Vandretur langs Svinklovene, Svinkløv Klitplantage, Nordjylland
Log ind Log ind
Vandretur langs Svinklovene, Svinkløv Klitplantage, Nordjylland

Vandretur langs Svinklovene, Svinkløv Klitplantage, Nordjylland

En frisk vind står ind fra Jammerbugten og møder os på toppen af Sandbjerg, hvor tyskerne under 2. verdenskrig anlagde en luftmeldestilling. Fra toppen af betonbunkeren kan vi mod vest se Bulbjerg og mod nordøst Rubjerg Knude.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Udgangspunkt fra Svinkløv Badehotel

Neden for i kystskrænten, i det flade forland der engang i stenalderen var havbund, ligger det legendariske Svinkløv Badehotel, som desværre brændte ned i 2016 - blot 300 meter fra vandkanten. Heldigvis er badehotellet genopbygget i næsten samme stil og det er netop Svinkløv Badehotel, der er udgangspunktet for denne vandretur langs skovbrynet af Svinkløv Klitplantage på skrænten over Svinklovene.
Fra P-pladsen følges landevejen op mod kystskrænten. Vi vælger dog at spadsere ind mellem skrænten og klitterne, men fortsætter man nogle meter længere op ad vejen følger man den 4,5 km. lange markerede røde rute oppe på toppen af skrænten. Højdedraget, som Svinkløv ligger på, er en moræne dannet i istiden og var i stenalderen en ø. Vandstanden var dengang fem-seks meter højere end i dag. Det flade forland er således hævet havbund, hvor jordbunden udelukkende består af sand, der nu er tilgroet med marehalm, klitroser og enkelte andre hårdføre vækster som lyng og revling der kan gro i de ringe vækstvilkår. Et stykke inde ad stien fører en trappe op til kystskræntens top godt 50 meter over havet ved Svinkløv Camping.

Svinkløv Badehotel før det brændte i september 2016

Svinkløv Badehotel før det brændte i september 2016

Op på Sandbjerg

Tyskerbunkeren pynter ikke men er jo en del af vores historie. Heldigvis er den næsten dækker af jord, sand og plantevækst og er på ingen måde dominerende i landskabet.
I det klare vejr er udsigten herfra betagende. Havet, den bugtede strandlinie, det flade forland og den bevoksede klint for vores fødder. Herfra fortsætter ruten mod vest med flere små slyng langs kanten på toppen af kridtskrænten. Morænens varierende jordbundstyper - kridt, ler, grus og sand - og skiftende fugtighedsforhold giver en afvekslende og spændende flora.
De yderste træer i klitplantagen skråner kraftigt ind mod land, formet af den dominerende vindretning.

Trappe op mod Svinklovene

Trappe op mod Svinklovene

Svinklovene

Vi står nu oven for Svinklovene der er dybe kløfter i klinten. Gennem årtusinder har regnvand opløst klintens bløde kridtlag og gennem erosion skabt det karakteristiske landskab. Klinten var oprindelig helt kridthvid, men er nu næsten tilgroet med forskellige vækster. Det er også her, man kan være heldig at se musvåge, spurvehøg og småfugle, som søger ud fra skoven.
For enden af kalkskrænten er her en flot udsigt over det fredede, flade klit- og hedelandskab mod Grønnestrand. Og så går det stejlt ned forbi et enligt beliggende sommerhus og ud over det flade forland. Herfra kan vi vælge at fortsætte tilbageturen ad den mærkede rute inde bag klitterne eller gå langs stranden.

Sti på toppen Svinklovene

Sti på toppen Svinklovene

Langs stranden

Vi vælger stranden, men her skal man være opmærksom på, at det kun er få steder, man kan komme op i læ for vinden bag klitterne, da havet har eroderet klitterne i op til to meter høje stejle sandskrænter. Det er dog fra stranden, at vi har det bedste udsyn mod Svinklovene. Det er også her, at mågefugle og riderne fra Bulbjerg - Danmarks eneste fuglefjeld - er at se i strandkanten. Her ligger masser af strandskaller, og kunne man være heldig at finde et stykke rav? I stedet opdager vi, at en søslange er ved at bevæge sig op af havet - det siger vores fantasi os.

Svinklovene set fra stranden

Svinklovene set fra stranden

Frokost på Feriecenter Slettestrand

Da badehotellet har lukket for sæsonen kører vi de to km. til Slettestrand og får en gedigen frokostbuffet på Feriecenter Slettestrand, der har åbent hele året. Og i Slettestrand trækker man fortsat fiskekutterne op på stranden. Et klassisk syn der er ved at forsvinde.

Fiskekuttere ved Slettestrand

Fiskekuttere ved Slettestrand

Fakta om Danmark - Nordjylland

Nordjylland markedsføres som Toppen af Danmark og Lysets Land.

Mest besøgte attraktion: Skagen, Råbjerg Mile, Rubjerg Knude samt naturen langs Danmarks kyster, herunder Limfjorden. Aalborg Zoo, Fårup Sommermarked og Jesperhus Feriepark.

Mere information:

Turistinformation: Toppen af Danmark

Turistinformation: Danmark