Thomas Sørensen
Rejseskribent
Assens var allerede i middelalderen en vigtig handelsby med en betydelig skibstrafik, hvorfra man eksporterede stude til bl.a. Tyskland og Holland. Allerede i 1524 blev købstadsrettighederne bekræftet. Byens velstand kan bl.a. ses på de mange smukke og velbevarede middelalderbygninger og købmandsgårde samt Vor Frue Kirke med det ottekantede tårn fra slutningen af 1400-årene.
Miljø fra købmandsgård
Assens Turistkontor finder du ”lidt gemt” bagerst i Tobaksgården, som du kommer til via byens hovedstrøg - Østergade. Tobaksfabrikant Georg Gundersen købte tobaksgården i 1880 og startede tobaksproduktionen i 1883. I dag er Tobaksgården Assens kulturhus.
Tobaksgården
På Østergade finder du en række spændende købmandsgårde bl.a. Brydes Gård og Plums Gård - sidstnævnte var en af 1800-tallets største købmandsgårde med kolonialhandel i forhuset, kornmagasiner og skænkestue i gården. Plum var uddannet jurist, men interesserede sig mere for handel og blev en af de såkaldte ”gullaschbaroner”. Hans mange virksomhedstransaktioner var baggrunden for Landmandsbankens krak i 1922. I 1929 begik han selvmord på sin ø Thorø ved Assens, som han købte allerede i 1917 og indrettede som hovedkvarter. Fortsætter du gennem porten og ud til toften, ser du den store Plums Tømmerlade fra 1915, som er Nordens største til opbevaring af træ og andre bygningsmaterialer.
Købmandsgård
Tilbage på Østergade fortsættes mod havnen og undervejs kommer du forbi et karakteristisk rødmalet bindingsværkshus med grønne vinduer - Willemoesgaard - der i dag er Museum Vestfyn. Flere kendte personer kommer fra Assens, blandt dem søofficeren Peter Willemoes, der blev født her i 1783. Et af de berømte søslag, der senere blev betragtet som en heltedåd, var Slaget på Reden ud for København i 1801 mod den engelske admiral Nelsons skib The Elephant – selv om danskerne måtte opgive kampen. Senere i 1808 sejlede han ned mod Storebælt, men blev ved Sjællands Odde angrebet af flere engelske krigsskibe. Desværre blev Willemoes ramt af en kanonkugle i hovedet og døde som kun 24-årig.
I havnen ses en statue af søhelten. Få meter længere ude på havnemolen ses et lille hvidt hus, det såkaldte ”Kogehus” fra 1824. Her kunne sømændene lave mad, da de ikke måtte have åben ild ombord på skibene.
Willemoesgaard
Ved havnen ligger også den tidligere kongelige toldbod bygget i 1834. På et tidspunkt var Assens Toldsted det fjerdestørste i Danmark. Den smukke lille bygning blev fredet i 1978 og siden 2000 har Toldbodhuset været en del af Museum Vestfyn.
Toldbodhuset
Assens sognekirke - Vor Frue Kirke - er bygget i flere etaper og stod færdig i 1488. I dag er det Fyns næststørste kirke kun overgået af domkirken i Odense. Vor Frue Kirke er opført i munkesten og har et karakteristisk ottekantet tårn.
Vor Frue Kirke i Assens
Hvis du spadserer en tur hen ad den stemningsfulde Ladegårdsgade vil du på hjørnet af Ramsherred se endnu et gammelt bygningsværk og i Korsgade ligger et af Assens ældste huse Madame Bundsens Hus som er fra 1572.
Assens har meget mere at byde på, end der blev plads til på disse linjer.
Ældre bindingsværkshus
Assens i det sydvestlige Fyn er en gammel købstad med købmandsgårde og en skøn natur omkring sig med mulighed for aktiv ferie til vands og til lands.
Turistinformation: Assens