På tur til Fredensborg Slotshave - et af de fineste barokanlæg i Danmark
Log ind Log ind
På tur til Fredensborg Slotshave - et af de fineste barokanlæg i Danmark

På tur til Fredensborg Slotshave - et af de fineste barokanlæg i Danmark

Spadser en tur i Fredensborg Slotshave blandt skulpturer i den barokke have og ser blomsterpragten i havens forskellige afsnit.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Fredensborg Slot - et pompøst barokslot

Denne residens benyttes af kongefamilien, hvorfor dele af slottet og slotshaven er lukket for offentligheden. Alligevel er store dele af slotsområdet tilgængeligt. Det var kong Frederik den 4. (1671-1730), der fik sin bygmester og arkitekt Johan Cornelius Krieger til at bygge lystslottet i 1720’erne, for at markere freden efter Den Store Nordiske Krig (1700-1721). Derfor fik stedet navnet ”Fredensborg”. I løbet af 1700-årene blev slottet væsentligt udbygget. Barokbygningen blev opført efter italiensk villaarkitektur og har en kuppelsal med en grundplan på 15x15 meter med hvælvet kuppelloft.

Der er ikke offentlig adgang til selve slottet, hvor garden holder vagt, men går du fra P-pladsen foran slottet højre omkring bygningerne ad den anviste rute, kommer du frem til slotshaven. Herfra ser du slottet i sin helhed fra andre vinkler.

Fredensborg Slot inspireret af italiensk villaarkitektur

Fredensborg Slot inspireret af italiensk villaarkitektur

Fredensborg Slotshave - helt unik

Haveanlægget er en af Danmarks mest storslåede slotshaver opført i pompøs barokstil. Alléerne fra slottet løber i en stjerneform fra slottet og skal symbolisere den enevældige konges magt - og inspirationen hertil er hentet fra det franske Versailles. På hver side af den nord-/sydgående Brede Allé står to store skulpturelle monumenter - Danmarks- og Norgesmonumenterne. Følger du Den Brede Allé mod nord, passeres flere skønne skulpturer som barokhaven er kendt for.

Den Brede Allé går fra Fredensborg Slot og ud i slsparken

Den Brede Allé går fra Fredensborg Slot og ud i slsparken

Langs Esrum Sø

For enden af Den Brede Allé fører en anden prægtig allé med høje gamle træer ned mod Esrum Sø. Herfra kan du gå langs søen og nyde udsigten ud over Danmarks næststørste sø. På vejen sydover kommer du forbi en bådebro og moleanlæg. Over for - ved indgangen til endnu en allé - ligger Tehusene, der er to røde pavilloner, hvor den ene blev benyttet til køkken og den anden til pagerne som skulle opvarte herskabet.

Fortsætter du mod syd passeres en stor mindesten for kong Frederik d 9. (1899-1972).

I det sydvestlige hjørne ligger Chaluphuset, hvor kongen kunne have sine lystfartøjer liggende. Den lille plads foran Chaluphuset benytter garden til eksercits.

Allé mod Esrum Sø

Allé mod Esrum Sø

Nordmandsdalen

Lidt inde i slotshaven blev der skabt et anlæg i en tidligere grusgrav. I Nordmandsdalen findes 70 sandstensskulpturer i naturlig størrelse opstillet i kredse på flere plateauer. Statuerne forestiller almindelige norske og færøske bønder, fiskere, koner og andet godtfolk i datidens klædedragter med mange fine detaljer. Skulpturanlægget blev skabt af kong Frederik den 5. mellem 1764-1784. Vejr og vind forvitrede imidlertid de oprindelige sandstensskulpturer og i perioden 1984-2001 blev de nuværende statuer genhugget i et stærkere sandstensmateriale og Nordmarksdalen blev genindviet i 2002.

Søjle midt i Nordmandsdalen

Søjle midt i Nordmandsdalen

Den Reserverede Have

I sommerperioden er kongehusets private haver åbent i fem-seks uger for offentligheden, når dronningen ikke opholder sig på Fredensborg Slot. Det er en fryd at spadsere mellem de mange skønne staudebede og blomstrende buske som specielt dronning Ingrid har sat sit præg på.

Blomster i Den Reserverede Have

Blomster i Den Reserverede Have

Menageriøen

Det er svært at forestille sig, at der på den lille ottekantede ø engang har været holdt indespærrede eksotiske, vilde dyr, som skulle underholde de kongelige og deres gæster. Men herfra stammer navnet Menageriøen. I dag er dette smukke anlæg med blomstrende roser helt forandret og med statuen Flora midt i rosenbedene, indgår Menageriøen som en af de smukkeste dele i det barokke haveanlæg.

Menageriøen med rosenbede

Menageriøen med rosenbede

Marmorhaven

Tættest på slottet ligger en lille fredfyldt oase rigt udsmykket med skulpturer og kunstfærdigt klippede, lave buskbomhække.

Marmorhaven

Marmorhaven

Urtehaven og Orangeriet

I en muromkranset urtehave ses forskellige grøntsager og krydderurter, ligesom her er forskellige frugter der benyttes i det royale køkken. Bagerst i urtehaven ligger Spejlbassinet og Orangeriet, der blev indviet i 1995. Her kan du bl.a. se planter fra middelhavsområdet og i Orangeriet opbevares frostfølsomme blomster m.m. i vinterhalvåret.

Urtehaven

Urtehaven

Fakta om Danmark - Nordsjælland

Nordsjælland eller Kongernes Nordsjælland er både kendt for spændende historiske slotte og klostre, men også noget af Danmarks mest imponerende natur, hvor du aldrig er langt fra vandet.

Vigtige historiske byer: Helsingør, Hillerød, Fredensborg og Frederikssund.

Største attraktioner: Kongelige slotte og slotshaver som Kronborg Slot, Frederiksborg Slot, Fredensborg Slot samt Jægerspris Slot.

Naturoplevelser: Nordkysten langs Kattegat, de store skove som Grib Skov, Store Dyrehave, samt de mange søer med mulighed for kano- og kajakture.

Nationalparken: Nationalpark Kongernes Nordsjælland 

Kronborg: Kronborg Slot

Frederiksborg: Frederiksbrog Slot

Fredensborg: Fredensborg Slot

Jægerspris: Jægerspris Slot 

Turistinformation: Nordsjælland