Uforglemmelig sort sol i Tøndermarsken
Log ind Log ind
Uforglemmelig sort sol i Tøndermarsken

Uforglemmelig sort sol i Tøndermarsken

Bemærk: denne rejse er betalt, dog uden redaktionel indflydelse, af: Ehrenberg Sørensen Kommunikation

Tag med når vi er på tur i Tøndermarsken for at opleve fænomenet Sort-Sol.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Fænomenet Sort Sol

Med tunge vingeslag glider en havørn om bag træerne og forsvinder i horisonten, da vi spadserer ned ad den lille markvej i det flade marsklandskab. Foran os ligger en skov af tagrør, der svajer i den kølige efterårsvind. Vi er den første lille gruppe som tidligt denne aften er nået frem til stedet, hvor oplevelsesfirmaet Sort Safari mener, at sandsynligheden er stor for at stærene vil slå sig ned for natten. Men man kan aldrig vide sig sikker! 
Mens vi står uden læ for vinden i marsklandet og får fortalt om fænomenet "Sort Sol", kommer endnu en gruppe fugleinteresserede med en naturvejleder og sætter sig tilrette i græsset ikke langt fra os, med deres medbragte siddeunderlag, kikkerter og teleskoper.
Vores naturvejleder forklarer, at stærene hvert efterår - og igen om foråret - kommer til marsken for at æde sig mætte i stankelbenslarver, gåsebenslarver, insekter og bær for at samle kræfter til deres videre færd. Om aftenen samler stærene sig i kæmpemæssige flokke, ofte på mere end flere hundrede tusinde fugle. Det sker omkring solnedgang og stærene søger hen, hvor der vokser tagrør, som de kan sætte sig i. De vælger ofte tagrør, der står på en våd bund, som gør det besværligt for eventuelle rovdyr som ræv eller mår at komme frem til dem. Stærene sidder flere på samme rør, der svajer mod jorden af stærenes vægt.

Folk samles i grupper ved solnedgang med udsigt over marsken i Sønderjylland

Folk samles i grupper ved solnedgang med udsigt over marsken i Sønderjylland

Balletten skyldes rovfuglene

En mørk sky glider for den nedgående sol og spreder lysstrålerne i alle retninger og tusmørket begynder langsomt at nærme sig fra øst. 
Endnu en gruppe fugleinteresserede ankommer under ledelse af naturvejleder Ivar Gram fra Sort Safari og vi følger med dem længere ned ad markvejen lidt tættere på rørskoven.
Henne over træerne - bag rørskoven - glider et par høge frem og tilbage i søgen efter et aftensmåltid. Den storslåede oplevelse er på vej. De første små grupper af stære dukker sporadisk frem i horisonten.
Ivar Gram fortæller, at man aldrig ved præcist, hvor fuglene slår sig ned og at han dagen før blot stod nogle få meter fra stedet. Man ved heller ikke hvor længe stærene vil danse for os - eller om de overhovedet dukker op. Der er ingen garanti for afdansningsbal hver aften. Det hele afhænger af vejr- og vindforholdene - samt af rovfuglene.

De første fugleflokke kommer trækkende for at finde et sted at sove i rørskoven

De første fugleflokke kommer trækkende for at finde et sted at sove i rørskoven

En kamp på liv og død

Endnu en flok stære trækker fra øst frem mod overnatningsstedet, som denne nat ser ud til at være i rørskoven lige foran nogle træer et par hundrede meter fra os. 
"Nu samler de sig" siger Ivar Gram, da flokken glider frem og tilbage over træerne i horisonten, "men de går ikke ned endnu. Forestillingen kan sagtens vare fra 5-20 minutter. Vi får se."
Så begynder det at gå hurtigt. En flok stære glider lavt lige hen over hovederne på os, uden at vi når at observere hvorfra de kom, og pludselig er de væk igen - har blandet sig med de øvrige. En sky i det fjerne bevæger sig imod vindretningen og opløstes lidt efter. "Der har vi den næste gruppe på ca. 200.000 fugle" oplyser Iver Gram med begejstring i stemmen, og han når ikke at tie, før endnu en flok på ca. 50.000 flyver ind fra vest. "Så går de ned" fortsætter han, "men se, høgen jager dem op igen. Nu er det en kamp på liv og død."

Så begynder balletten Sort Sol da rovfuglene jager

Så begynder balletten Sort Sol da rovfuglene jager

Oplevelser hele året

Ivar Gram forklarer, at når høgen jager sit bytte, er stærenes chance for at overleve størst ved at skabe forvirring. De flyver op, drejer rundt, kommer både foran og bagved høgen som derved taber fokus og må ud af mængden og starte forfra. Stæreflokken menes nu at rumme ca. ½ mio. fugle, der i de efterfølgende minutter danser frem og tilbage i bølgende bevægelser på himlen foran os. Snart den ene vej, så den anden. Højere op på himlen og straks efter lavt hen over trætoppene. Høgen må have fået sit bytte, for nu bliver der ro og pludselig er stæreflokken gået ned. Balletforestillingen er ovre.
Mens vi spadserer tilbage mod vores busser oppe på landevejen, oplyser Ivar Gram, at denne betagende luftballet, der kan observeres i september-oktober og igen i marts-april, har fået et par søskende: "Grå Sol" og "Hvid Sol". 
Den "Grå Sol" finder sted fra november til februar og her opleves 10.000-vis af gæs, der er kommet til marsken for at overvintre, inden de igen tager tilbage til den arktiske tundra i Sibirien eller det nordligste Skandinavien. 
I vintermånederne kan man også opleve 1000-vis af knopsvaner, sangsvaner og pibesvaner og det kaldes "Hvid Sol". 
"Der er noget at opleve hele året, hvis man er fugleinteresseret" oplyser Ivar, mens solen er gået ned bag Vadehavet og mørket sænket sig over Tøndermarsken.

Fugleflokken danser fra side til side

Fugleflokken danser fra side til side

Fakta om Danmark - Sønderjylland

Sønderjylland omfatter det sydligste Jylland fra Rømø i vest til Sønderborg i Øst.

Mest besøgte attraktion: Dybbøl Mølle ved Sønderborg, Nationalpark Vadehavet ved Rømø, Tønder og Møgeltønder

Mere information:

Campingpladser i Sønderjylland

Turistinformation: Sønderlylland

Turistinformation: Danmark