Thomas Sørensen
Rejseskribent
Dronninglund ligger i Østvendsyssel lidt nord for Aalborg omgivet af skøn natur og i læ af Jyske Ås, tæt på havet med dejlige strande og med nem adgang til kulturelle og historiske turistattraktioner. Og da vi på vej mod Dronninglund kommer sydfra, gør vi ophold ved Lindholm Høje i Nørresundby.
Dronningefigur ved indkørslen til Dronninglund
På Lindholm Høje finder vi et af Danmarks største fortidsminder med omkring 700 brandgrave fra jernalderen og vikingetiden med forskellige stensætninger. For at få bedst muligt udbytte af besøget anbefales det at besøge Lindholm Høje Museum, hvor Aalborg Historiske Museum i 1992 åbnede en omfattende udstilling om Lindholm Høje. Her kan man se hvordan landsbyerne, som engang har ligget her, har set ud, hvordan indbyggerne gik klædt, hvilke redskaber de benyttede og hvordan man begravede de døde. Mange af de originale oldsager er udstillet sammen med rekonstruktioner, panoramaer og illustrationer. Flot og informativt.
Lindholm Høje Museum
Stedet har været brugt som gravplads fra år 400 til omkring år 1000 - altså i ca. 600 år. Man ved, at landsbyerne der har ligger her, har været beboet, indtil de blev fraflyttet i 1100-årene. Måske var det besværlighederne med det megen flyvesand, som ødelagde markerne og efterhånden dækkede hele området med op til fire meter sand. Det kan vi være glade for i dag, da gravpladsen ellers kunne have været endt som stenbrud og stenene knust og brugt til hus- eller vejbyggeri. Allerede i 1889 vidste man, at der lå noget interessant skjult under sandet, men udgravningen skete først i 1952-58 og afdækkede 41 jordfæstegrave, der ikke var dækket med gravstene. De øvrige grave er alle brandgrave med stensætninger, hvor den døde i forbindelse med begravelsen blev brændt på stedet. De ældste grave findes højest oppe på Lindholm Høje og de yngre længere nede. Her er både runde stensætninger, trekantede og ovale - nærmest som skibssætninger. Fra Lindholm Høje er der en pragtfuld udsigt ud over Limfjorden.
Lindholm Høje har mange gravsteder
Midt på hovedgaden i Dronninglund ligger Dronninglund Hotel opført i 1981, efter at det tidligere hotel nedbrændte. Parkeringsforholdene i hotellets gård er trange til de mange gæsters biler, men der er mulighed for at parkere ved supermarkedet lige på den anden side af gaden.
Ved ankomsten og de følgende eftermiddage bydes på kaffe med kage til. Værelserne er pæne med fladskærms-tv, gode senge og dejlige bløde dyner. På disse korte ophold bliver værelserne ikke besøgt af stuepigerne, hvorfor man selv må rede seng og evt. skifte håndklæder. Vi orienterer os i byen, inden der bydes på en tre retters middagsbuffet med god, gedigen dansk mad - velsmagende og rigeligt. Har man lyst, kan man benytte det indendørs svømmebassin og den tilstødende sauna eller man kan hygge sig i pejsestuen på 1. sal.
I restauranten hos Dronninglund Hotel
I 1100-årene oprette kongen et kloster til nonner fra benediktinerordenen med navnet Hundslund Kloster. Dette kloster voksede sig stort og rigt med mere end ti tilhørende gårde. Under reformationen i 1500-årene led klostret overlast og blev nedlagt som kloster. Herefter fik bygningerne flere prominente ejere. Blandt dem var Kong Christian den 5.'s Dronning Charlotte Amalie (1650-1714), der købte stedet i 1690 og omdøbte det til Dronninglund Slot. Slottet, der i dag drives som hotel og kursuscenter, er bygget sammen med den gamle klosterkirke - Dronninglund Slotskirke - og er et besøg værd.
Dronninglund Slot
I og omkring Dronninglund er der masser af muligheder for traveture i naturen. Byen har bl.a. etableret en række vandreruter, hvor bl.a. Eventyrstien og Naturstien kan anbefales og er let gået. Eventyrstien snor sig gennem bøgeskoven og undervejs er opstillet forskellige skulpturer og skilte med små eventyr - lige noget for børnene - ligesom der er etableret kondibaner med mulighed for forskellige øvelser undervejs. Naturstien går omkring Møllesøen, hvor også den tidligere vandmølle Øster Mølle kan ses. Der er dog ikke adgang til at se vandmøllen indvendigt og dermed heller ikke møllehjulet. Men Møllesøen er ganske idyllisk - og så er der mulighed for at fiske i søen.
Vandretur ved Øster Møllesø med Øster Mølle
Havnen var i mange år udgangspunkt for en større fiskerflåde, men Sæby og senere Frederikshavn har taget over. På havnen ses karakteristiske rødmalede fiskerhuse fra 1930'erne, hvor der i et af husene ses et privat indrettet fiskerimuseum med forskellige fiskeredskaber brugt gennem tiderne. Udover et maritimt miljø er her en børnevenlig badestrand (lavt vand) og en række pittoreske badehuse bag første klitrække. En frisk vandretur langs stranden kan friste.
