt. Her findes naturligvis også andre kvalitetsprodukter fra nær og fjern.
Ud over delikatesserne har Rudbecks succes med sin lille frokostcafé, hvor du kan få serveret et landgangsbrød med en symfoni af farvestrålende fanøspecialiteter - en fryd for øjet og ganen.

Lækkerier hos Rudbecks Ost og Deli. Her det Danmarkskendte landgangsbrød.

Lækkerier hos Rudbecks Ost og Deli. Her det Danmarkskendte landgangsbrød.

Tag på bunker-tur på Fanø

Fanø var under 2. verdenskrig en del af Atlantvolden, der skulle forsvare tyskerne mod de allieredes invasion. Som en del af forsvaret blev der anlagt over 350 bunkers og adskillige minefelter på den lille ø. De mange bunkers står endnu og det er virkelig spændende at udforske de gamle militærinstallationer, enten på egen hånd eller på en guidet tur.

Der blev anlagt over 350 bunkers alene på Fanø.

Der blev anlagt over 350 bunkers alene på Fanø.

Fanø Bryghus med kunst på flaske

Driftige folk på Fanø mente, at også denne ø i Vadehavet skulle have et bryghus og efter en vanskelig start med lukning og senere kapitaltilførsel kunne man i 2009 fastslå, at Fanø Bryghus ville være en varig succes. I dag produceres seks forskellige øl i det faste sortiment og en hel række sæsonprægede øller. Endevæggen i Fanø Bryghus' ølbar fortæller lidt om variationen i bryggerikunsten. Øllene rækker fra de milde pilsner og hvedeøl over de helt bitre med megen humlesmag til de fyldige og sødmefyldte stouter bl.a. med mælk og chokolade. Og så kan man i øvrigt få Fanø Julebryg hele året! I bryghusets åbningstid kan vi smage på de forskellige øl, ligesom vi kan købe denne fanøkunst på flaske.

Øllene på Fanøs Bryghus har ofte sjove titler.

Øllene på Fanøs Bryghus har ofte sjove titler.

De bedste strande i Vadehavet

Fanø har nogle af de bedste strande i Vadehavet. De ligger på vestsiden af øen og der er sand og fladt lige så langt øjet rækker. Men husk at holde godt øje med tidevandet. Du kan ved Rindby Strand også køre på stranden, men igen hold øje med vandet. Hvert år er der gæster, der fanges af havvand eller kører fast. Det er også på stranden, der er Dragefestival, som i juni måned siden 2009 har tiltrukket imponerende drager fra hele Europa. Drageflyvning er en unik hobby, der foregår i harmoni med naturen og udnytter den energi, der kommer fra havet og himlen.

Solnedgangene er magiske og er noget af det, som du skal opleve på din ferie på Fanø.

Er du på camping på Fanø kan du tage det hele med på strand - dog ikke for natten.

Er du på camping på Fanø kan du tage det hele med på strand - dog ikke for natten.

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

Sønderho med idylliske skipperhuse

At tiden på mange måder er gået i stå på Fanø er positivt. Tempoet er roligere og noget af det oprindelige skippermiljø er bevaret - specielt i Fanøs sydligste by Sønderho, der fra midten af 1700-tallet og hundrede år frem var en driftig søfartsby. Gå en tur op til signalmasten på Kåverbjerget 18 meter over havet og videre til byens smukke stråtækte skipperhuse, der er bygget, så gavlene står øst/vest, så kun en så lille flade rammes af den dominerende vestenvind. I gammel tid havde man også sine dyr opstaldet i den vestvendte ende af huset for at få varme. Bemærk også de små porcelænshunde fra England i vinduerne. De placeres med ansigtet udad mod gaden, når sømanden var ude at sejle. Når hundenes ansigter vendte ind mod stuen var sømanden hjemme. Det hændte ikke sjældent, at en sømand kom hjem efter et par år på søen og i mellemtiden var blevet far til et halvt år gammelt barn.

