Thomas Sørensen
Rejseskribent
Holstebro er opstået engang i den tidlige middelalder omkring et vadested over Storå, Danmarks næst længste å, som løber gennem byen. Udtrykket ”Et vadested ved åen” blev efterhånden til ”Et holdested ved broen” - derved navnet Holstebro. Byen omtales første gang i 1274 i et brev til biskoppen i Ribe og har holdt sit 700-års jubilæum i 1974, men er meget ældre. I århundreder henslæbte Holstebro sig som en af landets mange søvnige provinsbyer uden at der her skete noget særligt. Men så vågnede Holstebro af sin dvale i midten af 1960'erne og 1970'erne og udviklede sig til et kulturelt centrum inden for musik, teater og museer - og ikke mindst med fremragende kunst i gademiljøet.
Er Holstebro turistkontor lukket, anbefales det at søge hjælp på biblioteket. Her kan du måske få folderen ”En gåtur gennem Holstebros arkitektur” der har inspireret til denne artikel, som beskriver flere af byens nye og ældre bygninger, ligesom du vil støde på flere af Holstebros spektakulære skulpturer. Kommer du i bil, skal du være opmærksom på, at der er en tidsbegrænsning på tre timer ved de større P-pladser og det er ikke tid nok til en spadseretur gennem byen, hvis du også vil nyde en frokost undervejs. Det anbefales derfor at finde en parkering i nærheden af en boligblok, hvor der er fri parkering. Det kunne f.eks. være i nærheden af Sønderbrogade, hvor du finder Bomhuset, der er fra 1792 og dermed et af Holstebros ældste huse. I 1794 blev denne tidligere bolig omdannet til bomhus, hvor toldbetjenten skulle sikre, at der blev betalt told af de varer, som skulle ind til byen for at blive solgt. I folkemunde fik tolderen øgenavnet ”Posekiggeren”.
Bomhuset fra 1792 et af de ældste huse i Holstebro
På den anden side af Sønderbrogade finder du Holstebro Museer - byens kulturelle midtpunkt. På den spraglede plads foran Holstebro Kunstmuseum, står en statue af Anna Ancher med det karakteristiske knæk på sin næse. I sine hænder har hun en blyant og en blok parat til at skitsere et motiv. Den eksklusive herskabsvilla bag hende blev opført af tobaksfabrikant Rasmus Færch i 1906 og blev i 1966 overtaget af Holstebro kommune som sammen med andre opførte bygninger herefter kunne oprette museet. Holstebro museer har således flere forskellige udstillinger knyttet til Holstebroegnen. Her er udstillinger om Holstebros historiske udvikling bl.a. om handel, tobaksindustri og jernstøberi og omfatter også kunstmuseum og museum for kunsthåndværk med nationale og internationale kunstnere.
Holstebro Kunstmuseum med en mønstret forplads og statue af Anna Ancher
Nogle få skridt fremme ad Sønderbrogade støder du på en mindre å - Vegen Å - der løber ud i Storå. Ved sammenløbet står statuen Kvinde med klæde. Kvinden er nøgen, så hendes eventuelle klædedragt røber ikke, hvor hun kommer fra eller hvem hun er. Hun kunne være en hvilken som helst kvinde. Du kan se, at hun ingen detaljer har i ansigtet og derfor er anonym, men alligevel almen genkendelig.
Vegen Å løber ud i Storå
Du kan nu følge Storå, der har sit udspring i Gludsted Plantage syd for Ikast og på sin 104 km. lange vej kommer åen gennem flere byer bl.a. her i Holstebro og løber ud i Nissum Fjord. Undervejs falder Storå ca. 70 meter. Snart støder du på en lang række skulpturer både på jorden og på hustagene. Kig op! I alt er er 36 fantasifulde kunstværker som går under navnet Tobaksarbejderens Drøm. Figurerne tager udgangspunkt i myter fra hele verden.
Storå løber gennem Holstebro
Oppe på Store Bro (måske var det lige her, at den allerførste bro over Storå lå i middelalderen?), der er en del af byens gågader, finder du Den Røde Plads med Best Western Hotel Royal opført i 1990-91 og er en skulptur i sig selv. Omkring hotellet og på taget ser du flere skulpturer. Ved siden af ligger Musikteatret Holstebro, der er et af byens kulturelle midtpunkter med teaterforestillinger, koncerter og andre events. Her er mere end 100 forskellige arrangementer om året. Tilbage på Brotorvet ser du skulpturen Metalsvinet, der er en kopi af bronzesvinet i Firenze skabt af Pietro Tacca i 1639. Det fortælles, at gnider man svinets tryne og lægger en mønt i vandet, får man et ønske opfyldt. I alle tilfælde går mønten til kræftramte børn.