Asaa Havn
Noget større er Sæby der ligger ca. 20 km. nord for Asaa og på turistkontoret får vi en folder med en selvguidet vandrerute gennem den gamle bydel - "Historiestien". Sæby voksede op i middelalderen omkring Sæby Å's udløb i Kattegat og blev en vigtig fiskerihavn med datidens store sildefiskeri. Byen blev rig og der blev i årene 1462 til 1472 bygget et kloster til munke af karmeliterordenen, som opførte den nuværende Sæby Kirke - Sct. Mariæ Kirke.
I 1524 fik Sæby købstadsprivilegier med rettigheder til at drive handel og mange købmandsgårde opstod. Men med reformationen i 1536 forsvandt munkene og interessen for Sæby faldt gradvist.
Fra Sæby Havn med statuen "Fruen fra Havet" skabt af kunstneren Marit Benthe Nordheim spadserer vi op ad Algade gennem et af Nordjyllands bedst bevarede gamle købstadsmiljøer. Her er bindingsværkshuse, købmandsgårde og ikke mindst Sæby Kirke, der er Danmarks 2. største købstadskirke. Her finder vi også Ravsliberen og Sæby Rav Sliberi Museum. For enden af Algade ligger Sæby Museum i en tidligere købmandsgårde kendt som Konsul Ørums Gård.
Ved Sæby Å ses Sæby Vandmølle (privat bolig), der oprindelig blev etableret i 1640, men har sit nuværende udseende fra 1710.
Vi krydser hovedvejen og spadserer hen ad gågaden med gode indkøbsmuligheder til torvet med en lille fontæne, hvor "Den Tænksomme Dreng" udført i granit af Sven Bovln i 1974, sidder afventende.
Vi slutter spadsereturen ved Ulrik Plesners Kildepavillon, hvor teglværksarbejdere i 1883 stødte på en jernholdig kilde - Sæby Jernkilde. Herfra blev mineralholdigt og helsebringende vand hentet op og skabte grundlaget for 1800-tallets kurophold i Sæby.
Den selvguidede tur kan fortsættes gennem skoven mod Skovlyst og senere Sæbygård Skov, men vi går tilbage mod havnen og besøger Glashuset, hvor der arbejdes med kunsthåndværk i glas - en god souvenir at have med hjem.
Sæby med Havfruen fra Havet
Vil man se en rigtig hollandsk mølle lægges turen omkring Dorf vindmølle opført i 1887. I modsætning til de første stubmøller, hvor man skulle dreje hele møllehuset op mod vinden, er de hollandske møller indrettet således, at det kun er hatten på møllen, der skal drejes. Dette fremskridt opfandt hollænderne i 1500-tallet, hvilket gjorde arbejdet med møllerne meget enklere.
Ved søen ligger den firlængede Dorf Møllegård fra begyndelsen af 1900-årene, hvor vi finder et jagt- og skovbrugsmuseum for Vendsyssel.
Dorf Mølle
Et fint renæssanceslot finder vi ved Voergaard Slot, der oprindeligt er fra den sene middelalder, mens de rigt dekorerede slotsbygninger er fra 1588. Slottet har de senere år anskaffet sig en enestående samling af fransk kunst: Malerier, porcelæn, møbler m.v. Slottet er omgivet af en voldgrav og en smuk park, som kan besøges det meste af året. I højsæsonen afvikles Middelalderdage på Voergaard Slot. Det anbefales dog altid at tjekke åbningstiderne for både slotsbesøget og middelaldermarkedet.
Voergaard Slot
Følger man Kirkevejen fra Dronninglund Slot og ud af byen, kommer man til Dronninglund Kunstcenter, der udstiller nutidig kunst. Herfra er der ikke langt til Dronninglund Golfklub med en attraktiv og udfordrende golfbane.
Dronninglund Kunstcenter
Lidt længere fremme - stadig på Kirkevejen - ses et skilt til Sømosen, der ligger idyllisk inde i Dronninglund Storskov. Det er let at gå en tur rundt om Sømosen, men det anbefales ikke at bevæge sig ud i Storskoven uden et godt kort - eller på en guidet vandretur - da her er mange stier og p.t. forvirrende/manglende afmærkninger. Skoven er stor nok til at man kan fare vildt.
Vandretur omkring Sømosen
Mere fysisk udfordrende er det at spadsere i det kuperede terræn i den nordlige del af Jyske Ås ved Nymølle Bæk, hvor vandreruterne starter på rastepladsen ved landevejen lidt nord for byen Brønden. Her er ruterne på to til fire kilometer fint mærket med forskellige farver. De dybe slugter og stejle skrænter er skabt gennem århundreder, ved at vandløb har gnavet sig ned i det blødeste materiale. I bunden risler den lille Nymølle Bæk, som slynger sig gennem slugterne. Flere steder er der opsat hjælpetov, som man kan holde sig fast ved, når man skal op og ned ad skrænterne der kan være fugtige. Det er derfor en god ide at have solide vandresko på. På de fugtigste områder i dalbunden er der udlagt træbroer. Fra toppen af bakkedragene er der vid udsigt udover landskabet, mens musvågerne skriger over hovederne på os og med udslåede vinger stiger til vejrs med vindens opdrift.
På en bakke i Jyske Ås
Nordjylland markedsføres som Toppen af Danmark og Lysets Land.
Mest besøgte attraktion: Skagen, Råbjerg Mile, Rubjerg Knude samt naturen langs Danmarks kyster, herunder Limfjorden. Aalborg Zoo, Fårup Sommermarked og Jesperhus Feriepark.
Mere information: