Gå, oplev og få fornyet energi på Gendarmstien langs Flensborg Fjord
Log ind Log ind
Gå, oplev og få fornyet energi på Gendarmstien langs Flensborg Fjord

Gå, oplev og få fornyet energi på Gendarmstien langs Flensborg Fjord

Alle kan gå den 84 km lange Gendarmsti langs Flensborg Fjord, fordi den er let at gå og så er det nemt at dele op i lige så mange etaper, som du har lyst til. Og så er den tilmed en suveræn naturoplevelse, historisk og helt gratis.

Anne-Vibeke Isaksen

Anne-Vibeke Isaksen

Vært og rejsejournalist

Tilføj favorit

Derfor skal du gå Gendarmstien

Der er mange gode grunde til at gå Gendarmstien. For det første er det at gå utrolig sundt og alle kan gå kortere eller længere ture. Gendarmstien går for det mest lige i vandkanten, så den er flad og utrolig smuk, fordi lyset over Flensborg Fjord hele tiden ændrer sig. Det som gør Gendarmstien til noget helt særligt er, at du gå i et usædvanligt historisk dansk område med umådelig smuk og varieret natur, så der sker hele tiden noget. Tag gerne dine børn med og sæt etaperne efter deres evner, så alle får en god oplevelse. I glemmer den aldrig.

Dette indhold kræver et aktivt
abonnement

Læs mere

Har du allerede et abonnment?

Gendarmstien langs Flensborg Fjord er historisk

Gendarmstiens historie går tilbage til genforeningen i 1920, hvor grænsegendarmerne bevogtede grænsen og holdt øje med skibsfarten langs kysten ved Flensborg Fjord. Gendarmerne patruljerede her helt frem til 1958, hvorefter politiet og toldvæsnet overtog opgaven, men i 1980'erne blev stien fra Padborg til Høruphav på Als genetableret, som vandrerute for turister, og indgår i den europæiske fjernvandrevej E6. De sidste 10 km fra Høruphav til Skovby blev først lagt til ruten i 2016.

Udsigt til Niehuus sø, der ligger lige syd for grænsen.

Udsigt til Niehuus sø, der ligger lige syd for grænsen.

Dag 1 - Padborg til Kollund (10 km)

Det første stykke af Gendarmstien går gennem skovområderne ved Padborg Skov meget af vejen helt op langs den tysk/danske grænse og det halvanden meter høje hegn, der er sat op for at holde vildsvin ude af Danmark. Ved udkanten af Padborg Skov er der en smuk udsigt til Niehuus sø, der ligger lige syd for grænsen. Der er åbent landskab ved søen, men store dele af stien her i området er omgivet af træer og moseområder, der blev skabt i den sidste istid for mellem 10- og 15.000 år siden. Lidt nord for Rønsdam, finder du Vældkilde i en af disse moseområder. Vældkilder som denne er forsumpede områder, hvor grundvandet langsomt siver op gennem større overflader, hvor grundvandsspejlet er højere end den omkringliggende overflade.
Gendarmstien fortsætter langs Krusåen og går igennem Kollund Skov, hvor det bakkede terræn skæres igennem af kløfter, der passeres via trapper og broer. Herefter ændrer terrænet sig igen, og du kommer ud på stranden ved Kollund, hvorfra der er en enestående udsigt over Flensborg Fjord og ikke mindst Flensborg by, på den modsatte bred.

Dag 2 - Kollund til Iller Strand (24 km)

Fra Kollund er der kurs langs vandet til Sønderhav, der ligger smukt ud til Flensborg Fjord. Sønderhav er vel nok mest kendt for de smukke villaer, den børnevenlige sandstrand og ikke mindst udsigten til de to øer Store Okseø og Lille Okseø. Okseøerne blev første gang nævnt i Kong Valdemars Jordebog i 1231, hvor øerne blev brugt som græsgange for kvæg. Dronning Margrete d. 1. døde, muligvis af pest, d. 28 oktober 1412, ombord på sit skib ud for Flensborg. Et sagn fortæller, at hun først blev begravet på Lille Okseø, inden hendes kiste blev flyttet først til Sorø og siden Roskilde.

