Suveræn ferie i Ribe - Danmarks ældste by
Log ind Log ind
Suveræn ferie i Ribe -  Danmarks ældste by

Suveræn ferie i Ribe - Danmarks ældste by

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Ehrenberg Sørensen Kommunikation

Har du endnu ikke besøgt Ribe, Danmarks ældste by fra omkring begyndelsen af 700-tallet, er der god grund til at lægge vejen forbi og opleve en af landets smukkeste byer med en lang og spændende historie.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Byvandring i Ribe

Allerede på lang afstand kan du ses de uens tårne fra Ribe Domkirke stikke op i det flade sydjyske marsklandskab og de leder dig på vej direkte til centrum. På Torvet bag domkirken ligger turistinformationen, der er udgangspunktet for en guidet byvandring. Og det kan varmt anbefales, at du tilmelder dig en sådan guidet tur. På en aldeles levende måde får du fortalt om byens brogede og meget spændende historie. Du får set forskellige huses arkitektur og et par anekdoter falder der også af undervejs. Det er en rigtig god måde at blive introduceret til Ribe på og så er du godt rustet til at komme videre på egen hånd.

Ribe menes grundlagt som en handelsplads af vikingerne i 710 og blev gennem vikingetiden og op gennem middelalderen en af de mest betydningsfulde byer i landet. Faktisk var det landets næststørste by på et tidspunkt. Ude vestpå ved Ribe å’s udløb lå landets største eksporthavn, hvor al handel mod vest foregik. De større skibe kunne naturligvis ikke komme op ad Ribe å, så man måtte laste om i mindre fladbundet pramme for at få varer sejlet helt frem til byen. Både kongemagten og kirken havde hovedsæde i Ribe og var repræsenteret i byen længe efter at kongemagten med Gorm den Gamle var flyttet til Jelling og bispesædet til Viborg. Endnu kan rester af kongernes residens Riberhus ses på Slotsbanken omgivet af en voldgrav. I følge sagnet var det her på slottet at Dronning Dagmar døde i 1212. Slottet gik i forfald i 1400-tallet og blev revet ned i slutningen af 1600-tallet.

Ribe med velbevarede gamle bygninger samt 
domkirke

Ribe med velbevarede gamle bygninger samt domkirke

Gammel by - men ikke et museum

Dengang var storhedstiden allerede vendt for Ribe. I 1500-tallet kom reformationen til landet og byen blev ramt af pest, stormflod og åen sandede til under sandflugten. En storbrand i 1580 lagde 213 huse i ruiner og som om dette ikke var nok gjorde diverse krige også deres til, at handlen gik i stå og byen døde hen. Fra at have været en rig og driftig by, der løbende kunne bygge i moderne stil, blev Ribe nu en fattig by, som gled ud i glemslen. Der var der ikke længere råd til nybyggeri - de gamle bygninger, mange fra 1600-tallet, fik stort set lov til at stå urørte. Det kan vi være lykkelige for i dag. Selv om Ribe er en meget gammel by, er den på ingen måde et museum. Her lever indbyggerne en moderne hverdag, med handels gade, produktion og naturligvis en masse servicefag til at betjene turisterne. På den guidede rundtur gennem byens toppede brostensgader bliver du vist ind i private baggårde og haver - for i Ribe er det alle steder tilladt at træde indenfor, når porten er åben. Du ser forskellige middelalderlige bindingsværkshuse samt byens ældste træværk fra 1491. Smukt dekorerede døre, facader, mindeplader over byens berømtheder og gammeldags gadebelysning - alt sammen noget der gør Ribe ekstra charmerende at besøge.

Byhus med mursten og bindingsværk

Byhus med mursten og bindingsværk

Stormflodspælen

Yderst på Skibsbroen - byens havnemole - er rejst en stormflodspæl, hvor ringe angiver højvande under forskellige stormfloder. Men i nr. 19 ved døren til Ålesørens hus, har han selv opsat en planke og mærket vandstanden ved stormfloderne. Den værste stormflod skete i 1634.

Skibsbroen ved Ribe Å

Skibsbroen ved Ribe Å

Ribe Domkirke

Allerede i 860 fik Ansgar (Nordens Apostel) kongens tilladelse til at prædike kristendommen i landet og den første kirke blev bygget i Ribe. Den nuværende domkirke, Vor Frue Kirke, er fra 1100-tallet, men i 1283 ramlede det ene tårn ned og blev så genopført som et 4-kantet fæstningstårn. Spiret herpå faldt ned i 1594 og tårnet fik sin nuværende flade top. Det første indtryk du får, når du entrer kirken, er det store, rene og lyse kirkerum. Bag prædikestolen ses en afmærkning af vandets højde under den store stormflod.

Mod Ribe domkirke

Mod Ribe domkirke

Carl-Henning Pedersens mosaiktavler

I apsis bag altret skinner lyset ind gennem smukke glasmosaikruder og kaster farvet lys på de hvidkalkede vægge. Det er kunstneren Carl-Henning Pedersen, der i årene 1882 til 1887 har skabt disse samt de 7 egenartede mosaiktavler bag alteret. Mosaiktavlerne har naturligvis skabt debat for og imod, men når du har set på dem fra forskellige vinkler og fået forklaret betydningen af de enkelte tavler, frydes man over kunstnerens indsigt og den mangfoldighed der ligger i dette mesterværk.

