Vandring rundt om den nordlige spids af Bornholm
Log ind Log ind
Når lyngen blomstrer på Hammerknuden, Bornholm

Når lyngen blomstrer på Hammerknuden, Bornholm

Vi har parkeret bilen på den offentlige P-plads tæt på Sandvig Familiecamping og påbegynder vores vandring rundt om den nordlige spids af Bornholm

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

Sandvig Familiecamping ligger perfekt

Sandvig Familiecamping, der ligger ud til bugten - Sandvigen - med en fin badestrand er et ideelt udgangspunkt for at opleve det nordlige Bornholm. Men vi venter med at tjekke ind til vi ser, hvor langt vi når denne dag.

Sandvig Familiecamping er et godt udgangspunkt for vandreturen omkring Hammerknuden

Sandvig Familiecamping er et godt udgangspunkt for vandreturen omkring Hammerknuden

Mod Hammerodde Fyr

Hammerknuden ligger som et vældig granitbjerg der hæver sig 84 meter over havet og er næsten skilt fra resten af Bornholm gennem en sprækkedal, hvor Hammer Sø er. Klippeknuden er formet af sidste istid, da isen kom fra nordøst og sleb klipperne flade til den skærgårdskyst vi ser, da vi påbegynder vandringen. På vestsiden, der lå i læ for isens hærgen, er klippekysten mange steder stejl med lodrette klippesider der virker som fuglefjelde. Første del af denne pragtfulde vandrerute går på en asfalteret vej med udsigt til skærgårdsklipperne i havet. På spidsen af Hammerknuden står Hammerodde Fyr, der blev opført i 1895, til erstatning for Hammeren Fyr som stod færdigt i 1872 på toppen af Hammerknuden. Hvorfor to fyr? Problemet er, at det højtliggende Hammeren Fyr ikke kan ses fra havet, når der dannes lavthængende skyer og tågebanker omkring Hammerknuden, hvilket ofte sker. Ved Hammerodde Fyr ses tillige en af de tidligere skanser med kanoner.

Hammerodde Fyr

Hammerodde Fyr

Blomstrende lyng

Vi følger nu en bred grussti, som denne sommerdag er et søgt turistmål. De bløde bakker er næsten lilla - dækket med blomstrende lyng og røde klitroser mellem klippeblokke som stikker op af jorden. Dette er rester af den højlyng som engang dækkede det meste af Bornholm. Naturplejen her sørger de udsatte får for. Sommerfuglene - som i antal er halveret de seneste 10 år - trives tilsyneladende godt her. Vi ser forskellige arter overalt.

Vandretur langs kysten

Vandretur langs kysten

Salomons Kapel

En kirkeruin fra 1300-tallet dukker op i det ellers ubeboede landskab. Men sådan har det ikke altid været. I middelalderen blomstrede sildefiskeriet og her boede et helt samfund med fiskerhuse og kirke. Man brugte den nærliggende naturhavn Kragkås, hvor man kunne trække bådene på land. Man saltede sildene, som blev sendt til de sydlige lande. Men da bestanden af sild efterhånden forsvandt fra Østersøen i 1500-tallet, stoppede sildeeventyret og stedet blev forladt.

Salomons Kapel - en kirkeruin fra 1300-årene

Salomons Kapel - en kirkeruin fra 1300-årene

Skrigende sølvmåger

Foran os har vi en af vandrerutens udfordringer opstigningen over Ørnebjerg. Et tilbageblik langs kyststrækningen er betagende, men også de stejle klippesider, som falder lodret ned i havet, er værd at kikke på. Vi passerer Kælderhalsen, en 35 meter dyb sprække, som skærer sig lidt ind i landet. På de yderste klipper sidder skarver og sølvmåger, der skriger advarende, hvis man nærmer sig kanten af fuglefjeldet. Vi fortsætter på vestsiden af Stejlebjerg og har pludselig vid udsigt til Nordeuropas største middelalderborg Hammershus, som ligger på en knold længere mod syd på den anden side af sprækkedalen med Hammer Sø.

Op over Ørnebjerg

Op over Ørnebjerg

Aktiviteter ved Opalsøen

Da vi har passeret Hammer Havn, kommer vi til Opalsøen, hvor her er et leben med masser af mennesker. I 1880’erne begyndte man at bryde granit på Hammerknuden, men det ophørte i 1970, da knuden blev fredet. Og Opalsøen er netop et tidligere granitbrud med lodrette farverige sider, der efterhånden er blevet fyldt med vand.
Fra en klippe 50 meter oppe på den anden side af Opalsøen, svinger vovehalse sig ud i Danmarks længste tovbane og suser med op mod 60 km./t. med mod søen, som de efter en tur på næsten 300 meter rammer med et plask, så vandet står omkring dem, mens de forsøger at stå på vandski på de bare fødder. Her kan man virkelig få adrenalinen til at løbe hurtigt. Det er aktivitetsfirmaet Nature Event som står for arrangementet. Andre fornøjer sig med at springe fra søens klippesider de ca. ti meter ned i dybet.

Opalsøen ligger i et tidligere granitbrud

Opalsøen ligger i et tidligere granitbrud

Opalsøen set oppefra

Vi vandrer langs Hammer Sø, Bornholms største sø, men træerne tager udsynet, så i stedet går vi op i bakkerne, hvor vi bedre ser ud over træerne og søen. På vej mod Krystalsøen får vi dog en helt fantastisk og ganske uventet udsigt ud over Opalsøen og den bagvedliggende Hammer Sø. Krystalsøen er en anden idyllisk plet og her er fred og ro.

Opalsøen set oppefra

Opalsøen set oppefra

Hammeren Fyr

Fra Krystalsøen er der kun kort afstand til toppen af Hammerknuden, hvor Hammeren Fyr står. Fra platformen øverst oppe i fyret kan vi se tilbage på hele den spektakulære rute vi har vandret.

Hammeren Fyr

Hammeren Fyr

Over Hjortebjerg til Klinten

På en af de mange umarkerede stier vandrer vi tilbage mod P-pladsen over Hjortebjerg og spiser vores medbragte frokost på Klinten. Og her troede vi, at en klint var en stejl skrænt ud mod havet, men her på Bornholm kaldes et højt punkt med udsigt også en klint.
Og mens frokosten indtages forbereder vi os på at se nærmere på Hammershus Slotsruin denne eftermiddag.

Frokost på Klinten efter vandreturen på Hammerknuden

Frokost på Klinten efter vandreturen på Hammerknuden

Fakta om Danmark - Bornholm

Bornholm kaldes også "Solskinsøen" og er Danmarks østligste punkt i Østersøen.

Mest besøgte attraktion: Hammershus, rundkirkerne og naturen med sprækkedale. På Bornholm findes flere hyggelige byer som Svaneke og Gudhjem.

Kyststien: 120 km vandrerute hele Bornholm Rundt

Mere information:

Turistinformation: Bornholm

Turistinformation: Danmark

Campingpladser på Bornholm
Som medlem af DCU får du rabat