Thomas Sørensen
Rejseskribent
Mågerne skriger på havnen i Gilleleje, som ligger på Sjællands nordligste spids, direkte ud til Kattegat. Denne gamle fiskerby, der fortsat er Sjællands største fiskerihavn, har en kystnær natur både øst og vest for Gilleleje. Her kan du vandre tæt på skrænten og på gode asfalterede stier mellem villaer og sommerhuse. Strækningerne er en del af den 69 km. lange Nordkyststien, der stort set følger kysten fra Hundested til Helsingør. Store dele af strækningen deles med cykelruten Nordkystruten.
Gilleleje myldrer af liv, dels den aktive havn med fiskeri, skibsværft og lystsejlere, men også med turister som nyder ferielivet ved de mange caféer og restauranter omkring havnen. Her er endda indrettet legeplads til børnene, som bl.a. kan boltre sig i et stort fiskenet. Her er fin badestrand og mulighed for at fiske fra molerne. Gilleleje har et unikt bymiljø med gamle stråtækte fiskerhuse.
Gilleleje Havn
Vandreruten er ikke markeret, men har du hele tiden havet på venstre hånd kan det ikke gå helt galt! Fra det store anker i Gilleleje Havn vandrer du mod øst hen langs de gamle fiskerhuse ad Havnevej. Drej ad Fabersvej, Østre Strandvej og Klitvej til Østergade. Ved Carl Lendorfs Vej kan du vælge at gå ind i skoven og op ad trapperne til Nordkyststien. Alternativt kan du fortsætte og gå ned på stenstranden og følge den ca. 100 meter og senere komme op på Nordkyststien. Ellers benyt denne mulighed på tilbagevejen. Første del af ruten er på en smal asfaltsti - senere på grussti - mellem villaernes høje hække. Visse steder har du også mulighed for at følge det smalle spor helt ude langs den stejle klint med fin udsigt ud over Kattegat.
Langs skrænten mod Nakkehoved
Ved Nakkehoved var der oprindeligt to fyr bygget i 1772 - Vestre Fyr og Østre Fyr. Nakkehoved Fyr (Vestre Fyr) blev forhøjet i 1898 til 21 meter og kan sende sine lyskegler 46 km ud over havet. Fra fyrtårnet er der en enestående udsigt ud over ud over havet og mod Kullen i Sverige. I den tidligere fyrmesterbolig ligger Fyrhistorisk Museum, som fortæller 450 års fyrhistorie.
Nakkehoved Fyr
Blot et par hundrede meter længere mod øst finder du det andet fyrtårn på Nakkehoved (Østre Fyr), der står som det har gjort siden 1800. I dag ganske tomt og her kan du ad smalle og stejle trapper gå op til toppen af fyret og nyde udsigten. Lige ved siden af dette fyr finder du Restaurant Fyrkrogen.
Østre Fyr på Nakkehoved
Du kan nu delvis følge en anden rute langs skrænten tilbage mod Gilleleje og efter at have gået omkring fem km. melder sulten sig og i Gilleleje Havn er her feriestemning og masser af muligheder for at få noget at spise på byens caféer og restauranter. Valget faldt på Brasseriet, hvor et overdådig stjerneskud gjorde underværker. Velsmagende og flot og hurtigt serveret.
Tilbage forbi Vestre Fyr på Nakkehoved
Fra torvet i Gilleleje følger du Vesterbrogade mod vest og kommer forbi Netto. Hvor gaden drejer møder du skiltet til Gilbjergstien, der er en asfalteret sti - senere en grussti - som ligger højt over husene længere nede mod kysten. Undervejs passerer du først den seks meter høje skulptur af en jøde som blæser til bøn -”Lad den store Shofar forkynde vor befrielse” skænket af et israelsk par i 1997 til minde om de danske jøders flugt fra nazisterne, hvor Gilleleje spillede en stor rolle med at sejle ca. 2.000 jøder til friheden i Sverige i 1943.
Undervejs kommer du også forbi flere skønne ejendomme, inden du skal gennem en mindre lund.
Shofar forkynder befrielse
Lige efter at have passeret skoven kommer du til en stor mindesten for den danske teolog og filosof Søren Kirkegaard (1813-1855). Han tilbragte nogle uger i Gilleleje i sommeren 1835 og nød at vandre langs kysten og filosofere undervejs. Efter sigende skulle netop dette sted være blandt Kirkegaards foretrukne udsigtspunkt. På stenen står: ”Hvad er sandhed end leven for en idé”.
Flere steder på ruterne, både mod øst og her, ser du blå markeringer på stolper, hvor Kirkegaard har været. Har du mobiltelefon er det muligt at købe en app (Kirkegaard by Nature) og høre mere om stierne ”I Kirkegaards Fodspor” og blive bekendt med nogle af filosoffens citater.
Omkring vandring skrev han engang i et brev til sin syge svigerinde: ”Tab for alt ikke lysten til at gå. Jeg går mig hver dag det daglige velbefindende til og går fra enhver sygdom. Jeg har gået mine bedste tanker til, og jeg kender ingen tanke så tung, at man ikke kan gå fra den.”
På en husmur i Vesterbrogade finder du et andet citat: Når jeg hører nogen sukke ”livet er så hårdt” fristes jeg altid til at spørge: ”Sammenlignet med hvad?”
Der er et par meter fra stenen til kanten af skrænten, hvor det går næsten lodret 30 meter ned til stranden. Så vær opmærksom, specielt hvis du har børn med. Bemærk, at det overvejes at flytte den tonstunge sten længere ind i landet, da man er bange for at den en dag vil styrte i havet efterhånden som skrænten eroderer.
Søren Kirkegaard Stenen
Nu kan du enten følge Nordkyststien eller gå på sporet langs skrænten og nogle meter længere fremme når du det sted, som regnes for Sjællands nordligste punkt - Gilbjerg Hoved - der rejser sig 33 meter over havet. På toppen af den næsten lodrette skrænt står Gilbjergstenen, formet som en lille stendysse. Dækstenen, der er fundet på stranden og bragt hertil, har en naturlig form som et sæde med ryglæn og herfra kan du sidde og betragte udsigten udover Kattegat med svenske Kullen i det fjerne.
Gilbjergstenen
Denne beskrivelse af vandreruterne ved Gilleleje stopper ved Cafe Kystgaarden, hvor du f.eks. kan nyde din eftermiddagskaffe. Men Nordkyststien fortsætter mod Hundested og det er en anden historie. Herfra går turen tilbage mod Gilleleje.
Cafe Kystgaarden
Nordsjælland eller Kongernes Nordsjælland er både kendt for spændende historiske slotte og klostre, men også noget af Danmarks mest imponerende natur, hvor du aldrig er langt fra vandet.
Vigtige historiske byer: Helsingør, Hillerød, Fredensborg og Frederikssund.
Største attraktioner: Kongelige slotte og slotshaver som Kronborg Slot, Frederiksborg Slot, Fredensborg Slot samt Jægerspris Slot.
Naturoplevelser: Nordkysten langs Kattegat, de store skove som Grib Skov, Store Dyrehave, samt de mange søer med mulighed for kano- og kajakture.
Nationalparken: Nationalpark Kongernes Nordsjælland
Kronborg: Kronborg Slot
Frederiksborg: Frederiksbrog Slot
Fredensborg: Fredensborg Slot
Jægerspris: Jægerspris Slot
Turistinformation: Nordsjælland