Det typiske skipperhus blev opført i mursten og fine malede kakler fra Holland, som i dag pryder stuer rundt omkring. Fine dekorationer over døre og vinduer skulle signalere, at man var velhavende. Et af de karakteristiske træk er den bue som er i stråtaget over indgangsdøren. Hvor er det dejligt at se, at selv nybyggede helårshuse opføres i den gamle byggestil i respekt for traditionerne i Sønderho.

Husk også at lægge vejen forbi Hannes Hus, der fortæller historien om en rigtig sømandsfamilie og Fanø Kunstmuseum, der holder til i en tidligere købmandshandel og skibsproviantering opført i 1868. Her får du fortællingen om Fanøs maritime fortid.

Smukke klassiske redningshuse.

Smukke klassiske redningshuse.

Sønderho Havn

Ved Sønderho Havn, der nu næsten er sandet til og i dag kun har en lille landgangsbro, lå i 1800-årene et større skibsværft og det var her fra havnen at f.eks. stude og fisk samt andre handelsvarer blev lastet i de fladbundede skibe og eksporteret til fjerne egne. Tidevandet betød, at skibene stod på grund ved ebbe og kunne lastes - og ved højvande sætte sejl.
Handlen gjorde fannikerne ekstremt rige - langt rigere end hvalfangerne og kommandørerne på Rømø blot få kilometer længere mod syd i Vadehavet. Området er perfekt til en gå- eller cykeltur.

Resterne af Sønderho Havn, der nu er tilsandet.

Resterne af Sønderho Havn, der nu er tilsandet.

Gastronomiske oplevelser på Sønderho Kro

Du spiser godt mange steder på Fanø, som på flere områder er selvforsynende med råvarerne. På Sønderho Kro, der er en af Danmarks ældste og bedst bevarede kroer, får du kunst på tallerkenen.
Den gamle bygning fra 1722 med krostuen og et historisk interiør, hvor væggen bl.a. er dekoreret med malede kakler. Smagen af Fanø skal opleves.

Madoplevelser i topklasse på Fanø.

Madoplevelser i topklasse på Fanø.

Østers- og sælsafari på Fanø

Som bekendt skifter vandet i Vadehavet fra højvande til lavvande med godt seks timer mellemrum. Det betyder, at Fanø i dag har nogle af landet bedste østers. Med guiden Jesper Voss alias "Fanø Oyster King" får du en på opleveren. Iført de udleverede gummistøvler (eller bare tæer, når det er varmt) vandrer vi godt en kilometer ud over den næsten tørlagte havbund til østersbankerne. Her ligger østers i tusindvis og dem kan vi tage lige så mange af, som vi lyster - men kun til egen brug. Det er den invasive art stillehavsøsters, der menes at være kommet hertil som små larver i skibenes ballasttanke. Det anbefales ikke at spise østers rå, da de kan indeholde en giftig alge, som vil kunne give maveproblemer, derfor tager vi dem med tilbage og vil senere tilberede høsten på grillen. Hertil kan drikkes vin eller øl - og det bringer os til Fanø Bryghus. Undervejs ser vi masser af nysgerrige sæler, der daser på de enorme sandbanker. Husk også at kigge ned for du kan også finde rav. Alt i alt en herlig naturoplevelse.

Det er ud over en kæmpe naturoplevelse også en fantastisk dag sammen med Jesper.

Det er ud over en kæmpe naturoplevelse også en fantastisk dag sammen med Jesper.

Mere natur - husk cyklerne

Eller lej dem, når du er der. Hvis du elsker gåture i naturen eller tage på cykeltur, så er der masser af muligheder for at lade bilen stå og komme rundt på øen på cykel. Der er masser af cykelstier og naturen er aldrig langt væk.

Besøg de 15 km strande, klitheder, blomstrende lyngheder og ikke mindst Sønderho Gamle Fuglekøje, der blev anlagt i 1866 og er beliggende ud til kysten ved Albue Bugten. Fanø højeste punkt er Pælebjerg med 21 højdemeter. 

