Vandretur om Slåensø - en af Danmarks reneste søer
Log ind Log ind
Vandretur om Slåensø - en af Danmarks reneste søer

Vandretur om Slåensø - en af Danmarks reneste søer

Tag på en mindre vandretur omkring Slåensø, der ligger midt i Søhøjlandets kuperede terræn som en af Danmarks reneste søer og oplev naturskoven ved søens stejle skråninger.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Slåensø - en af Danmarks reneste søer

Fra P-pladsen (P11) ved Svejbækvej er der kun få meter ned til Slåensø, der ligger omgivet af stejle skråninger i Silkeborg Sønderskov nær Himmelbjergskovene. Man kan sige, at skråningerne fortsætter ned i søen, der er op til 12 meter dyb. Det kan anbefales at vandre modsat uret rundt om søen og du vil se hvor vigtigt det er, at træernes rødder holder på jorden så skrænterne ikke erodere. Skoven får for det meste lov til at ligge som naturskov med væltede træstammer. Søen er aflang og vandet er indbydende til en badetur på en hed sommerdag. Udover de mange fugle som bl.a. spætte kan du på søens nordside være heldig at få øje på nogle af de mange snoge som findes på skrænten. Selve søen har en rig flora af forskellige vandplanter bl.a. åkander.

Fra P-pladsen fører en god sti ned til Slåensø

Fra P-pladsen fører en god sti ned til Slåensø

Vand til og fra Slåensø

Alt vand som tilgår Slåensø, kommer fra nedbøren samt fra de mange kilder som løber ned fra de stejle skrænter langs søens sydside. Så det overskydende vand løber ud over et lille vandfald i søens vestlige ende og fortsætter i Millingbækken og videre ud i Borresø. Kommer du med Himmelbjergsbådene over Borresø om sommeren, er der anløbsplads ved Millingbækken, som du så kan følge frem til Slåensø.

Væltede træer får lov til at ligge

Væltede træer får lov til at ligge

Kilder på sydsiden af Slåensø

For det meste er stien nem at gå på og du følger søen rundt og efter at have passeret dens vestlige ende vandrer du langs de stejle skråninger på søens sydside. Det er herfra at flere kilder giver vand til Slåensø - og heldigvis er de fleste landløb lagt i rør under stien, så du ikke får våde fødder. Men man kan undres over hvor meget vand der hele tiden kommer ned fra disse skrænter.

Slåensø set fra vest

Slåensø set fra vest

Udsigt fra Kongestolen

Flere steder er der vist skiltning op til den 82 meter høje Kongestolen, der er stedets højeste top. Har du kræfter til at gå derop, er udsigten herfra i top, specielt når der ikke er blade på træerne. Så kan du se både Slåensø samt ud over Borresø. Netop i dette område af skoven vokser nogle af Danmarks højeste træer - bl.a. en douglasgran på over 53 meter!

Ruten rundt om Slåensø er knapt tre km. God tur.

Sti fører op til højdepunktet Kongestolen over Slåensø

Sti fører op til højdepunktet Kongestolen over Slåensø

Fakta om Danmark - Silkeborg

Silkeborg er Danmarks 10. største kommune med et indbyggertal på ca. 93.000. Silkeborg blev grundlagt som by i 1844, men den ikke længere eksisterende borg, der har givet navn til området, blev anlagt allerede i starten af det 14. århundrede. I dag kaldes Silkeborg for Danmarks Outdoor hovedstad. 

Største attraktioner: Himmelbjerget (147 moh.), Ejer Bavnehøj (170 moh.). (Danmarks højeste naturlige punkt Møllehøj (170,86 moh / Skanderborg Kummune), Aqua, Hjelen, Gudenåen, Tollundmanden, Asger Jorn Museet.

Mere information:

Turistinformation: Silkeborg