På tur til Aggersborg - Danmarks største ringborg
Log ind Log ind
På tur til Aggersborg - Danmarks største ringborg

På tur til Aggersborg - Danmarks største ringborg

Aggersborg, der ligger smukt ved Limfjorden, er en af de kendte fem ringborge i Danmark bygget i begyndelsen af 980’erne.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Ringborgen Aggersborg

Ringborgene blev bygget i vikingekongen Harald Blåtands tid (911-985) som en del af forsvarsanlæggene, da man forsøgte at samle Danmark til eet samlet rige. Og Aggersborgs beliggenhed på nordsiden af Limfjorden lige over for Løgstør, hvor fjorden var smallest, gjorde, at man herfra havde et godt udsyn og kunne kontrollere skibsfarten. Dengang var Limfjorden åben i begge ender og det var nemt at sejle mellem Vesterhavet og Kattegat. Fra Aggersborg kunne man kontrollere handelsskibene samt krigsskibene som sejlede forbi og stedet kunne sagtens have været udgangspunkt for vikingetogterne mod England og andre steder i Svend Tveskægs tid (963-1014) og senere. Samtidigt var placeringen lagt ved et af vikingetidens bedste overfartssteder ved Limfjorden og nær den vigtige handelsvej Hærvejen.

Ringmuren ved Aggersborg

Ringmuren ved Aggersborg

I dag er her ikke så meget at se udover den i 1990’erne genetablerede ringmur - en lav vold med en omkreds på ca. 288 meter - der illustrerer hvor den oprindelige ringmur har ligget. Ringmuren er større end ved nogen af de andre ringborge og er derfor Danmarks største ringborg. Du skal forestille dig, at der inden for ringmuren har stået 48 tømmerbyggede langhuse, hvor der har levet op mod 5.000 mennesker. Oprindelig var ringmuren omkring fire meter høj og ni meter bred og forsynet med træpalisader og neden for ringmuren har der været en voldgrav. Ringborgen var delt af fire tværgående træbrolagte ”hovedgader” som gik fra ringborgens fire indgange fra hvert verdenshjørne. I hver del af borgens fire dele har der således ligger 12 langhuse. Mellem langhusene har der været mindre tværgader. En sten midt i ringborgen markerer i dag borgens centrum.

Sten i centrum af Danmarks største ringborg Aggersborg

Sten i centrum af Danmarks største ringborg Aggersborg

De øvrige ringborge er:

Borgring ved Lellinge nær Køge.
Fyrkat ved Hobro.
Nonnebakken ved Odense.
Trelleborg ved Slagelse.

Alle Danmarks ringborge kom på UNESCOs verdensarvsliste i 2023.

Aggersborg Kirke

På en bakke lige nord for ringborgen ligger landsbykirken Aggersborg Kirke med rødder tilbage til 1100-årene. Skib og kor står fortsat som det var omkring år 1200, mens klokketårnet kom til i det 14. århundrede. Med kirkens høje placering har den gennem tiden fungeret som pejlemærke for de søfarende på Limfjorden.

Aggersborg Kirke

Aggersborg Kirke

Museumsudstilling

Neden for Aggersborg Kirke ligger et mindre museum, hvor du kan blive klogere på, hvordan vikingerne levede og arbejdede.

Museumsudstilling ved Aggersborg

Museumsudstilling ved Aggersborg

Fakta om Danmark - Himmerland - Aggersborg

Himmerland ligger i Region Nordjylland ca. midt imellem øst og vest ved Limfjordens sydlige fjordbred.

Attraktioner: Aggersborg, Muslingebyen Løgstør, Limfjordsmuseet.

Naturoplevelser: Limfjorden, Livø, Lovns Halvøen

Information:

Ringborgen: Aggersborg

Turistinformation: Himmerland