Thomas Sørensen
Rejseskribent
Det var en fremsynet forretningsmand Hans Peter Hjerl Hansen (1870-1946) der i 1910 opkøbte store hedearealer og kaldte stedet Hjerl Hede. Det var meningen, at han ville tilplante alheden, men der var modstand imod at ødelægge den oprindelige hedenatur bl.a. fra digteren Jeppe Aakjær. Nu var Hjerl Hansen heldigvis også interesseret i historie, hvilket i 1928 fik ham til at købe Danmarks ældste bondegård, skille den ad og flytte den til heden. Det blev starten til det nuværende frilandsmuseum. Senere købte han stubmøllen og efterhånden kom der flere og flere spændende bygninger til. I 1931 overdrog han bygningssamlingen til Hjerl-Fonden, så frilandsmuseets fremtid blev sikret. I dag er Frilandsmuseet Hjerl Hede et af de statsanerkendte kulturhistoriske museer i Holstebro kommune.
Sten ved indgangen til heden
Allerede ved indgangen imponeres man over det vældige besøgscenter, der blev indviet i 2006, med billetsalg, butik, udstillings- og undervisningslokaler samt kontorfaciliteter. Her får du også en folder, som kan hjælpe med at guide dig rundt i det store frilandsmuseum. I denne artikel besøges de fleste af bygningerne, men ikke dem alle, og undervejs ses de populære gamle husdyrracer som geder og får, svin, heste samt forskelligt fjerkræ. Noget som gør de fleste børn ekstra glade. I sæsonen kan du møde frivillige som levendegør stedet, så det summer af fortidens historie.
Indgangen til Frilandsmuseet Hjerl Hede
Umiddelbart efter indgangen kommer du forbi Bulladen, hvor en gedebuk byder velkommen! På den anden side af grusvejen ligger den gamle Agerumsladen. Du er snart fremme ved Danmarks ældste bondegård fra 1546 – Vinkelgården – der var den første bygning som blev flyttet hertil. Ved indgangen møder du et skilt som beretter om herredsfogeden Sørensen og hans familie og karle samt de dyr som var på gården. Foran bygningen ses en vippebrønd, men det er nok så interessant at gå indenfor og opleve hvorledes familien boede. Det gør altid indtryk at se, hvordan folk i gamle dage kunne sove i deres små alkover - de må næsten have siddet op!
Buk ved Bulladen der er fra 1777
Det er vand fra mølledammen, der ligger lidt oppe i terrænet, der får det store vandmøllehjul til at dreje rundt og derved drive mekanismen inde i vandmøllen, hvortil der er adgang. Her kan du opleve hvordan mølleren arbejdede og se hvorledes de forskellige tandhjul fungerer. Lige i nærheden ligger et lille hvidt bindingsværkshus. Det er her smeden arbejder.
Vandmøllen i 1860 fra Eriksholm, Sydjylland
Du kommer nu til et flot rødt bindingsværkshus med stråtag. Det er kroen og den er åben. Her er det Marie som byder velkommen. Ikke fordi du kan spise her, men få et godt indtryk af hvorledes en landevejskro har fungeret i midten af 1800-årene. Du træder ind i krostuen med træbænk og fine stole omkring et bord og går gennem forskellige rum og ender i køkkenet, hvor servicet står klar i tallerkenrækken til gæsterne. Bag kroen guffer sortbrogede landsvin rødder og andet godt som de kan finde i indhegningen.
Kroen i 1865 fra Skovsgårde, Fyn
Hedegården er fra Midtjylland og her kan du besøge både laden og stuehuset og se indretningen som den så ud i begyndelsen af 1800-årene. Her er det Jacob på 8 år som fortæller om familien - inden han skal ud at vogte familiens får på alheden.
Hedegården i 1818 fra Kvosted, Midtjylland
På bakketoppen af Hjerl Hede græsser heste og får og her står stubmøllen fra Store Heddinge, der er den næstældste bygning som blev flyttet hertil. Ved en stubmølle, hvor der males mel, drejes hele møllen i vindens retning i modsætning til den hollandske vindmølle, hvor det kun er hætten på møllens top som skal drejes.
Stubmøllen i 1778 fra Store Heddinge, Sydøstsjælland
Lige ved siden af stubmøllen ligger Hjerl Hedes ældste bygning - en romansk kirke fra 1100-årene. Det er en rekonstruktion opført i store kampesten. Denne kirketype er fra lang tid før reformationen og i den katolske kirke, havde mænd og kvinder hver deres indgang til kirken og sad på bænke i hver side i skibet (kirkens største rum). Midt i kirkerummet står døbefonten fra 1200-tallet og på væggene ses kalkmalerier. Bagerst i kirken er det mindste rum, koret, med alter omgivet af flere fresker. Fra kirken på toppen af bakken er der fint udsyn ud over flere bygninger i Frilandsmuseet Hjerl Hede. Den store røde præstegård ligger kun et stenkast herfra.
Nær stubmøllen ligger den rekonstruerede kirke fra 1150
På en sti ligger en helt række forskellige håndværkerhuse som igen giver et fint indblik i, hvorledes man tidligere arbejdede som håndværker. Her er bageriet, håndværkshuset, smeden og skomageren samt en købmandsforretning. Tillige ser du Danmarks mindste andelsmejeri fra Mandø.
Bageriet i 1933 fra Ravnkilde, Himmerland
Den gamle kro var ikke åben for bespisning. Til gengæld kan du finde både ishus og restaurant på Skyttegården med indendørs og udendørs servering. Og det er nu helt rart at få hvilt benene efter rundturen mellem de gamle bygninger. Ved Ryttergården findes også en legeplads.
Skyttegården fra Gerrild, Østjylland, med både ishus og restaurant
Bag Skyttegården fører flere stier - bl.a. en natursti - frem til Flyndersø, der ligger i et kuperet terræn. Søen er en tidligere tunneldal, som smeltevand skabte under gletsjerne ved sidste istid. Enorme isklumper - såkaldt dødis - blev dækket af store mængder smeltevandssand og smeltede kun langsomt og blev til Flyndersø. Denne vandretur er en ekstra lille krølle på turen til Hjerl Hede.
Flyndersø set fra Hjerl Hede
Nordvestkystens turistinformation dækker de fem kommuner: Hjørring, Jammerbugten, Thisted, Lemvig og Holstebro.
Turistinformation: Nordvestkysten
Vil du vide mere om istidslandskabet i Nordvestjylland så se her: Geopark Vestjylland