Døndalefaldet - Danmarks højeste vandfald ligger på Bornholm
Log ind Log ind
Døndalefaldet - Danmarks højeste vandfald ligger på Bornholm

Døndalefaldet - Danmarks højeste vandfald ligger på Bornholm

En af de populæreste sprækkedale på Bornholm hedder Døndalen der ligger mellem Gudhjem og Allinge, og her følge Døndale Å frem til Danmarks højeste vandfald.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

På god sti i skoven

På denne årstid er her visse steder en umiskendelig hørm af rådne ramsløg, som tidligt om foråret bare dufter så dejligt frisk af løg - og som er lige til at plukke til en gang hjemmelavet pesto. Men i dag er her ingen ramsløg, men alligevel en ret frodig vækst i den fugtige skovbund bl.a. mange bregnearter. Der findes mere end 320 forskellige plantearter i Døndalen.
Fra P-pladsen ved landevejen Sdr. Strandvej følger vi den brede gode sti ind langs Dønedale Å, der klukker sagte, da her næsten ingen vand er. På begge sider af åen rejser sprækkedalens sider sig tæt bevokset med forskellige træer, hvor kronerne på denne årstid lukker sig over vores hoveder. På en varm sommerdag som denne, er her behageligt køligt at vandre.

God sti i Døndalen - en af Bornholms sprækkedale

God sti i Døndalen - en af Bornholms sprækkedale

Amtmandsstenen

Omkring 400 meter inde i sprækkedalen kommer vi på højre hånd til en enorm klippeside, der rejser sig lodret op over dalen. Klippevæggen kaldes Amtmandsstenen, og er på denne årstid delvist skjult af den frodige vegetation. Et utal af trappetrin leder os 25 meter op til udsigtspunktet på Amtmandsstenen. Vi tager det roligt, for her er virkelig mange trin! Oppe skal vi gå lidt ud på klippen til et simpelt rækværk, hvor udsigtspunktet er. Her skal man respektere afspærringen, for her er kun et trin ned!
Om sommeren, når trækronerne bugner af grønt løv, kan man ikke se sprækkedalen, men sagtens fornemme Døndalens skrå sider. Den bedste udsigt får man nok en forårsdag før løvspring.
Sagnet fortæller, at man i oldtiden ofrede til guderne ved at kaste mennesker og dyr ud over klippesiden.

Amtmandsstenen - en stor klippeside i Døndalen

Amtmandsstenen - en stor klippeside i Døndalen

Døndalefaldet - Danmarks højeste vandfald

Atter i sikkerhed nede ved åen følger vi denne endnu nogle hundrede meter og er fremme ved Danmarks højeste vandfald Døndalefaldet. Vandet kommer fra Spellinge Mose ved Rø. Om foråret når vandet buldrer ned på stenene, siger bornholmerne at det "dønner" - deraf navnet på åen og sprækkedalen. I dag er det nærmest er par spinkle stråler, som falder i etager ned over stenene 20 meter oppefra.
De fleste kan sagtens spadsere hertil og få et udmærket indtryk af vandfaldet nedefra og herfra krydse vandløbet for at vandre tilbage på den anden side af åen. Det er lidt mere anstrengende - fugtigt og glat - at bestige vandfaldet for at se det oppefra. Men vi går derop fordi vi også vil opleve den mere vilde og uberørte naturskov i Døndalen oven for vandfaldet.

Døndalefaldet - Danmarks højeste vandfald

Døndalefaldet - Danmarks højeste vandfald

Naturskoven øverst i Døndalen

Vi skal ikke langt væk fra vandfaldet, før stien bliver smal og den vilde natur rejser sig omkring os. Udgåede træer står som skulpturer i skoven og de som allerede er væltet får lov at ligge og rådne. Det gavner smådyrene, som også dalens rige fugleliv har glæde af. Et sted kan vi se, at vandet løbet gennem en viadukt under klipperne. Denne del af turen foregår på fedtet sti med rødder stikkende frem nogle steder. Et par trin fører op til landevejen mellem Olsker og Rø, hvor autoværnet i vejens kurve er vist med de smukke rød-hvide sten, som vi heldigvis ofte ser rundt omkring på Bornholm.
På den anden side af vejen kan man fortsætte videre langs Spellinge Å - som åen nu hedder - og komme helt til Spellinge Mose, men stien er næsten usynlig og krattet tæt, så kun iført shorts vender vi om og følger Døndale Å tilbage til dens udløb i Østersøen. Døndalen blev fredet i 1975 og udlagt som naturpark.

Naturskov

Naturskov

I morgen vil vi vandre en runde omkring Hammerknuden - den nordlige spids af Bornholm.

Fakta om Danmark - Bornholm

Bornholm kaldes også "Solskinsøen" og er Danmarks østligste punkt i Østersøen.

Mest besøgte attraktion: Hammershus, rundkirkerne og naturen med sprækkedale. På Bornholm findes flere hyggelige byer som Svaneke og Gudhjem.

Kyststien: 120 km vandrerute hele Bornholm Rundt

Mere information:

Turistinformation: Bornholm

Turistinformation: Danmark

Campingpladser på Bornholm
Som medlem af DCU får du rabat