Der er cykelstier mellem alle byerne på Fanø, så det er trygt selv for børnefamilier at cykle øen rundt. Fanø er kun 15 km lang fra nord til syd ca. 5 km på det bredeste sted, så afstandene er små.
Når lyngen blomstrer er Fanø om muligt smukkere end normalt.

Når lyngen blomstrer er Fanø om muligt smukkere end normalt.

Sådan bor du på Fanø

Fanø har både sommerhuse, vandrehjem, campingpladser, badehotel og kroer, så du kan holde ferie på mange forskellige måder. Kellers Badehotel er oplevelsen af badehotel med en fornem blanding af nyt og gammelt. Vandrehjemmet ligger i Nordby og Fanøs otte campingpladser ligger godt fordelt. På Feldborg Familie Camping er der pirattema og på nabopladsen Rødgård Familie Camping bydes du velkommen af den samme familie, som har været der i over 60 år. Denne plads har et fantastisk pizzeria og ligger blot 900 meter fra havet.

Med Camp-let på krogen har vi hele tiden huset med på ryggen. Suveræn måde at rejse på, når du også kan køre ned på stranden.

Med Camp-let på krogen har vi hele tiden huset med på ryggen. Suveræn måde at rejse på, når du også kan køre ned på stranden.

Så let er det at komme til Fanø med FanøLinjen eller FanøFærgen

I dag hedder færgen til Fanø FanøLinjen, men alle kalder den stadig bare FanøFærgen. Du skal ikke reservere tid til overfarten. Det er slet ikke nødvendigt, for der er afgang hvert 20. minut det meste af døgnet - og har du købt overfartsbilletten i Esbjerg, gælder den også for hjemturen. Vær opmærksom på at nogle færgeafgange ikke medtager biler - men kun passagerer.
Vi når dårligt at komme op på soldækket før FanøFærgen efter blot 12 minutter atter er i havn i skønne Nordby, der ligger på nordsiden modsat Sønderho, der ligger i syd. Smart!

FanøFærgen - det tager godt 10 minutter, så er du fremme.

FanøFærgen - det tager godt 10 minutter, så er du fremme.

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

Fakta om Danmark - Fanø

Fanø ligger i Nationalpark Vadehavet i det sydvestlige Danmark. På godt 10 min. kan du komme over med færgen fra Esbjergs pulserende storbyliv. Det er en kæmpe kontrast, der gør Fanø til noget helt særligt.

Befolkningstal: Ca. 3.500

Areal: Ca. 56 km²

Længde / bredde: 28 x 7 km (500 m på det smalleste sted)

Færgeforbindelse:
Du kan sejle med Fanølinjen fra Esbjerg – Nordby: ca. 12 min

Campingpladser: 8 stk.
Hvis du er medlem af DCU får du rabat på flere af dem.

Mest besøgte attraktion: Naturen med Nationalpark Vadehavet - østers- og sælsafari, Sønderho er kåret som årets hyggeligste landsby, Fanø Bryggeri, kunstmuseer.

Vidste du: Der finder over 300 bunkers på Fanø.

Mere information:

Turistinformation: Fanø

Turistinformation: Danmark

Få meget mere Anne-Vibeke Rejser

Adgang til ALT indhold på AnneVibekeRejser.dk
Streaming af Tv-programmer i fuld længde - altid over 100 stk.
Næste online Tv-program: Anne-Vibeke Rejser - Wien
De bedste rejsetips i et nyhedsbrev ca. to gange hver måned
Næste online foredrag: Guide til Azorerne
Se og gense over 50 foredrag fra hele verden
Ja tak, lad mig se noget mere!
Få de sidste nye rejsetips fra Anne-Vibeke

Få de sidste nye rejsetips fra Anne-Vibeke

Vores nyhedsbrev er fyldt med gratis inspiration til din næste rejse, Anne-Vibekes bedste rejsetips, gode tilbud, men også nyt fra KLUB Anne Vibeke Rejser, hvor du kan se tv-programmer i fuld længde, deltage i foredrag mm.

klub

Bliv abonnent af Klub Anne-Vibeke Rejser

Tilmeld dig Klubben