Glasmosaik af Carl-Henning Pedersen

Glasmosaik af Carl-Henning Pedersen

Restaurant Kolvig

Er du blevet sulten efter den guidede byvandring kan det anbefales at besøge en af Ribes mange restauranter - f.eks. Restaurant Kolvig, der er indrettet på et historisk sted fra 1600-tallet lige ved Ribe å. Her lå engang en købmandsgård, Kolviggård, drevet af storkøbmand og hollandsk konsul Frederik Kolvig. Senere etableredes en cikoriefabrik, der fremstillede kaffeerstatning. I denne tidligere fabriksbygning kan du få serveret en meget lækker anretning med vadehavs-tapas bestående af lokale råvarer: små vadehavsrejer, røget laks fra åen med pesto og kogte løg, sprængt marskstud med peberrodscreme, fersk lammeskinke og skiver af røget svinefilet, serveret med lokalt brygget øl fra Ribe Bryghus. Det kan anbefales at prøve.

Restaurant Kolvig har til huse i en tidligere fabriksbygning ved Ribe Å

Restaurant Kolvig har til huse i en tidligere fabriksbygning ved Ribe Å

Ribe Bryghus

Nu er du forberedt til på egen hånd at se mere af denne smukke by og da porten til Ribe Bryghus står åben kan du besøge brygmesteren. Ribe Bryghus drives af øl-entusiaster der i deres fritid har kastet sig over ølbrygning. Og med et flot resultat. Det, der for få år siden startede som en eksperimenterende hobby, har udviklet sig til et professionelt bryggeri, hvor kundekredsen primært er lokalområdets restauranter og forretninger. Brygmesteren, der i dagstimerne passer andet arbejde, bruger sin fritid i bryggeriet og når der arbejdes her, er alle velkomne til at kigge inden for og få en snak om øllet.
Ejerne har egenhændigt købt et engelsk bryggerianlæg, afhentet det og fået det installeret, så der kan fremstilles 700 liter ale ad gangen. Du får duftet til ingredienserne, som indgår i brygningen - og naturligvis smagt på de tre mest populære øl - Blond Ale med en snert af citrus, Brown Ale brygget på fem forskellige malttyper samt Black Ale inspireret af irsk stout.
Alle er rigtigt gode øl og som brygmesteren påpeger - brygget med rund hånd.

Besøg i Ribe Bryghus er en oplevelse for duft- og smagssans

Besøg i Ribe Bryghus er en oplevelse for duft- og smagssans

Maren Spilds - dømt som heks

Det var også øl, de hældte på Danmarks måske mest berømte heks Maren Splids for at dulme hendes smerter, da hun i 1641 blev brændt på bålet ved Galgebakkerne nord for byen. Maren Splids drev en beværtning i Sønderportsgade, hvor hendes mand Laurits Splid havde sit skrædderi. De var anerkendte og respekterede borgere i byen, men Marens temperament løb af med hende og under et skænderi lovede hun en anden fattig skrædder ved navn Didrik, at en ulykke vil de ramme ham. 
Da han senere blev syg, måtte Maren jo have forhekset ham, og sagen kom for de gejstlige og for Ribe ret. Laurits førte selv sagen og vandt den faktisk, men kong Christian IV var skrækslagen ved tanken om, at en heks kunne gå fri omkring og det endte med at Maren blev sat i forhør i Blåtårn i København og under tortur - hun fik bl.a. revet neglene af - indrømmede hun (naturligvis) at hun var heks. Endnu en dramatisk historie fra Ribe. I dag ses kun mindepladen på et senere opført hus i Sønderportsgade.

Mindetavle for Maren Spilds i Søndergade

Mindetavle for Maren Spilds i Søndergade

Danmarks ældste hotel

Bag domkirken på Torvet ligger Danmarks ældste hotel, Hotel Dagmar fra 1581, hvor du kan bo med knirkende gulve. Fra receptionen fører en snoet trappe op til første sal, hvor de hyggelige værelser findes hen ad en smal og snoet gang, op og ned ad trapper - tydeligvis ført gennem flere gamle huse. Midt på gangen ses endnu originale kakler, som var det rester fra et køkken? Værelserne er indrettet i gammel stil og er, selv med skrå vægge, rummelige - naturligvis med alle moderne faciliteter. I hotellets hyggelige restaurant serveres a la carte om aftenen og om morgenen den store morgenbuffet.

Hotel Dagmar - Danmarks ældste hotel

Hotel Dagmar - Danmarks ældste hotel

Mere Ribe og omegn

Vejret var så godt, mens vi var her, at museumsbesøgene må vente til en anden gang, og specielt de to vikingemuseer vil helt sikkert blive besøgt næste gang vejen lægges mod Ribe.
Fra Ribe er der ikke lang vej til storbyen Esbjerg med de mange museer og kulturtilbud og sydpå ligger et af Europas mest særegne naturområder - Vadehavet - hvor millioner af fugle hvert år passerer på vej nordpå om foråret og sydpå om efteråret, hvor fænomenet Sort Sol kan opleves. Her findes også vadehavsøerne Rømø, områdets mest besøgte ø, Mandø samt Fanø som alle byder på store naturoplevelser.

Børnehaven er klæde som i middelalderen

Børnehaven er klæde som i middelalderen

Fakta om Danmark - Sønderjylland

Sønderjylland omfatter det sydligste Jylland fra Rømø i vest til Sønderborg i Øst.

Mest besøgte attraktion: Dybbøl Mølle ved Sønderborg, Nationalpark Vadehavet ved Rømø, Tønder og Møgeltønder

Mere information:

Campingpladser i Sønderjylland

Turistinformation: Sønderlylland

Turistinformation: Danmark