Hotel Royal på Den Røde Plads er en skulptur i sig selv
Ad Vestergade når du frem til Store Torv, hvor fontænen Sct. Jørgen og Dragen ses midt på pladsen der er omgivet af flotte bygninger. Den klippeagtige form af fontænen har farvelagte relieffer på tre af siderne der viser det dramatiske øjeblik, hvor Sct. Jørgen stikker sit spyd i dragen som spærrer vejen over broen til byen.
Fontænen Sct. Jørgen og Dragen (af Sten Lykke Madsen) står midt på Store Toev
Fortsæt ad gågaden frem til Holstebro Kirke, der blev indviet i 1907 i stedet for en middelalderkirke som lå på stedet. De fleste ting fra middelalderkirken er bevaret i den nye kirke. Ved indgangen til kirken ses en lille model af kirken i håndfladen på en stor hånd blive rakt frem mod kirkegængeren i skulpturen Kirken – eller er det Kirken i Guds hånd? I soklen ses ansigtstræk fra to personligheder der havde tilknytning til Holstebros kirkelige liv.
Holstebro Kirke indviet i 1907
Bag kirken står en markant bygning i røde teglsten og her finder du byens rådhus og biblioteket opført mellem 1982 og 1986. På bygningens buede ydervæg, der giver associationer om boven på et skib, ses kunstværket Inskription. Det er kunstnerens tanke, at politikerne bag væggen i byrådssalen skal navigere og lægge kursen for kommunens fremtid. Inde i den enorme forhal mellem rådhuset og biblioteket står skulpturen Kugle, der er en del af udsmykningen i den rustikke arkitektur.
Rådhus og bibliotek
Tilbage på Nørregade, der er byens centrale gågade med masser af butikker og spisesteder, kommer du forbi det gamle rådhus fra 1846 og Hotel Schaumburg opført i 1852. Du kan gå gennem hotellets reception og restaurant til P-pladsen på den anden side. Ved siden af hotellet ses restaurant Sprød.
Hotel Schaumburg i Nørregade
Tilbage på gågaden vil du støde på små cirkelformede belægninger med en figur i midten. Det er skulpturerne Odins Øje, Livets Kilde og Jesu Hånd. Her er det kunstnerens tanke, at man som forbipasserende bliver nødt til at se op og kigge sig for - møde andre menneskers ansigter. For enden af gaden står skulpturen Vandkunst, der er placeret hvor den gamle by engang sluttede. Også her, hvor gågaden bliver snævrer, er det kunstnerens ide, at de forbipasserende løfter hovedet og ser hvem man passerer.
Vandkunst (af Helge Bertram) kaldes i folkemunde "Grædemuren"
Ude af Nørregade er du på Nørreport og her ses skulpturen Borgerne fra Holstebro, der viser seks mænd og seks kvinder i nøgne figurer. Her er lige mange mænd og kvinder som symboliserer ligeberettigelsen mellem kønnene og de værdier samfundet står for. Skulpturen kan også refereres til Jesus 12 disciple som bragte menneskelige værdier ud i verden. Det hele er omgivet af kunstnerens 12 søjler - kaldt Himmelstiger.
Borgerne fra Holstebro (af Bjørn Nørgaard) omgivet af Himmelstiger
Nu kan du enten fortsætte frem til banegården - en fredet bygning fra 1905 - og retur langs retsbygningen, eller gå samme vej tilbage mod Østergade. Her vil du for enden af Østergade se den gamle købmandsgård Nyboes Gård eller det gamle postkontor fra 1774. Og så er du tilbage ved Sønderbrogade.
Skulle du have lyst til at spise undervejs har Holstebro et utal af spisesteder. Her skal blot nævnes Restaurant Sprød, som er en af byens bedste restauranter, og Cafe A der serverer god mad til fornuftige priser.
Det gamle postkontor indrettet i en tidligere købmandsgård fra 1774
Holstebro er en by i det vestlige Jylland som tilbyder en bred vifte af kultur- og naturoplevelser.
Turistinformation: Holstebro kommune
Camping: DCU-Camping Holstebro Sø