Ferietips til suveræn ferie uden for højsæsonen i Nordjylland - Skagen og omegn
Log ind Log ind
Ferietips til suveræn ferie uden for højsæsonen i Nordjylland - Skagen og omegn

Ferietips til suveræn ferie uden for højsæsonen i Nordjylland - Skagen og omegn

Ferie på toppen af Danmark er noget de fleste forbinder med sommerferie, men tag ikke fejl - denne del af Danmark har masser af byde på uden for højsæsonen. Der er til en hel efterårsferie eller en weekendtur.

Anne-Vibeke Isaksen

Anne-Vibeke Isaksen

Vært og rejsejournalist

Tilføj favorit

Skagen er unik og mangfoldig

Skagen er som feriested både unik og mangfoldig. Byen med godt 7.000 indbyggere er kendt for meget trods sin beskedne størrelse, men byen er meget mere end Skagensmalerne, Grenen og Den Tilsandede Kirke. I sommerferie er der altid mange mennesker i Skagen og byen summer af liv og glade dage, men rejs også gerne til området uden for højsæsonen. Er du bil eller autocamper og vil køre lidt væk, så venter både Hirtshals og Frederikshavn med oplevelser. Vi tjekkede ind i en luksushytte, som i den grad er glamping, når det rusker uden for. Det er en nyhed på DCU Camping Ålbæk Strand og er perfekt udgangspunkt for oplevelser i området. Jo kortere din ferie er, jo tættere på din bopæl bør ferien være for at få mest mulig tid til at holde netop ferie. Her er Skagen et rigtig godt eksempel, at du kan opleve meget selv på en weekendtur, og det er hele rejsen værd. Jeg vil næsten med garanti påstå, at du bliver vild med området, så du skal tilbage igen. Det er hverken første eller sidste gang, jeg er her.

Brøndums Hotel er genbo til Skagens Museum og ligger kun 600 meter fra centrum.

Brøndums Hotel er genbo til Skagens Museum og ligger kun 600 meter fra centrum.

Skagen Museum - en kunstperle i Danmark

Skagen Museum er en sand kulturperle og skal besøges, når du er på disse kanter - og det er også selvom du ikke ser dig selv som museum-entusiast eller kunstspecialist. Museet er så imponerende og du kan ikke undgå at blive draget ind i en tid, hvor Skagen blev sat på både danmarkskortet og verdenskoret. Husk at afsætte god tid.

Grenene og Holger Drachmann - gratis oplevelser i naturen

Sandormen er en traktor med vogne, der kan kører dig helt ud til Grenen, men den kører ikke hele året og det er ikke så forfærdelig langt at gå og så er det gratis. Stil bilen eller cyklen på parkeringspladen, hvor der også er toiletter, og sæt det ene ben foran det andet. Først passerer du Holger Drachmann grav. Han blev begravet i Skagen efter sin død d. 14. januar 1908 i Hornbæk. Kobberportalen til gravkammeret er udført og tegnet af P.S. Krøyer. Du kommer også forbi flere store bunkers, hvor sælerne af og til ligger og soler sig.

Grenen ligger godt en km fra parkeringspladsen og det er en skøn gåtur i vandkanten helt ud til Grenen, hvor de to have Kattegat og Skagerrak mødes. Landtangen vokser med ca. 10 m hvert år. Husk også at køre ud til "Solnedgangskiosken", hvor du med en is i hånden - i hvert fald om sommeren - kan nyde en smuk solnedgang, når vejret tillader det.

Det er på alle årstider en skøn gåtur helt ud til Grenen.

Det er på alle årstider en skøn gåtur helt ud til Grenen.

Råbjerg Mile - gratis naturoplevelse året rundt

Ca. midt imellem byerne Skagen og Ålbæk ligger Råbjerg Mile og det er sammen med Vesterhavet noget af det mest unikke natur, vi har i hele Danmark. Du kan sagtens bruge en hel dag i området. Råbjerg Mile er 1 km bred og 1 km lang og op til 40 meter høj, så hele milen rummer 3,5 mio. m3 sand – hvis det ikke er en stor sandkasse, så ved jeg snart ikke. Du kan sagtens få fornemmelse af at gå midt i Sahara og når det blæser – det gør det næste altid, så får du også fornemmelse af, hvorfor Råbjerg Mile er en vandreklit. Vinden flytter så meget sand, at milen vandrer op til 15 meter hvert år. Det vil sige at om 1-200 år, så når den ud til landevejen mellem Skagen og Ålbæk. Efterhånden som træer og buske dækkes af sand, så dukker det op igen på den anden side efter ca. 40 år. 

Råbjerg Mile set fra luften er noget af det mest unikke natur, vi har i hele Danmark.

Råbjerg Mile set fra luften er noget af det mest unikke natur, vi har i hele Danmark.

Katsig Bakker - en ukendt naturperle

Uanset hvor du er i nærheden af Skagen er du aldrig langt væk fra havet, så hvis du gerne vil ud i skoven, så skal du køre til Katsig Bakker ved Frederikshavn. Der er flere vandreruter - en blå på to km og en grøn på fire km og begge går op over en bakketop, hvor du er 92 meter over havet. Her kan du se helt til Frederikshavn.

Efterårsstemning i Katsig Bakker - et vidunderligt bakket skovområdet ved Frederikshavn.

Efterårsstemning i Katsig Bakker - et vidunderligt bakket skovområdet ved Frederikshavn.

Nordsøen Oceanarium i Hirtshals - i al slags vejr et besøg værd

På en ferie uden for højsæsonen er det altid godt at have et par indendørsoplevelser i ærmet. Du kan naturligvis også altid bare sove længe, læse en bog eller tag tøj på efter vejret, for det at stå ved Vesterhavet, når det virkelig rusker, kan også noget. Nordsøen Oceanarium er for hele familien og du kan sagtens bruge en hel dag sammen med Nordsøens mange dyr. Det er både lærerigt og hyggeligt at være sammen på den måde.

Anne-Vibeke Rejser - Nordjylland på dk4

Se teaser og find sendetider herunder

Fakta om Nordjylland - Skagen / Ålbæk

Nordjylland / Vendsyssel er også Danmarks 3. største ø og kendt for et væld af skønne ferieoplevelser. Alle ligger mellem Limfjorden og Vesthavet til Kattegat og Skagerrak.

Mest besøgte oplevelser: Skagen, Grenen, Skagen Museum, Rudbjerg Knude, Råbjerg Mile, Den tilsandede Kirke, Skallerup Klit, Klitmøller, Nordsøen Ocenarium, Lille Vildmose, Fårup Sommerland.

Mere information og overnatningssteder:

Turistinformation: Toppen af Danmark

Turistinformation: Danmark

Her boede vi:

DCU Camping Ålbæk Strand 
Husk du får rabat som medlem