Vandretur ved Øm Kloster og Dalgaard fredning
Log ind Log ind
Vandretur ved Øm Kloster og Dalgaard fredning

Vandretur ved Øm Kloster og Dalgaard fredning

På Øm Klosterruin kan du forestille dig, hvorledes munkene har levet i næsten 400 år og derefter vandre en tur i nærområdet der omfatter Odderholm og Dalgaard Fredning og følge Gudenåens udløb i Gudensø.

Thomas Sørensen

Thomas Sørensen

Rejseskribent

Tilføj favorit

Øm Klosterruin

Det var cisterciensermunke der i 1172 grundlagde klostret ved Øm, som de kaldte Cara Insula - Den Kære Ø. Munkene undersøgte vandstanden i de omkringliggende søer og konstaterede, at vandspejlet i Mossø var omkring 60 cm. højere end i Gudensø, hvilket gav anledning til at grave kanaler mellem søerne, så der kunne føres rindende vand ind til klosterområdet. Vandet blev brugt til mange forskellige formål - i køkkenet, vaskehuset, haven, staldene, latrinerne og møllen m.m. Da reformationen kom til Danmark i 1536, blev klostret nedlagt, men munkene fik lov til at bo her til 1560, hvor kongen Frederik den 2. (1534-1588) overtog bygningerne som sin østjyske residens der fik navnet Emborg. Men allerede i 1561 påbegyndte man nedrivningen af klostret og materialerne blev genanvendt ved opførelsen af Skanderborg Slot, der allerede var grundlagt i 1172 af Valdemar den Store.

Klosterområdet ved Øm Kloster

Klosterområdet ved Øm Kloster

I dag er det stort set kun ruiner og fundamenterne af klostrets forskellige bygninger samt kirkeruinen som kan ses, ligesom her er et museum, hvor du kan blive klogere på hvorledes munkene levede, hvilket fortælles gennem de arkæologiske genstande og skeletter, som er fundet på området. Foran museet ser du en genetableret klosterhave som har 80 forskellige læge- og kulturplanter. Fra klostret har du en vid udsigt over engene ned mod Mossø. På klostrets kirkegård lidt nord for kirken, er der åbnet flere middelaldergrave, hvor du kan se skeletterne af de gravlagte. Gennem de næsten 400 år, hvor gravpladsen fungerede, er tusinder blevet gravlagt her, hvilket har bevirket, at terrænet er hævet. 

Bygning til Øm Kloster Museum

Bygning til Øm Kloster Museum

Bag huset ved indgangen finder du en model af Øm Kloster, som man forestiller sig at det engang har set ud. Rekonstruktionen har naturligvis været forbundet med nogen usikkerhed, da kendskabet til bygningernes nøjagtige udseende har været vanskeliggjort som følge af den grundige nedrivning. I alle tilfælde har det været et imponerende byggeri.

Model af Øm Kloster som man forestiller sig det kan have set ud

Model af Øm Kloster som man forestiller sig det kan have set ud

Ad Lindholmvej forbi Ømborgen

Din vandretur i nærområdet går ad Lindholmvej, hvor du flere steder har udsigt mod Mossø, inden du kommer forbi det moderne lejrkompleks Ømborgen bygget i 1975. Det er den katolske kirke i Danmark som står bag lejrcentret, hvortil der er knyttet en katolsk kirke med et lille udvendigt klokketårn. Ømborgen kan lejes af enhver og har plads til 74 beboere fordelt på 17 4-sengs værelser og 3 2-sengsværelser.

Du følger Lindholmvej og kan lave en afstikker til et fugletårn på Lindholm Hoved omkring 500 meter fra ruten. Herfra kan du se noget af fuglelivet i Mossø.

Fortsæt ad Lindholmvej, der er en privat vej med adgang til spredte huse, og vejen ender ved den tværgående Emborgvej som krydses for at komme til Odderholm.

Lindholmvej

Lindholmvej

Odderholm med udsigt til Gudenåen

På Odderholm er ruten ikke afmærket, men du kan nemt finde rundt ad de tydelige stier og snart får du den første fantastiske udsigt mod Gudenåen, som slynger sig gennem landskabet. Her er Gudenåen ganske bred og nærmest en flod!

Første kig til Gudenåen

Første kig til Gudenåen

Gudenåen løber ud i Gudensø

På det store overdrev Dalgaard Fredning kan du møde græssende kreaturer, som benyttes til stedets naturpleje, så skoven ikke tager over, ligesom afgræsningen skal sikre den lokale botaniske flora på den næringsfattige jord. Fra overdrevet kan du følge Gudenåens udløb i Gudensø, der er forbundet med de andre store søer i det jyske søhøjland. På rundturen kommer du også forbi bølgende kornmarker og efter ca. 6,5 km. er du tilbage ved udgangspunktet ved Øm Kloster.

Overdrevet på Dalgaard Fredning der afgræsses af kreaturer

Overdrevet på Dalgaard Fredning der afgræsses af kreaturer

Fakta om København

København er Danmarks smukke og historiske hovedstad fyldt med oplevelser. Og det er uanset om du er til det historiske, royale, maritime, gastronomiske, det kulturelle eller det grønne. København har noget af det hele.

Indbyggertal: Ca. 1,4 mio.

Mest besøgte attraktioner: Den Lille Havfrue, Tivoli, Amalienborg, Rundetårn, Rosenborg, Kastellet, Nyhavn, Kongens Nytorv, Strøget, Zoologisk Have og meget mere.

Se København fra vandsiden på en fantastisk havne- og kanalrundfart.

Mere information:

Turistinformation: København

Turistinformation: Danmark

Campingferie i København:

DCU-Camping Købehavn - Absalon
Husk du som medlem af DCU får rabat.