Kongsgården i Vester Broby - kultur og natur
Log ind Log ind
Kongsgården i Vester Broby - kultur og natur

Kongsgården i Vester Broby - kultur og natur

Hvad enten du kommer vandrende ad Klosterruten eller cyklende ad Munkevejen – eller kører i egen bil, er det værd at indlægge et besøg på Kongsgården i Vester Broby. Her ligger en kulturhistorisk perle i noget af Sjællands smukkeste natur med mulighed for at spadsere på naturstierne i den fredede ådal ved Susåen.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Kongsgården Vester Broby

I løbet af året vil du kunne følge livet på landet - dvs. forskellige sider af landmandens arbejde før og nu med pløjning, såning og høst. Også omkring dyrene er der noget at se, ligesom du kan nyde havens blomster og frugter. På kongsgården får de gamle traditioner nyt liv og her afholdes fastelavn, ringridning, majfest og grundlovsfest, Sankt Hans bål, høstgilde og julestue m.m. På Kongsgårdens hjemmeside kan du følge med i hvilke arrangementer der afvikles samt finde kontaktoplysninger.

Kongsgården i Vester Broby

Kongsgården i Vester Broby

En firlænget bondegård med herberg

I stuehuset på denne gamle firlænget gård, der har været slægtsgård gennem generationer siden 1800-tallet, kan du opleve hvorledes et landbohjem så ud i 1950'erne. Her er også udstilling om Kongsgårdens historie, om livet på landet og lidt lokalhistorie. Sydlængen og Svellehuset er indrettet som forsamlingshuse med mulighed for at holde sammenkomster, koncerter o.m.a.
I staldene kan hestene besøges og i laden kan maskiner og redskaber ses. Samlingen rummer de traditionelle redskaber for perioden fra omkring 1870. Redskaberne benyttes hvert år på høst- og tærskedagene. I svinestalden er indrettet herberg - et overnatningssted for vandre- og cykelfolket. Udover sovepladser er her toilet og bad samt et lille tekøkken.
Kongsgården i Vester Broby, der ejes af Lone og Ejler Kjær Larsens Fond og drives af Kongaardens Venner, ligger ved Fjernvandreruten, der går fra Nordkap til Grækenland samt ved vandreruten Klosterruten og cykelruten Munkevejen.

Stokroser på gårdspladsen

Stokroser på gårdspladsen

Natursti til Møllebakken

Fra Kongsgården er der kun kort vej ud i noget af Sjællands smukke natur, hvor du kan følge forskellige stier ned mod den fredede Susådal med sjældne blomster og masser af frøer. En gul markeret rute går op på Møllebakken og er den korte tur på ca. 1,3 km. Her møder du ofte fritgående får. Fra toppen af Møllebakken er der fin udsigt ud over ådalen med Susåen slyngende sig gennem landskabet. Ruten danner en cirkel tilbage mod Kongsgården, men du kan også fortsætte ad den blå rute ud på Engen.

Udsigt mod Susådalen

Udsigt mod Susådalen

Blandt heste på Engen langs Susåen

Nede ved Susåen er det muligt at komme over et mindre vandløb og ud på den noget større Engen. Naturstien følger åen og er ca. 2,3. km lang. Susåen er med 89 km. Sjællands længste å og udspringer ved Rønnede og løber ud i havet syd for Næstved. Engang blev åen brugt til pramsejlads, når man skulle hente træ i skoven, men i dag har åen en vigtig funktion for friluftslivet med kanosejlads.
På Engen kan du møde fritgående heste. Vær opmærksom på dem og vis hensyn. Hestene kan være nysgerrige og kontaktsøgende, men gør ingen ting. Hvis du ikke bryder dig om nærkontakt med heste så undgå denne tur, når hestene er ude. Græsarealerne i Susådalen bliver plejet af de græssende dyr med det formål at bevare engfloraen langs åen. Hvis Engen ikke plejes med afgræsning vil den gro til med f.eks. tagrør og buske og den karakteristiske engflora vil gå tabt. I maj måned kan du være heldig at se den vilde danske orkide maj-gøgeurt med sine purpurrøde blomster.

Fritgående heste på Engen

Fritgående heste på Engen

Fakta om Danmark - Vestsjælland

Destination Sjælland omfatter kommunerne Odsherred, Holbæk, Kalundborg, Sorø samt Slagelse - dvs. store dele af Vestsjælland.

Mest besøgte attraktioner: Kommunernes byliv, aktiviteter for børn samt naturen med strand- og kystoplevelser.

Turistinformation: Distination Sjælland