I bunden af Rinkenæs Fjord kommer jeg forbi den hyggelige og smukt beliggende Lærkelunden Camping, der også kan være et ideelt stop, hvis du vælger at bryde turen langs Gendarmstien op i mindre bidder. Dagens etape går dog helt ud til Broager Land, hvor du også kan opleve Gråsten Slot, der blev overdraget som bryllupsgave til kronprins Frederik og kronprinsesse Ingrid i 1935. Da dronning Ingrid gik bort i år 2000 overgik brugsretten til dronning Margrethe. Du kan besøge slottets smukke haver, samt slotskirken der er åben for offentligheden når kongefamilien ikke er i residens. Gråsten ligger ud til Nybøl Nor, en lille sidearm til Flensborg Fjord, og for at komme videre ud til Broager Land må du først krydse Egernsund Broen fra 1968.

Broager Land er magisk

Ruten ud på halvøen Broager Land med hovedbyen Broager er noget af det smukkeste på Gendarmstien. Borager by er kendt for kirken med de to store tvillingetårne, der efter sigende var meget betydningsfuld under preussernes bombardement af Dybbøl-stillingen i 1864. Fra en gangbro mellem de to spir, kunne en udsigtspost se granatnedslagene og korrigere kanonerne.
Den lerholdige jord på Broager Land er helt ideel til teglproduktion og ved Iller Strand passerer Gendarmstien Cathrinesminde Teglværk, der blev anlagt i 1732, som blot et af hele 8 teglværker i området. I dag fungerer Cathrinesminde som industrihistorisk museum, og er det sidste bevarede ringovns teglværk i Sønderjylland. Hvis du har tid til et stop ved museet, er det en spændende historie, der giver et godt indblik i hvordan teglproduktionen har fungeret gennem historien. Dagens etape slutter i du har gået det sidste stykke rundt om Brunsnæs og Busholm til Iller Strand.

Dag 3 - Iller Strand til Sønderborg (31 km)

Dagen etape er den længste og det er med at komme ud af fjerne og afsted. Ruten går helt til Sønderborg. Landskabet varierer helt utroligt meget på Broager Land og ved Skeldekobbel går ruten igennem Skelde Kobbelskov, der er en ca. 73 ha store løvskov bestående af hovedsageligt af ahorn og bøgetræer. En stor del af de mange smukke bøgetræer væltede under en kraftig storm i 1967, hvorfor der i dag også er en del yngre bøgetræer, som er vokset op efter stormen.

Klinterne ved Gammelmark får pulsen lidt op, for her går stien op op op.. men heldigvis flader det ud igen ved Vemmingbund bugten, hvorfra panserskibet Rolf Krake beskød de preussiske tropper og sinkede deres fremrykning mod Dybbøl-skanserne i 1864. 

Lille afstikker til Dybbøl Mølle

Man kan ikke sige Dybbøl Mølle uden også at komme ind på historien omkring vel nok det største symbol på Danmarks frihed. Den første mølle på stedet blev anlagt i 1744, men brændte ned i år 1800. Siden blev møllen ødelagt i begge de Slesvigske krige i 1848-49 og 1864, men blev hurtigt genopført efter krigene. Den nuværende mølle er en rekonstruktion af møllens som den så ud i 1864 og blev opført i 1935, efter en brand lagde den foregående mølle i ruiner. I dag er møllen indrettet som museum, som en del af Historiecenter Dybbøl Banke, der levendegør tiden omkring krigen i 1864, som et friluftsmuseum med udklædte skuespillere som historieformidlere.

Tab for alt ikke lysten til at gå. Jeg går mig hver dag det daglige velbefindende til og går fra enhver sygdom. Jeg har gået mig mine bedste tanker til, og jeg kender ingen tanke så tung, at man jo ikke kan gå fra den.

Søren Kierkegaard

Sønderborg har det hele

Fra Dybbøl går turen nu det sidste stykke ind mod Sønderborg, der er Sønderjyllands største by. Størstedelen af byen ligger på Als og for at komme ind til centrum af byen skal jeg først lige krydse Kong Christian X's bro. Byen er vokset op omkring Sønderborg Slot, der blev grundlagt i 1169 af Valdemar den Store. Sønderborg er danmarkskendt for ringridning og det er naturligvis med slottet som en storslået kulisse at turneringerne i ringridning afholdes. Det er sjovt at kigge på, men tag ikke fejl. Konkurrencen er ikke for sjov. Det er en stor ære at vinde. Ringridder festen i Sønderborg afholdes i juli måned.

GODT TIP: Hvis du synes dagens etape på 31 km har været lang, så snup en fridag og en ekstra overnatning i Sønderborg - der er virkelig meget at se og opleve.

Dag 4 - Sønderborg til Skovby (19 km)

Fra Sønderborg kommer du forbi mindestenen for Danmarks befrielse i 1945 og herfra går turen videre mod Høruphav, der er vokset op om den tidligere militære havn ved bugten Hørup Hav. Havnen blev anlagt som militærhavn i 1848, men i dag er her noget mere fredeligt og det er kun lystbåde, der ligger til i havnen nu. Gendarmstien og den militære historie er gjort tydelig med et lille gendarmhus ved indkørslen til havneområdet.
Fra Høruphav er der kun 10 km tilbage, inden du når afslutningen af Gendarmstien ved Skovby. Er du frisk på en lille afstikker, kan du tage en kort omvej op til den gamle vandmølle Vibæk Mølle. Møllen der er fra 1756, er den eneste af de oprindeligt 10 alsiske vandmøller der er bevaret, og den var aktiv som mølle helt frem til 1938, hvorefter det ikke længere var rentabelt at fortsætte driften. I dag er møllen museum og absolut et besøg værd. 

Vælg den rigtige etape

Det fine ved Gendarmstien er, at alle kan gå ruten. Enten det hele, hvor etapernes længde vælges ud fra form og gå-på-mod, men du kan også sagtens vælge at gå dele af den. Uanset, hvilken af de fem officielle etaper du vælger, så er der både smukt og historisk. De sidste 10 km fra Høruphav til Skovby er de mindst interessante, men hvis du gerne vil gå det hele, så er de sidste ti km en smal sag.

De fem officielle etaper på Gendarmstien:
Bjerg-etapen: Padborg til Sønderhav (14,9 km)
Tegl-etapen: Sønderhav til Brunsnæs (20,3 km)
Krage-etapen: Brunsnæs til Gammelmark (19 km)
Strand-etapen: Gammelmark til Høruphav (19,2 km)
Mølle-etape: Høruphav til Skovby (10 km)

Jeg valgte, at gå efter "De Frie Fodspor", fordi det passer med, at du kan nå at gå de første 10 km den dag, du ankommer, så jeg skulle bruge fire helle dage på turen.

Deres etaper går Padborg til Kollund (10 km), Kollund til Iller Strand (24 km), Iller Strand til Sønderborg (31 km) og Sønderborg til Skovby (19 km)

Fakta om Danmark - Gendarmstien - Flensborg Fjord

Den 84 km lange Gendarmsti er en vandrerute, der går fra Padborg ved den dansk-tyske grænse til Skovby på Als. Der er skilte hele vejen, og du kan gå turen på tre-fire dage, men også bare tage dele af den. Alle kan gå ruten, fordi den er meget lidt kuperet og for det meste går langs vandet. Kombiner gerne turen med historiske oplevelser i området.

Mest besøgte attraktion: Dybbøl Mølle, Gråsten Slot, Sønderborg og Sønderborg Slot.

Officielt er der fem etaper:
Bjerg-etapen: Padborg til Sønderhav (14,9 km)
Tegl-etapen: Sønderhav til Brunsnæs (20,3 km)
Krage-etapen: Brunsnæs til Gammelmark (19 km)
Strand-etapen: Gammelmark til Høruphav (19,2 km)
Mølle-etape: Høruphav til Skovby (10 km)

Planlæg hele din ruten ift. afstande, overnatningssteder, spisesteder, seværdigheder mm på Gendarmstiens virkelig gode hjemmeside

Frie Fodspors Rute
Padborg til Kollund (10 km)
Kollund til Iller Strand (24 km)
Iller Strand til Sønderborg (31 km)
Sønderborg til Skovby (19 km)

Mere information:

Campingpladser i Sønderjylland med DCU
Som medlem af DCU får du rabat flere steder.

Turistinformation: Sønderlylland

Turistinformation: Danmark